Malatya, Elazığ, Bingöl şehir merkezlerinde;
Erzurum, Muş, Bitlis'in hem şehir merkezleri, hem ilçeleri, hem köylerine dek sayısız hatırama, senelerime ev sahipliği yapan bölge.
Doğum yerim Hakkari'ye; fahri memleket saydığım Muş ve ahlat'a selam olsun.
Yaşadığım gakkoşlar diyarı elazığında içinde bulunduğu bölge. insanı iyidir, sıcaktır. Terör bölgesi olan yerlerinde olmasına rağmen son 10 yılda neredeyse hepsi temizlenmiştir. Gayette yaşanılabilir yerleridir.
sanıldığı kadar terör destekçisi il bulunmayan bölge.
malatya, erzincan, elazığ, erzurum illerinde nüfus türk'tür.
ardahan ve kars'ta türk-kürt nüfus bulunmakta, çoğunluk türklerden oluşmaktadır.
ığdır'da ise türk-kürt nüfus yarı yarıyadır.
tunceli ve bingöl zaza; muş, bitlis, van, ağrı ve hakkari kürt nüfustan oluşmaktadır.
bingöl ve muş'ta hdp - hadep tarzı partiler bugüne dek hiç zafer elde edememiş olup türk milliyetçisi partilerin (mhp gibi) zaferleri mevcuttur.
ayrıca bingöl ve muş'ta mhp tabanı güncel olarak %25-35 oranlarındadır.
bitlis ve ağrı ise muhafazakar devletçi kalelerdir.
bölgede hdp - hadep'in güçlü (%51+) olduğu iller sadece tunceli, van ve hakkari'dir.
van'daki hdp - hadep tabanı ise tunceli, hakkari veyahut diyarbakır'ın aksine radikal çizgide değildir.
teröre, teröristlere ve k*rtlere ev sahibi yapan; dünya üzerinde iğrençlik ve itiicilikte eşi benzeri olmayan, töresi ile, aptal gelenekleri ile, o leş konuşma ağızları ile başka ülkelere satılması gereken tamamen zarar bir bölge.
muhtemelen hiçbir ülke böyle leş bir bölgeyi almak istemeyecektir ve o yüzden üstüne bir miktar para verip satıp kurtulmak gerekir.
dünya üzerinde bu kadar itici ve leş bir bölge daha olduğunu sanmıyorum. k*rtler mi dersiniz, insanın içini sıkan; modernlikten ve şehirlikten uzak köyler mi dersiniz, o gereksiz ağız ve şiveleri mi dersiniz, milattan kalmış saçma sapan gelenekler ve töre mi dersiniz, tiksinmek için her bok vardır bu leş bölgede.
edit: doğma büyüme istanbullu yazar beyanı. sizin o leş köylerinize kalmadım neyse ki. gaziosmanpaşa'ya bile değişmem hiçbirini.
Turkiyenin yuzolcumu olarak en buyuk bolgesidir. Rakim olarakta yuksekte seyreder. Bundan oturu kisin heryer bembeyazdir. Genelde hayvancilik vardir. Heryer gibi son yillarda gelisme gostermistir ve ozellikle karayollari hizli bir sekilde gelismistir. Her ilde hemen hemen havalimani bulunur. Van golu bolgenin denizi gibidir. Gurcistan, Ermenistan , Nahcivan, iran a sinir komsulugu vardir. Dolayli olarak yakin illere gunluk giris cikis yapilabilir buralardan. En buyuk 3 sehiri Erzurum ( yaklasik total nufus 1 milyon) , Van ( 1 milyon) ve Malatyadir ( 800bin) . Totalde 6.5 milyon kadar insan yasar. Tarihi yerleri cok fazladir. Insani misafirperverdir ve sicaktir. Dogu expresi ile tur yapilabilir. Gidip gorulcek cok yer ve meshur yemekleri vardir.
gerçek orta asya türk kültürünün örneklerinin sıkça görülebileceği bölgemizdir. batı'ya geldikçe avrupa'dan veya arap ve fars kültüründen daha çok etkilenmişiz ve türk kültürü o kültürlerle karışıp daha az korunmuş fakat doğu anadolu bölgesi, asya'ya daha yakın olduğundan daha iyi korunduğu kanısındayım. örneğin; bizim sürekli kullandığımız "taklit etmek" fiilindeki taklit sözcüğü arapça'dır, onlar ise "yansılamak" sözcüğünü kullanıyor. beddua sözcüğü arapça'dır, o bölge halkı bunun yerine "kargış etmek" diyorlar; kargış fiili eski türk mitolojisindeki karanlık tanrısı karaş han ile bağlantılıdır. yine yıkamak yerine öz türkçe'ye daha yakın olan "yuğmak" fiili bolca kullanılır. bu sadece dil ile ilgili olan kısım; kültürün taşıyıcısı dil olduğu için bunlardan söz etmek istedim. insanlık olarak da batı'dan üstünler.
en fazla enlem genişliği
en büyük yüzölçüm
en fazla yükselti ortalaması
en fazla büyükbaş hayvancılığın
en fazla yıllık sıcaklık farkının
en fazla kar yağışının
en fazla don olan gün sayısının
en seyrek nufusun
en büyük gölün
en çok maden rezervinin
en çok hidroelektrik enerji üretiminin
en uzun kış süresinin
en yüksek dağın
en şiddetli karasallığın
en düşük toprak sıcaklığının
ulaşım imkanlarının en az olduğu bölgedir
en fazla yetiştirilen tarım ürünü buğday ve arpadır aynı zamanda en fazla kayısı üretimi yine bu bölgededir.
bölgenin ülke ekonomisine enbüyük katkısı hayvancılıktır.
en önemli tarım alanları ığdır ovası ,muş ovası ,elazığ ovası,erzurum ovasıve elbistan ovasıdır.
türkiye'de yaz mevsimi en kısa, kış mevsimi en uzun, kar yağışı en fazla, karın yerde kalma süresi en uzun, tarım ürünü çeşidi en az bölgedir. şiddetli karasal iklim özellikleri görülür. akarsuların enerji potansiyeli yüksektir ve en fazla göç veren bölgedir.