kişilerle direkt veya dolaylı yollardan iliski kurulduktan sonra iyi niyetin suistimal edilmesiyle birlikte para , mal, degerli esya vs. ele elde edilmesi durumudur.
1- dolandırıcılık suçunun, haklarında ayrılık kararı verilmiş eşlerden birinin, aynı konutta birlikte yaşamayan kardeşlerden birinin, aynı konutta beraber yaşamakta olan amca, dyı, hala, teyze, yeğen veya ikinci derecede kayın hısımlarının zararına olarak işlenmesi halinde; ilgili akraba hakkında şikayet üzerine verilecek ceza, 1/2 oranında indirilir.
2- dolandırıcılık suçu tamamlandıktan sonra ve fakat bu nedenle hakkında kovuşturma başlamadan önce, failin, azmettirenin veya yardım edenin bizzat pişmanlık göstererek mağdurun uğradığı zararı aynen geri verme veya tazmin suretiyle tamamen gidermesi halinde, verilecek cezanın 2/3'ü kadar indirilir. (tck. md. 168/ 1)
etkin pişmanlığın kovuşturma başladıktan sonra ve fakat hüküm verilmezden önce gösterilmesi halinde verilecek cezanın 1/2'si kadar indirilir. (tck. md. 168/ 2)
kısmen geri verme veya tazmin halinde ayrıca mağdurun rızası aranır. (tck. md 168/ 4)
1- dolandırıcılık suçunun işlenmesi suretiyle yararına haksız menfaat sağlanan tüzel kişiler hakkında bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmounur. (tck. md. 169)
2- dolandırıcılık suçu kişlerin malvarlığına karşı işlenen bir suçtur. söz konusu suç tanımı ile kişilerin sahip bulunduğu malvarlığı hakkının korunması amaçlanmıştır.
ayrıca, bu suçun işlenişi sırasında hileli davranışlar ile kişiler aldatılmaktadır.
aldatıcı nitelik taşıyan hereketlerle, kişiler arasındaki ilişkilerde var olması gereken iyi niyet ve güven ihlal edilmektedir.
çok hareketli suç görüntüsü taşıyan dolandırıcılık suçunun oluşumu açısından birden fazla fiilin gerçekleşmesi gerekmektedir.
- hile,
hile icrai bir davranışla gerçekleştirilebileceği gibi ; karşı tarafın içine düştüğü bir hatadan , bir konuda yanlış bilgi sahibi olmasından yararlanarak da, yani ihmali bir davranışla da gerçekleştirilebilir.
ancak bu durumda kişinin, hataya düşen karşı tarafı bilgilendirmek konusunda yükümlülüğünün olması gerekir.
hataya düşen şahıs ile hukuki ilişkide bulunulan durumlarda, böyle bir yükümlülük vardır.
ayrıca, muhatabın hataya düştüğü belli bir husus karşısında kişinin ihmali dasvranışının, örneğin susmasının, bir beyan, açıklama değerini taşıması gerekir.
- dolandırıcılık suçunun oluşabilmesi için, gerçekleştirilen hilenin etkisiyle , bu hileye maruz kalan kişinin veya bir üçüncü kişinin zararına olarak, fail veya bir başkası bir menfaat elde etmelidir.
- dolandırıcılık suçu kasten işlenebilen bir suçtur;
burada söz konusu olan kast * dolandırıcılık suçunun maddi unsurlarının hepsinin fail tarafından bilinmesi demektir.
yani;
* fail gerçekleştirdiği davranışların hile teşkil ettiğini ve başka birini aldatıcı nitelikte olduğunu bilmelidir.
* ayrıca fail, bu hileli davranışlar sonucunda, bunların etkisiyle, hileye maruz kalan kişinin veya başkasının malvarlığında bir eksilme meydana geldiğini, zarar gördüğünü ve buna karşılık, kendisinin veya bir başkasının malvarlığında bir artma meydana geldiğini bilmelidir. bu itibarla fail hile ile zarar arasındaki illiyet bağı nın varlığının bilincinde olmalıdır.
kast doğrudan kast olabileceği gibi olası kast da olablir.
** dolandırıcılık suçunun işlenmesi suretiyle elde edilen yararın miktarı çoğu zaman tam olarak bilinememektedir. bu gibi durumlar göz önünde tutularak, hapis ceasının yanı sıra ayrıca adli para cezası da öngörülmüştür.
son günlerde en çok sms veya cep telefonu ile kurulan iletişimlerle yapılan iş.
iki aydır sık sık cep telefonumla aranıyorum. arayan şahıs türk telekomdan aradığını söyleyerek bana 8 mb'lik internet erişim paketi satmak istediğini söylüyor. oysa ne bulunduğum bölgede ne türkiye'nin bir çok yerinde 8 mb'yi kaldıracak telefon şebekesi yok. alt yapı 8 mb'yi desteklemiyor yani. karşımdakine bunu anlatmama rağmen lafı evirip çevirip ille de bana satış yapma isteğini sürdürüyor.
