gerçek için belki "bir şeyin dış dünyada var olduğunu belirtmek için kullanılan sıfat" diyebiliriz. bu açıdan "güneş gerçektir" denebilir. *
(bir de "hakiki" anlamında gerçek var tabi. "gerçek demokrat" dediğimizde kafamızdaki "demokrat" ölçütlerine uygun birini kastederiz.)
doğru ise öncelikle bilginin bir özelliğidir; "nesnesine uyan bilgi" demektir. bu durumda örneğin ben "maymun memeli bir hayvandır" dediğimde bu bilginin doğruluğu, ilgili olduğu gerçeklikte aranmalıdır. (bir de ahlaki açıdan doğru vardır ki, ona burada girmemek gerekir) *
hatalı bir kullanım için...
(bkz: #2188445)
valla gerçek yargıdır,var olmadır; doğru ise yargıya, gerçeğe uygunluktur ben bunu bilir bunu sölerim efendime söyliyim bir örnek vermek gerekirse sınıftaki tahta gerçektir tahtanın siyah ya da günümüz modern tahtaları gibi beyaz olması doğruluktur..bi sonraki açıklayıcı entry de görüşmek üzere canlarım..
doğruyu düşünerek bulursun. kişiden kişiye olaydan olaya değişir. işine gelendir çoğu zaman. gerçek düşünsende düşünmesen de vardır. gözünün içine bakarak sırıtır sana bulunduğu yerden. kabul etsende etmesende vardır. değişmez.
doğru gerçeğe uygun olan demektir. gerçek ise bilinçten ve sujeden bağımsız olarak var olan demektir. doğrular kişiden kişiye değişebilirken gerçekler değişemez. ikisi aynı şey değildir sevgili sofistler.
doğru kavramı kişiden kişiye göreceli olabilir, birine göre doğru olan bir şey bir başkası için yanlış bir şey olabilir.misal en basitinden birine göre yalan söylemek yanlış bir davranıştır, ama bir diğeri "insanları üzmemek için" bazı durumlarda yalan söylemeyi doğru bulabilir.
ama gerçek nettir,görecelilik göstermez.kişilerin kendine göre yorumlamasına açık değildir.
"Doğru" bilgiler için yapılan bir yorumdur. Bir bilgiyi doğru yada yanlış olarak değerlendirebiliriz. Gerçekler ise gözle görülenlerdir, duyularla algılananlardır. Gerçekler yanıltabilir ama doğrular herkes için aynıdır.
not : sanırım benim dediğim bu tasvir yanlışmış. gerçeğini toparlayabilirsem tekrar yazacağım.
Dogrular değişkendir fakat gercekler fasılsiz ve bakî.
insan idrak edebildiklerini doğru olarak nitelendirir ancak varolmus ve olacak her şey gerçektir.
Dogruların zaman icinde evrimlesmeleri gerceklere bır örnektir.