Cambridge araştırmacıları, disleksinin bireylere kazandırdığı yeni özel yeteneği ortaya koydu.
Araştırmacılar disleksinin insan türünün hayatta kalmasında önemli bir rol oynadığını düşünüyor.
Cambridge Üniversitesi’nde biliş, davranış ve beyin üzerinde çalışan iki araştırmacı, disleksisi olan kişilerin bilinmeyeni keşfetmede uzmanlaştığını tespit etti.
Frontiers of Psychology adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan yeni makalede araştırmacılar, psikoloji ve sinirbilimdeki önceki deneysel çalışmaları yeniden gözden geçirdi.
Helen Taylor ve Martin David Vestergaard’ın imzasını taşıyan makalede dünya genelinde dislektik bireylerin (küresel nüfusun yüzde 20 kadarının) keşif ve merak açısından diğerlerinden daha iyi olduğu sonucuna vardı.
Dünya Nöroloji Federasyonu disleksiyi "zihinsel yetenekleriyle orantılı okuma, yazma ve heceleme gibi dil becerilerini kazanamayan çocuklarda görülen bir bozukluk" diye tanımlıyor.
Disleksi belirtileri arasında alfabedeki harfleri öğrenme ve hatırlama sorunu, konuşma veya telaffuzda zorluk, kafiyeleri algılayamama veya özbakımda güçlük çekme gibi durumlar yer alıyor.
Öte yandan dislektik bireylerin görsel yeteneklere, yaratıcılık ve problem çözmeyle ilgili güçlü becerilere sahip olabilir.
Taylor da disleksili kişilerin yaşadığı bu zorluklara rağmen, söz konusu nörolojik durumun faydalarının zararlarından daha ağır basabileceğini savunuyor.
"Disleksili kişilerin yaşadığı zorlukların, yeni bilgilerin keşfedilmesi ve mevcut bilgilerin kullanılması arasındaki bilişsel bir değiş tokuş sürecinden kaynaklandığına inanıyoruz" diyen bilim insanı sözlerini şöyle sürdürüyor:
Bu sonuçlar, disleksisi olan kişilerin sanat, mimarlık, mühendislik ve girişimcilik gibi keşifle ilgili yetenekler gerektiren belirli mesleklere neden yöneldiğini de açıklayabilir.
Yaş ilerledikçe gerilemek yerine iyice hayatı zorlaştırmaya başlayan bozukluk.
Kelimeleri okumak iyice zorlaştı. Bazen bir kelime oluyor, türkçe ha, okuyorum, hiçbir anlama gelmiyor. Birkaç kez okuyunca anlam kazanmaya başlıyor. ya da ingilizce kelime oluyor, okunuşunu biliyorum ama asla hatırlamıyorum hemen. Markete gidiyorum kıymalık köfte istiyorum, dedem için poğaçalı peynir almaya çalışıyorum, hiç olmayacak yerlerde manipülasyon yerine mastürbasyon diyorum falan, sahiden zor iş.
Sanıyorum yaşlanınca çocuksu ve incecik sesiyle şarkı söyleyen japon gibi dolaşacağım ortada. Ne dediğim asla anlaşılmayacak. Ta ka ni ki hebele hübele gezeceğim ortalarda gibi geliyor bana. Keşke bize malülen emeklilik hakkı tanısalar. Artık beynimin %70'ini kullanmıyorum çünkü.
Zekâ geriliği bulunmaksızın sahip olunan ve günümüzde küçük yaşlarda fark edilebilen öğrenme bozukluğudur.
Bu çocuklar konuşmayı çok geç öğrenebilecekleri gibi özel eğitim olmadan okuma yazma öğrenemeyebilirler. (Tabi herkeste aynı şekilde seyretmeyebilir.)
Einstein, Edison, ABD Başkanları Roosevelt, Wilson, Jonh Kennedy ile ingiltere eski başbakanı Churchill de disleksi imiş.
Sanırsam erkeklerde daha çok görülüyor.
Özel öğrenme bozukluğu şeklinde kendini gösterir. Aynı zamanda okuma, yazma ve Kelimeleri telaffuz etmede güçlük çekme olarak ta belirtileri vardır. Bu kişilerin normal veya üstün zekalı olduğu belirtilmiştir.