verileceği iddia edilen hizmetin yerine gelmesi için gereken ortam yetersizse iddia sahibi suç işlemiş olur mu? bence kanun karşısında bu kişi suçlu duruma düşmez. eğer hizmetin eksiksiz yerine geleceğini taahhüt edilirse bir suç ortaya çıkabilir. bu nedenle ortada kanunen bir dolandırıcılık yok. ama benim nazarımda bu telefon tacizleri apaçık bir dolandırıcılık girişimidir.
an itibariyle babaannem'in başına gelendir. biz evde yokken orospu çocukları yeni kiracı niyetine peru parası vermişler. kadıncağız ne yapsın fazla değer ediyor ayağıyla 400 tl sini de almış anasını siktiğinin çocuğu. ah ben olacaktım ki...
"ARKADAŞLAR LÜTFEN BiR 5 DAKiKANIZI AYIRIN BELKi SiZE BELKi BiR SEVDiĞiNiZE BiR FAYDASI OLUR OKUDUKTAN SONRADA PAYLAŞIN LÜTFEN HERKES GÖRSÜN.EMNiYETTEN ÖNEMLi DUYURU - OKUYUN VE PAYLAŞIN..Bölgesel bir yolda akşam üzeri eve dönerken, battaniyeye sarılmış bir çocuğun, bir araba koltuğunda yol kenarında terkedildiğini gördüm. Nedenini bile sorgulayamadım, neden de pek önemli değildi zaten, kafam da karma karışık olmasına rağmen duraklamadan yola devam ettim. Yerime ulaştıktan sonra, telefonla bilgi verdiğim polis karakolunca konunun derhal inceleneceği söylendi. Olay yerine gitmeden önce bana verdikleri uyarı çok ilginç.... "Yasadığımız devirde, bilmemiz lüzumlu şeyler çok önemli ...Çeteler ve gangsterler bir araba sürücüsünün (özellikle bayanlar) arabasını durdurup ve ıssız kimsesiz yerde de olsa arabasından inerek yardım sağlayacak taktikler bulmakta çok ustalar. "Yerel polisin raporuna göre bazı gangsterlerin tercihen kullandıkları yöntem de, bir araba koltuğuna yapay bir bebeği oturtmak ve ıssız yol kenarına terk etmek... ve - kuskusuz - bir bayanın "terkedilmiş" bebeği görmeden yola devam edemeyeceği umuduyla". "Ya bir orman kenarı, ya da otları uzamış çimenliklerden geçen yollara bırakıyorlar. Arabasından inen sürücü - kazara bir bayan - ormana sürüklenir, dövülür, cinsel tecavüze uğrar, acımaksızın da ölüme terk edilir. Bu şanssız, bir erkekse yiyeceği dayağı tasavvur edemezsiniz, üstünde kıymetli ne varsa hepsi alınır, o da yine ölümle ödüllendirilir (!) Hiçbir hal ve sebeple asla durmayın!!! Hemen 155 (polis numarası) telefon edin. VE,"NE GÖRDÜĞÜNÜZÜ, NASIL OLUŞTUĞUNU DÜŞÜNÜNÜN, ANIMSAYIN, SAKIN YAVAŞLAMAYIN ve yolunuza devam edin. SIK GÖRÜLEN BAŞKA BIR SENARYO : "Eğer akşam üzeri arabanızla gezinti yapıyorsanız, aniden arabanın camına YUMURTALAR atıldıysa, arabanızı kontrol için de olsa SAKIN DURMAYIN ve CAM SiLECEKLERiNi ÇALIŞTIRMAYIN, NE CAM SiLECEK SIVI, NE DE SU iLE YIKAMAYIN; ÇÜNKÜ YUMURTALARA YAPIŞKAN BIR MADDE SÜRÜLMÜŞ OLDUĞUNDAN ÖN CAM %90 GÖRÜNMEZ HALE GELiR. iSTER iSTEMEZ ARABADAN ÇIKMAK ZORUNDA KALIRSINIZ VE CANiLERE YEM OLURSUNUZ. AYRICA EV HANIMLARI EViNiZiN DIŞ KAPISINDAN BiR ANDA SU SIZMAYA BASLARSA HEMEN KAPINIZI AÇMAYIN KAPI DÜRBÜNÜNDEN KONTROL EDiN KIMSE GÖREMEZ YADA YABANCI BIRISINI GÖRDÜYSENIZ 155 E HABER VERIN. KULLANDIKLARI BELLi BAŞLI TEKNiKLER. LÜTFEN AiLENiZi ve DOSTLARINIZI BiLGiLENDiRiN." *
Bu mesleği yapanlara saygı duyuyorum.
Ciddiyim.
Beni de ticarette defalarca dolandirdilar.
Yalnız bu telefonla dolandirilanlara zerre gram üzülmüyorum.