bugün

Kaval, baldır ve uyluk kemiğinin birleştiği yer.
kürtçe hırsız.
zarar gelmemesine dikkat edilmesi gereken bir uzuvdur. ıslak zeminin azizliğine uğrayıp, kayıp düşerek diz kapağı bölgemde bir şişlik oluşması sonucu üç gündür yürümekte bin türlü zorluk çekerek bunu çok net anlamış bulunuyorum zira.
diz yaralanması çok tehlikeli olabilir ve iyileşme süreci de çok sıkıntılıdır. dikiş isteyen yaralanmalar ayrı bir sakattır, dizdeki dikişler tam iyileşmez ve iz bırakırlar. dikkat edilmesi gereken bir bölge kesinlikle.
şefkat mekanı.
bahsedilen diz annenin ise sonsuz huzur bulacaginiz yerdir.

yok hayir babanin ise sonsuz guveni hissedeceginiz yerdir.

eger sevgilinin/esin ise coskun akan bir nehir icinde dinginligi bulacaginiz yerdir.
tak-çıkar 2. eklem. bu da acılı.

diğeri için; omuz
vakti zamaninda macta yerden sert gelen topu ayak iciyle kontrol ederken terse dogru zorlanarak yapragi yemis uzuv. omzuna almak isteyen varsa buyursun, daha da bir ise yaramaz.
aynı gözler gibi, çocukluğu ele verir.
Diz travmaya en çok maruz kalan ve bu yüzden de ağrı yakınmasına en sık yol açan eklemdir. Bunun nedeni dizin basışta, yürüyüşte, çömelmede, kalkmada ve eğilmede büyük rol oynuyor olmasıdır.

Diz; uyluk kemiği(femur) ile kaval kemiği (tibia) arasındaki menteşe biçimli bir eklemdir.

Eklem iç ve dış olmak üzere iki bölümlüdür. Eklem ön taraftan diz kapağı ile korunur. Eklem içindeki tüm kemik yüzeyler eklem kıkırdağı ile örtülmüştür.
Femur ve tibia arasındaki yük taşıyan kıkırdak yüzeyler, menisküs denilen iki esnek kıkırdaktan yapı ile korunur ve desteklenir.

Menisküsler “C” harfi biçimli ve kuş yuvası biçiminde kenarları yüksek ortası ince bir yapıdadır. Bu yapı yuvarlak femur ile düz tibianın yapısal uyumunu sağlar, binen yükün tüm eklem yüzeyine dağılmasını sağlar,gelen darbeleri emer, eklemin sabitliğine yardımcı olur.

Bağlar diz eklemini sabitleyen ana yapılardır. Birbirlerinden tamamen ayrı yapılar olan bağlarla tendonları karıştırmamak gerekir. Bağlar her iki ucu kemiğe yapışan sabit yapılardır, sınırlı esneklikleri vardır. Tendonlar ise bir uçları kemiğe yapışan, diğer uçları adeleyle devam eden, adelenin hareketini kemiğe ileten yapılardır.

Yan bağlar dizin iç ve dış yanlarında bulunur ve dizin her iki yana açılmasını önler. Dış yan bağ dışında dizin dışa açılmasını engelleyen dizin arka-dış köşesinde bağlar ve popliteus tendonundan oluşan posterolateral kompleks denilen bir ek yapı vardır. Bu yapının zedelenmesine ait bulgular ve tedavi gözden kaçabilir.

Ön çapraz bağ –ACL- tibia ile femuru tam orta noktadan birbirine bağlar. Fonksiyonu dizin dönme hareketlerini kısıtlamak ve tibianın öne hareketini engellemektir. Arka çapraz bağ –PCL- tibianın arkaya hareketini önler.

Dizin tüm bu anatomik yapıları boyunca kaslar uzanır ve birlikte çalışarak dizin koşmak, yürümek gibi hareketlerini yönetirler. Kaslar ayrıca sabitliği sağlayan oluşumlara destek sağlar, korurlar.

Dizi yöneten iki ana grup kas vardır. Ön uyluğun 4 başlı kası (quadriceps) Leğen kemiğinden uyluğun ön yüzü boyunca uzanır, diz kapağı üzerinden tendonlaşarak devam eder ve tibianın üst-ön tarafına yapışır. Dizin doğrultulması-düzleştirilmesi hareketini yaptırır. Aynı zamanda diz kapağı kemiğinin üst, iç ve dışına yapışan ayrı başları ile diz kapağının dengesini sağlar. Dizin dönme hareketlerini kısıtlayarak ön çapraz bağa, tibianın arkaya hareketini kısıtlayarak arka çapraz bağa yardımcı olur. Uyluğun arkasında ikisi tibianın dışına, ikisi içine yapışan hamsring adeleleri vardır. Hamsringler dönme hareketini ve tibianın öne hareketini kısıtlıyarak ön çapraz bağa yardımcı olur.