bugün

maalesef bu alışkanlığın ülkemizde son derece az olduğunu gözlemlediğim durumdur,hayır tamam öğlen sakız fln idare edin artık da sabah akşam bari fırçalayın kardeşim artık şarjlı olan diç fırçaları da var uğraşmıyosun da ama yok nerdeee
(bkz: dis fircasi)
(bkz: dis macunu)
(bkz: dis ipi)
(bkz: agiz suyu) gibi malzemeler kullanılarak yapılan temizlik eylemidir.
günde en az iki kere yapılması gereken sağlık eylemidir. tek başına yeterli olmayabileceğinden yardımcı materyaller kullanılması da diş hekimleri tarafından tavsiye edilir...
çogu insanın uygulamada yanlışlık yaptığı eylem.doğru olanı fırçayı dişe ,aşağı yukarı-yukarı aşağı,içden dışa-dıştan içe şeklinde kullanmaktadır.
sağa sola fırçalama yapmak yanlıştır .diş ve diş etlerine yiyeceklerin yerleşmesine,diş ve diş eti rahatsızlıklarının oluşmasına neden olur. diş taşı yapar,diş taşı diş köklerine zarar vererek sallanmasına neden olur,diş etlerinde kanamalar yapar.kokuya sebebiyet verir.doğru fırçalama yapılan diş eti rengi pembedir.
dini bütün(!) bazı eklıevvellerin ikame olarak misvak kullanma eylemini tercih ederek leş gibi kokmalarına neden olan fiil
(bkz: tam iki dakika)
sigara içenlerin günde üç kez yapması gerekendir.
sıkıcı bir eylem, ama ileride bir gün beynimize kadar ulaşan ağrılara sebebiyet verebilecek büyüklükte çürükler istemiyorsak neşe içinde hergün 3 kere yapmalıyızdır..
- bass metodu

firca killarinin 1.5 mm oluk icine girdigi yontemdir. firca en geri bolgede okluzal yuzeye paralel olarak dise yerlestirilir. agiz hafifce kapatilip firca hareketine yer saglanir. firca killarinin yarisi diste yarisi disetinde olacak sekilde 45 derecelik aci verilir. uygulanan basinc disetini hafifce beyazlatmalidir. ileri-geri ve yuvarlak hareketlerin birlesimi olan titresim hareketi ile firca killarinin oluk icine girmesi saglanaraka bu hareket 10-15 kez uygulanir. bir firca boyu one ilerlenir. kopek disleri ve kucuk azi dislerini hem de on bolgeyi fircalanir. oral yuzlerde de ayni yontem uygulanir. on oral bolgede firca dik tutulur. okluzal yuzeyler her yonde, tuberkul ve fissurleri temizlemek uzere hareket ettirilir. bu teknik saglikli ve hastalikli agizlarda uygunlanabilir.

-modifiye stillman yontemi

firca killari dis ve disetine dogru 45 derece aci verilerek yerlestirilir. en az 10-15 ileri-geri darbe uygulanarak firca yapisik diseti, diseti kenari ve dis yuzeyine dogru kronal yonde hareket ettirilir. firca killarinin uclarindan cok kenarlarinin kullanildigi bu method hareket disetinden dise dogrudur. diseti cekilmesi, kok yuzeyinde acilari onlemede, periodontal plastik cerrahiyi takiben yara kontraksiyonu doneminde bu yontem tercih edilir. fircanin hareketi ve darbesinin yonu disetinden dise dogru oldugundan sanki disetini dise yapistiriyor gibi gorunur. disetinin cekilmesi bu yontemle engellenir.

-charlers yontemi

firca killari kronale dogru 45 derecelik aciyla yerlestirilir. ileri-geri veya yuvarlak kisa darbelerle fircalama uygundur. post-operatif yara kontraksiyonu doneminde ve diastemali agizlarda embrasur alanlarin aildigi ileri periodontitis vakalarinda endikedir.

hangi yontem uygulanirsa uygulansin dis fircalamasini dil fircalamasi takip eder.
ayrica fircalama da 3 onemli nokta vardir. bunlar;
1. yeterli zaman ayrilmali. minimum 2-3 dakika.
2. hicbir dis yuzeyini atlamamak icin sistemli yapilmali.
3. interdental plak (dislerin ara yuzeyinde olusan plak) hicbir fircalama metodu yeterli degildir. bu yuzden arayuz temizligi yapilmalidir. dis ipi, arayuz fircalari kullanilmalidir.
(bkz: dis ipi/@fabala)
(bkz: arayuz fircalari/@fabala)
dişçiye giden insanların hiç tereddütsüz hemen uygulamaya koydukları olaydır.
Yapılmazsa "Dişlerine ne oldu fare mi kemirdi" geyiğine mağruz kalacağımız eylem.
denize girmek eylemi gibi orucu bozup bozmayacağı konusunda büyük bir soru işareti (?) barındıran eylem.
bir şarkı süresi kadar bi sürede gerçekleştirilmesi gereken eylem*.
ne kadar yapılsa da diş ipi kullanma gerekliliğini ortadan kaldırmayan eylem. diş ipi de kullanın canlar, bak hep arayüz çürükleri oluyo sonra oralarda. yazık günah.
dünyaca ünlü bir periodontolog ( kim olduğunu bilmiyorum ) şöyle demiştir: 'dişlerin aralarını temizlemedikten sonra dişlerimi temizledim diyemezsiniz'. bu nedenle diş ipi kullanımıyla desteklenmesi gereken, kişisel saygı göstergesi temizlik işlemidir.
ayrıca ağızdaki bakteri üremesi ve istenmeyen agız kokularının önüne geçirmelsine yardımcı olan eylem.
eğer doğru teknikle fırçalamıyorsanız da düş çürüklerine ya da diş eti rahatsızlıklarına neden olabiliyormuş. *

edit: fırçalayınca tam temizlenmiyormuş *, doğru fırçalamak lazımmış onu demek istemiştim.
edit2: sanki yalan söylüyorum nesini kötülediniz anlamadım...
diş fırçalamak rahatlatıcıdır temzliktir ama dil fırçalamak mide buladırır.
sigarasever bünyenin arkasından sigara yakmayı ihmal etmediği eylem. *
insanın en büyük bugıdır.*
ne kadar fırçalarsan fırçala, ne kadar iple ırzına geçersen geç; ne kadar şey kullanırsan kullan, ebeni zikiyor bu dişler. çok uğraştırır adamı.

dipnot: süper öpüşürüm, naneli winston kokar ağzım, uu.
uzmanların bile ihtilafa düştüğü konu.

kimisi günde 3 defa 3 dk der, kimi günde iki defa 3 dk, bir diğeri tüm yemeklerden sonra; bir diğeri mercimek kadar biri ise nohut tanesi kadar macunla fırçalanmalı..

bana kalırsa nohut tanesi kadar diş macunuyla her yemekten sonra diş minesine zarar vermeyecek şekilde ve bakterilerin de öldüğünden emine olunacak kadar fırçalanmasıdır doğrusu.
bu eylemde bakterilerin öldüğünü çıkardıkları seslerden ya da can çekişmelerinden anlayabilirsiniz. yoksa bakterileri gebertmeden diş fırçalama olmaz, ı-ıh.
gerekli olduğu kadar sıkıcı bir eylemdir.
dişlerin çürümemesini garanti altına almak kesinlikle değildir.
evli değilsen ya da bir sevgilin yoksa, gereksiz.