kalıcı yöntemler ve kalıcı olmayan yöntemler olarak ikiye ayrılır.
kalıcı olmayan yöntemler;
prezervatif %97
diyafram %94
sperm yokedici fitiller %94
geri çekme %96
doğum kontrol hapları %100 e yakın
enjeksiyon yoluyla kullanılan hormonlar %99
derialtı çubukları %100 e yakın
rahim içi araç %99 etkili olur. yüzde oranlarından emin olmak için yöntemleri doğru uygulamak gerekir.
kalıcı yöntemler:
vazektomi %99; erkeğin boşalması sırasında menide sperm olmamasını sağlama amacıyla uygulanan cerrahi bir uygulamadır.
kadında tüplerin bağlanması &100 e yakın
korunmasız ilişkiden sonra uygulanabilecek yöntemler:
ertesi gün hapı: ilk 72 saat içinde kullanılması gerekir. 12 saatte bir aynı doz kullanılır. paket içeriğinde iki doz bulunur.
rahim içi araç: ilk beş gün içinde uygulanması gerekir. böylelikle embriyonun rahim duvarına yerleşmesi önlenebilir.
bakılamayacak çocukların plansızca yapılmaması için uygulanan yöntemlerdir.
~~
sağlık bakanlığının son yıllarda doğu ve güneydoğu anadolu bölgelerinde doğum kontrolü ile ilgili bilinçlendirici ve uygulamalı eğitimleri söz konusu. bir çok yerde prezervatif kullanımı anlatılmış, spiral takma uygulaması yapılmıştır.
Hayatında ilk kez spiral gören bazı cahil kimseler, kadınlara bu tellerin takıldığını öğrenince;
"devlet kadınlara dinleme cihazı yerleştirdi"
"aman ha karıların yanında yanlış bişey konuşmayın, onlara cihaz taktılar herşeyi duyuyolar"
"devletimi ne kadar çok seviyorum, allah başbakana bakanlara zeval vermesin, hanım hele bi çay koy az uzaklaş bakem, bi haber izleyem"
teorikte birçok yöntem olmakla birlikte ben burada pratikte en çok kullanılanlardan bahsedeceğim.
1) geri çekme(coitus interruptus): en sık kullanılan doğum kontrol yöntemi olup başarısızlık oranı %19 lar civarındadır. çünkü vajinanın etrafına bırakılan bir spermin bile yumurtayı dölleme ihtimali az da olsa vardır.
2) kondom: ülkemizde en sık kullanılan doğum kontrol yöntemlerinden biri olup sanılanın aksine başarısızlık oranı yüksektir. çünkü yurdum insanı kondom kullanmanın inceliklerini bilmez (takmadan önce ucundaki sperm haznesini parmaklarınla sıkıp havasını alarak takma, ereksiyon hali sona ermeden kondomu çıkarma vs...) ve başarısızlıkla sonuçlanır. başarısızlık oranı pratikte %12 dir. en büyük üstünlüğü ise tüm yöntemler arasında cinsel yolla bulaşan hastalıkları önleyen tek yöntem olmasıdır.
3) rahim içi araç: kadın doğum uzmanlarının tavsiye ettiği ve batıda en sık kullanılan doğum kontrol yöntemlerinden biridir. başarısızlık oranı %1 den düşük olup, cinsel ilişkinin spontanlığını etkilememesi ve rahim içine yerleştirildiği andan itibaren ekstra bir çaba sarfedilmemesi nedeniyle tercih sebebidir.
4) doğum kontrol hapı: başarısızlık oranı teorikte %0.1 lerde olduğu halde pratikte bu oran %3 civarına yükselmektedir. çünkü düzenli kullanım gerektirir ve hap içmeyi unutmak gayet olasıdır. kondoma göre avantajı cinsel ilişkinin spontanlığını etkilememesi, rahim içi araça göre dezavantajı ise düzenli kullanım gerektirmesidir.
5) kadında tüplerin bağlanması ve erkekte spermatik kordların bağlanması: çok etkin bir yöntem olmakla beraber cerrahi bir işlem olduğu için fazla tercih edilmez.
başka arkadaşlar başka yöntemler de ekleyebilir ama pratikte en çok kullanılan yöntemler bunlardır. azıcık faydam olduysa ne mutlu bana...
--spoiler--
Erkekler için geliştirilen doğum kontrol iğnesinin yaklaşık yüzde 100 etkili olduğu belirlendi.
Daily Mail gazetesinin haberine göre, 1000 kadar erkek üzerinde yapılan araştırmada, iki yıllık süre içinde iğneyi kullanan her 100 erkekten sadece biri eşinin, gebe kalmasına yol açtı.
Hiçbir doğum kontrol yönteminin yüzde 100 etkili olmadığını hatırlatan araştırmacılar bunun çok başarılı bir sonuç olduğunu belirttiler.
Testosteron iğnesi, kısırlık sorunu olmayan ve daha önceki yıllarda çocuk sahibi olmuş 20-45 yaş arası Çinli erkeklerde denendi. Bu erkeklerin 18-38 yaş arasındaki eşlerinin de herhangi bir kısırlık problemi bulunmadığı belirtildi.
Pekin'deki Ulusal Aile Planlaması Araştırma merkezinin araştırmasında, yöntemin yan etkisinin bulunmadığı ve sperm sayısının iğneyi bıraktıktan 4 ila 6 ay sonra eski haline geldiği belirtildi.
Aylık 500 miligram verilen testosteron iğnesi, FSH ve LH olarak bilinen düzenleyici beyin kimyasalının seviyesini azaltıyor. Bu da sperm üretimini engelliyor.