Öğrenme frekansları diğer kişilerden farklı olan insanlar topluluğu.
Bu kişiler standart eğitim programlarındaki faaliyetlerle öğrenemezler, sözlü anlatım neredeyse hiçbir şey ifade etmez, eğitim görselleri dahi yetersiz kalır.
Kazanım istenen davranışı yaparak, yaşayarak öğrenebilirler, teorik bilgiler hikayeleştirilerek anlatılabilir. Ve sonuç olarak zihinleri o kadar boştur ki ilgilerini çeken şeyi (matematik, edebiyat, müzik, spor) o kadar iyi öğrenirler ki bu alanda neredeyse rakipsiz olurlar.
disleksi, zeka düzeyinde bir eksiklik olmasa dahi okuma ve yazma anlamında zorluk çekilmesidir. Henry Ford, Thomas Edison, Charles Schwab gibi pek çok ünlü kişide de görünmüştür. Aşıldığında, bireyin gerçek potansiyelini göstermesi sağlanmaktadır. Günümüzde, disleksi eğitimi veren pek çok rehabitilasyon merkezi bulunmaktadır. Disleksi hakkında daha fazla bilgi için bkz: https://basamakozelegitim.com/kategori/disleksi/
insanların kendisi gibi olmayanları dışlama otomatik davranışı gereği toplumda yaşamakta zorluk yaşayan kimselerdir.
herkesin yapabildiği dört işlemi bile yapamayan birinin onun dışındaki konularda çok zeki olabileceğini gördüm. bu bana inanılmaz komik geliyordu ve dalga geçiyordum, yalan yok. ama bu çocuk aklıydı tabi, sonra arkadaşın durumunu öğrendiğimde şok yaşamıştım. büyük pişmanlık yaşayıp asıl geri zekalının ben olduğumu filan düşünmüştüm.
önemli olan bu teşhisin konması. ne kadar erken olur ve sosyal hayatta etrafında olan insanlara söylenirse/anlatılırsa o kadar iyi. yoksa cidden etrafta geri zekalı damgası vurulup ciddi psikolojik sorunlara yol açabiliyor kişide.
Ismini yeni duyduğum bir farklılık diyelim. Özellikle öğretmenlerin dikkatli oluo gerekli eğitime yönlendirilmeli. Çocuklarımız zorluk seçmeden topluma uyum sağlamalıdır.
öğretmen ne yaparsa yapsın, uzman desteğine muhtaç bir çocuğun anne-baba'nın
ay benim çocuğumda olamaz
umursamıyor, rahat benim çocuğum
bi etüte alsanız aslında pekişir
hoca tutsak düzelir
şımarıklığından yapıyor
egoları yüzünden yüzlerce çocuğun gelecekleri zayi oluyor.
hayır sayın veli, çocuğun umursamaz değil. çocuğunun yardıma ihtiyacı var ve sen dünyanın en iyi anne-babası, esas sen umursamazlığınla kendi evladının hayatını mahvediyorsun.
1-7 Kasım Disleksi haftası.
Bu zannedildiği gibi zihinsel gerilik ya da hastalık değil sadece öğrenme bozukluğudur.
Sağ-sol kavramı, yazma, okuma ve birtakım motor becerilerinde sıkıntı yaşamaktadırlar.
Her Beş çocuktan biri disleksidir ve
Özellikle temel eğitimde öğretmenlere çok iş düşmektedir; sınıfta Disleksi olan bir çocuğun yaşıtlarıyla kendisini eşit görüp, dışlanmadığı, alay edilmediği bir ortamda hayallerine, öğrenme hevesine ket vurulmadan eğitim ve öğretiminin sağlanması gerekir.
Sabır, hoşgörü ve anlayışla Disleksi olan çocukların toplumda kendilerini gerçekleştirmelerine yardımcı olabiliriz.
Özellikle okulöncesi öğretmenleri ve sınıf öğretmenlerinin dikkat etmesi gereken öğrenme güçlüğü. Bu güçlükle ilgili bilgi sahibi olup çocuklara hemen gerizekalı damgası vurmamak gerekiyor. Disleksi olan çocuklarda genelde zeka problemi olmuyor sadece bizlerden farklı algılıyorlar.