Yıllardır duyduğum eylem ama şahit olmamıştım. Sevgilimle ilk kez uyuycaktık ki pekte sevmem biriyle uyumayı sevgilim olsa bile. Neyse. Allahım dedim umarım horlamıyordur. Çünkü uykusuzum yorgunum ertesi gün dersim var mutlaka uyumam gerek. Zaten biriyle uyuma gerginliği çekerken dalmışım sonra birden irkildim. Aman yarabbim yok böyle bir ses. Uykuluydum ne kadar aralıkla yaptığını hatırlamıyorum ama çok korktum. Yazık ağzı çenesi öyle kitliydiki nasıl horlasın ki. Uyandırsam mı uyandırmasam mı. Ya internetten mi bakıyorsunuz nerden dinliyorsanız dinleyin abartmıyorum yok böyle bir ses. Tedavisi var mı bilmiyorum. Kişinin kendi için yıpratıcı fakat yanında yatan insana eziyet çünkü o an üzülüyorsun çenesini o denli sıkmasına. Elindende bir şey gelmiyor bitmesini bekliyorsun.
çoğu insan farkında olmadan yapar, ben de dahil. Ancak çeneniz kasılıp tam olarak açılmamakla birlikte duydunuz ağrı üzerine doktora giderseniz diş gıcırtmadan kaynaklandığını öğrenirsiniz. Tedavisi yok gibi kas gevşeticiler fasa fiso siniri stresi atın geçer. Böyle diyerek doktorun beni göndermişliği var. Aman dikkat!
bruxizm diğer adıdır. kişi gece uykusunda çene kaslarını o kadar çok yorar ki sabah uyandığında veya gecenin bir yarısında şiddetli çene ağrısı, eklem ağrısı ve hatta çene kemiklerinde çıtırtılarla uyanır. Uykusunda ne yaptığını bilmediği ve hiçbir şekilde yaptığını hissetmediği için kendisinde meydana getirdiği hasarı da kişi, ancak daha sonra anlayabilir.
stres, sıkıntı ve huzursuzluk veren şey her ne ise; ortadan kaldırmaya çalışılmalı, kas gevşetici ilaçlarla da destek sağlanmalıdır.
tam bir anksiyete belirtisidir, stresli ve tabi biraz problemli olunduğunun kanıtıdır. diş doktorunun yapmayı planladığı tedavi tamamen gereksizdir çünkü psikolojik kökenlidir. hemen psikiyatriste gidilmelidir. lustral kullanma ihtimali fazladır. rahatlama ve sosyal aktivite faydalıdır.
(bkz: sertralin)
son aylarda uykularımda sürekli yaşadığım fakat ilk başlarda önemsemediğim, biraz araştırmadan sonra psikolojik nedenlerden dolayı vuku bulduğunu öğrendiğim rahatsızlık. sinir ve stres sahibi kişilerde sık görülürmüş. bu da benimle birebir örtüşüyor.
uyku esnasında oluşan güçlü çene hareketlerinin neden olduğu çeneleri sıkma, dişleri gıcırdatma olayıdır. Toplumumuzda sık rastlanır. Genellikle bu alışkanlığa sahip bireyler bundan habersizdir.
stres, sinir, yorgunluk başlıca nedenidir.
diş aşınmasına sebep olur.
diş doktorunuz gece plağı önerir, fakat bu plağı yapacak bir teknisyeni bir türlü bulamaz. psikiyatrınız gece için sakinleştirici verir, ama bu da bir işe yaramaz.
sonuç olarak, dişimin yarısı gitti lan!