bugün

halk arasında hazımsızlık olarak adlandırılan mide rahatsızlığının tıp dilindeki adı.
dispepsi'den, karın üst kısmında;
ağrı, huzursuzluk, şişkinlik, gerginlik, hazımsızlık, tokluk hissi, bulantı, kusma, geğirti,göğüs arkasında yanma gibi bir dizi semptom anlaşılır.

hastalarda bunlardan bir veya birkaçı bulunabilir.
fonksiyonel dispepsi'de organik nedenler olmadığı halde, mide bağırsak sistemindeki çalışma sistemindeki bozukluk dolayısıyla yukardaki yakınmalar oluşmaktadır.

tanıyı kesin olarak koymak için muayene, labaratuvar, radyolojik ve mide bağırsak sistemine yönelik endoskopik incelemelerle, ülser, kanser, yemek borusu iltihabı, karaciğer, safra yolları ve pankreas bezi hastalıkları gibi organik nedenler ekarte edilmelidir.

psikolojik üzüntü ve endişeler, mide-bağırsak sistemindeki motor bozukluklar,fizyolojik uyarılara bile midenin aşırı duyarlılık göstermesi , helikobakter pilori fonksiyonuna bağlı gastrit, hastalığı oluşturan mekanizmalar olarak ileri sürülmektedir.

sigara, alkol, çay, portakal ve diğer meyveler ile baharatlı ve yağlı yiyecekler yakınmaları artırabilmektedir.
tedavide genel yaklaşım olarak, yakınmaları artırtığı iyice bilinen yiyeceklerden olabildiğice kaçınılması, hastanın iyice bilgilendirilmesi, aile ortamı, iş yeri ve bireysel ilişkilerden kaynaklanan streslerin oluşturduğu, depresyon, endişe gibi psikiyatrik bozklukların saptanması önemlidir.

ilaç olarak mide asidini inhibe eden antisektretuarlar, mide çalışmasını düzenleyen prokinetik ajanlar, antikolinerjikler, ve antidepresifler kullanılmaktadır.

kaynak: "egede sağlık dergisi"
dr. abdullah okan
gastroenteroloji uzmanı
latince sindirim güçlüğü, bozukluğu anlamına gelen terim.
günümüz insanlarında sık görülen durum...
Kötü sindirim anlamına gelir. Roma III kriterlerine göre tanı konur.
dys: zor, zorluk...
pepsis: sindirmek

dispepsi: sindirim zorluğu.

sindirim zorluğuna sebep olan şey tespit edilirse organik dispepsi, tespit edilmezse fonksiyonel dispepsi adını alır.