--spoiler--
1-kapitalizm: yerlesik zenginligin ve yasam seklinin bireylerdeki cocuk yapma istegini azaltması ve hatta yok etmesi.
2-escinsellik: cogunlukla eski yunan donemlerinden ortaya cıkmıstır. yiyecek sıkıntısının onune gecilmesi, tarlaların mahvolmaması,zenginligin korunması icin, erkek erkege iliski kutsallastırılmıstır. kadın-erkek cinsel birlesmelerinin onune bu yolla gecilmistir.
3-kızları gomme: eski arap (eski arabistan) da ve gunumuzde hala bir adada yasayan kabile tarafından uygulanan baslıca yontem. dogurgan ozellik tasıyan disinin, dogurganlıgının onune gecmek icin kullanılan bir yontem. sebepleri escinsellik yontemiyle cok benzemektedir, yiyecek sıkıntısı en onemli nedeni olarak gosterilebilir.
hiç bir doğum kontrol yöntemi yüzde yüz koruma sağlamaz. *. risk her zaman vardır, " ama biz korunuyorduukk" diyen insan sayısı bu yüzden çoktur. eskiden mısırlılar bağırsaktan yaptıkları prezervatifi kullanırlarmış, ya da hanımefendilerin organlarına bilimum şey tıkarlarmış *. günümüzde ise içine * pinpon topu yerleştirip korunan kadınlar vardır. bunun tıp açısından uygulanışı spiral şeklindedir, doğum yapmış hanımefendilere uygulanır. basit bir non-allerjik maddedir ve uterusa yerleştirilerek spermin yumurtaya ulaşması mekanik olarak engellenir. yine doğum kontrol hapları, hormon içeriklidir, regl siklüsünü taklit ederek, yumurtlama olmadan kanama olmasını sağlarlar. sanıldığı kadar korkunç yan etkileri yoktur, ama uzun zaman kullanılması sakıncalıdır. "geriye çekilme" de denilen "dışarı boşalma" ise, çok risklidir. inanmazsanız deneyin görün. *
takvim yöntemi ise, muhtemelen türklerin bulduğunu düşündüğüm bir diğer riskli yöntemdir. çünkü işin içinde " madem böyle böyle oluyor, biz de şöyle şöyle yaparsak eğer gebelik olmaz" düşüncesi vardır ve bu bir tek türklerde olan bir kurnazlıktır. olay şöyle ki; ilk kanama gününü 1. gün kabul edersek, ovulasyon * 14. gün olacaktır, 3 er gün erken ya da geç olma ihtimali gözönüne alınırsa 11. ve 17. günlerde de ovulasyon olabilir, spermlerin ve yumurtanın da 3 er gün canlı kalabileceği hesaba katılırsa, 8. ve 20. günler de riskli günlere girer.
deri altı bantları da hormon içeriklidir ve 2, 4, 6 aylık preparatlar halinde satılır.
son yıllarda gündemde olan bir uygulama da " ertesi gün" haplarıdır. bu, teoride bir doğum kontrol yöntemi olmamakla beraber pratikte öyledir. hiçbir önlem alınmayan ve gebelik riski taşıyan durumlarda, genelde hanımefendilerin aklına gelir. çünkü erkekler açısından bakarsak, ilişkiden önce testislerden büyük olan penis, ilişkiden sonra çoğunlukla testislerle aynı büyüklüktedir. (bkz: siki taşşağına denk olmak).
"eyvah hapı" da denilen * bu hap, ilişkiden sonraki ilk 24 saat * içinde alınmalıdır. son zamanlarda tecavüze uğrayan kadınlara, adli tıp açısından muayene eden jinekologlar tarafından leblebi gibi yutturulmaktadır. (bkz: tecavüz kaçınılmazsa ilk alınacak şey zevk değildir). kesinlikle suistimal edilmemeli, başarı şansına güvenilmemeli, sadece son yöntem olarak denenmelidir.
haplar (dogum kontrol hapları)
iğneler (aylık yapılan igneler)
cilt altına konan implantlar (kolun altına yerlestiriliyor)
rahim içi hormon salgılayan araçlar(sprial)
flasterler
2: mekanik yöntemler
kondom (bkz: prezervatif)
diyafram
rahim içi araçlar
3: zamanlama yöntemleri
coitus interruptus(geri cekilme)
ısı takibi
knaus ogino yöntemi(takvim yontemi)
en yaygın,masrafsız ve tehlikeli olanı geri çekme yöntemidir...
uygulanışı çok basittir;
-sevişilecek hatun kişi ile prosedür neyse uygulanır,
-cinsel temas sağlanır,
-boşalmaya yakın bir zamanda (kendine küfürler ederek) partner uyarılır,
-3,2,1 diye sayaraktan arkadaş dışarı çıkartılır,
-...
-hatun kişinin yaralanan sol gözü için pansumana gidilir...
arkadaşlardan biri,menapoza girmiş kadın doğum hocasına siz hangi yöntemi kullanıyorsunuz diye sormuş
cevap:biraz şaşırdıktan sonra doğum kontrol hapı kullanıyorum demiş
geleneksel yöntemler(coitus interraptus,takvim metodu) ve modern yöntemler (rahim içi araç,doğum kontrol hapı,vazektomi vb.) olarak 2'ye ayrılırlar.geleneksel yöntemler maliyet ve uygulama kolaylığı açısından daha fazla tercih edilir fakat kaza riski daha yüksektir.geleneksel yöntemi daha çok kaderciler;modern yöntemi ise işini sağlama almak isteyenler kullanırlar.