DSG otomatikleştirilmiş bir manuel şanzıman sistemidir. Normal manuel şanzımanlardan farklıiki tane debriyaj vardır. Çift debriyajdan birisi 1-3-5. vitesler için, diğeri ise 2-4-6. vitesler için kullanılır. Bunun sonucunda her vites geçişinden önce bir sonraki vites hazır bekletilmektedir.Yani vites geçişi yapacağınız zaman manuel performansını arada vites geçirirken yaşadığınız kayıp olmadan alabilirsiniz. Performans severler için iyi bir sistemdir.
Türkiyede ilk kez Volkswagen tarafından sunulmuş, patenti de Volkswagene aittir.
kullanması çok keyiflidir. diğer otomatiklerde alamaycağınız keyifi dsg den alabilirsiniz. Test sürüşünde bu deneyimi yaşamıştım. Ancak şu var ki genel olarak arıza çıkardığını söyleyen çok olduğundan ben cesaret edip alamamıştım.
Herkesin sorun çıkartır almayın zarar edersiniz demesine rağmen babama aldığımız ve 7-8 aydır sorunsuz kullandığımız passatta bulunan şanzıman tipidir.ilerde ne olur bilemeyiz ama..
vw e ait bir otomatik şanzıman tipidir. kuru ve yağlı olmak üzere 2 tiptir. yüksek tork veren motorlar için yağlı tip (2.0 ve üzeri genellikle) kullanılır. 250 nm tork a sahip 1.4 tsi motorlar için kuru tip dsg şanzıman kullanılmaktadır. özellikle 2012 ve öncesi model araçlarda bu kuru tip şanzıman kronik sorunlu olarak bilinir. özellikle yoğun trafikte, dur kalk ta ısınan bu tip şanzıman 2.vites de titreme gibi sorunlara yol açtığı kullanıcı yorumlarıyla bellidir.
sorunlu bir şanzıman olmakla beraber, vites geçişlerinin mükemmeliyeti cazip olan özellikleridir.
Sırf bu şanzıman yüzünden bugün 1.4 Polo almaktan vazgeçtim. Doğru mu yaptım yanlış mı yaptım bilmiyorum. Araç alırken çok kurcalamamak mı gerekiyor her şeyi, yoksa benim gibi kafayı yemek mi?
şanzıman yağı 640 lira yazdılarsa o servise bir daha gitmemek gerek. dsg saatli bomba gibidir. ne zaman patlayacağı belli olmaz. araba garantideyken bile yüzlercesi patladı.
Direct shift gear.
Çift kavrama kullanan şanzımandır ayrıca f1 şanzıman olarak bilinir.
Diğerlerinden en büyük farkı çift kavrama sayesinde anında ve çok pürüzsüz vites geçişleridir.
Formula 1 şanzımanlarda ve bazı büyük markaların bazı arabalarında kullanılır.
F1 vites kullanılabilirdir.
aslında normal şanzıman gibidir sadece 2 tane kavraması vardır. sıkıntılı serisi kuru kavramadan ıslak kavramaya geçişiyle başlamıştır. peki kimdir bunun atası porsche'dir.
vw porsche'yi satın almasıyla ki aslında porsche vw'i satın alacakken alman hükümetinin devreye girmesi ile vw porsche'yi satın almıştır.
vw prosche'nin geçmiş raflarına bakınca orada gt yarışlarında kullandığı çift kavramanı şanzıman görmüştür ve bunu yeniden hata geçirmiştir. sonra ford psa şimdi o gruba dahil o da kullanırdı. bunu agası ne idi bildiğiniz eski tip çok yakan tork konvertörlü şanzımandı. bunlar hem yavaş kalıp hem çok yakınca başka şanzımanlara geçtiler. easytronik cvt fz gibi gibi. dsg. ancak bu easyttrnik ve dsg silinip gidecektir. ki zaten bütün markalar yeniden yeni nesil torkkonvertörlü şanzımanlara geçti.
Dikkat etmek gerekir yumuş sanzimanda bırakmayın istop ederken once n el freni çekilir istop edilir fren bırakılır yük sanzimanda kalmamış olur son bakım öncesi bende şüpheleniyordum allahtan bisey yok araç 107 bine geldi son 1yilda 50 bin yaptim.
gençler çift kavrama şanzımanları kullanırken yapmanız gereken şeyleri eksiksiz yaparsanız bu şanzımanlar sorun çıkarmazlar.
önce bakımlarını yazandan 5000 km önce yaptırın garanti olsun, ve sakın aksatmayın.
serviste yaptırın her şeyi ki iyi niyet garantisinden faydalanın. bu sayede 6000 7000 liralık masrafı firma öder.
ve en önemlisi sürüşte, şanzımana yük bindirmeyin. yokuşta park ettiniz, önce el frenini çekin sonra park konumuna atın.
sıkışık trafiğe gireceksiniz, belli yarım saat sürecek, start stop varsa onu aktif edin, yoksa iki üç dur kalkta bir freni boşa atın. kalkacağınız zaman alın drive konumuna, 2 saniye bekleyin ki yağ dolsun araca yine öyle basın gaza. 2 saniye sizi bir şeyden alıkoymaz merak etmeyin.
onu da yapamıyorsanız frene tam basın, en azından kavramada kalmasın araba.
kombine geri/ileri manevralarda araba tam durmadan vites değiştirmeyin.
80.000 km'deki 4 yasindaki passat aracimda bugun ariza lambasini yakmis ve servise cektirmistir.
Sozlukten bu konu uzerne muhabbet ettigim ve eli kulaginda abi diyen suserin som agzini sikeyim.
Her şeyi arabanın kendisinin yapmasını bekleyen araba cahillerinin kullanımında sürekli arıza çıkaran parçadır. Kullanımında en önemli püf noktalar şunlardır.
Duracağın zaman ışıkta veya trafikte D konumunda bekleme vitesi N konumunda boşta tut kavrama ısınmasın.
Park edeceğin zaman yanaşma işi bittiğinde önce vitesi boşa N konumuna getir. El frenini çek şanzımanı yükten kurtar daha sonra P konumuna getir.
Valla bazen şans işi. Benim arkadaş hiç dikkat etmiyor cart p cart d 250 bin km’de bi şey olmadı. Ben alsam şimdi 5 bin km sonra elimize alırız dikkat ettiğim halde.