official ve unoffical dinlerin evveliyatını irdeleyen kol.
tetkik ve kanaatlerini bir havuzda toplamağa eğilimli araştırmacıların oluşturduğu delta.
hakkında malumat edinilmesi cemiyet içinde sükseye kâr eder diye düşünenlerin hüsranlı perdesi.
çok farklı kaynakları da göz ardı etmemek gerekliliğini en iyi vurgulayan malt.
hem eğlencelidir, hem karmaşık, en çok da yorucudur. dinler tarihinin en keyifli tarafı inançlar arasındaki geçişlilikleri keşfettiğiniz anlardır. onun haricinde yığınla otantik metinler arasında savaşıp durursunuz ve her şeyi yazamazsınız, çünkü tehlikelidir, derdinizi kimseye de anlatamazsınız.
genel olarak zevkli mi? severseniz evet. onun haricinde altından kalkmak gerçekten zor ve ucu bucağı olmayan bir iş. ben bu işin profesörlüğünün olduğuna teknik olarak inanmıyorum çünkü erişemediğiniz bilgiler karanlıktadır ve karanlıkta olduğunuz konular sizi tamam etmiyor sadece sosyolojik veriler ışığında teoriler kurup çıkarımlarınızı aktarıyorsunuz, peki bunlar ne kadar doğru? kime göre, neye göre doğru? bunun cevabı maalesef yok.
hinduizmle başlayan tarih ama ilk ortaya çıkmasına rağmen budizmin gölgesinde kalmış. hristiyanlıkla müslümanlığın yayılma yarışında hristiyanlık amerikanın keşfinden sonra alıp başını gitmiş. yahudilik de istikararı ve son dakika golüyle dikkat çekiyor
Yahudilik konusunda Ömer Faruk Harman ve Nuh Arslantaş, antik ortadoğu dinleri konusunda ise şinasi gündüz ü mutlaka okuyun. bu kişilerin hepsi profesör ve piyasadaki dandik araştırmacı yazarlara 10 basar.
Ünide okurken aldığım en zevkli derslerden biriydi. Bana kazandırdığı ender bilgiler aydınlanmamı sağladı. Dinlerle ilgili doğru bildiğim yanlışların farkına varmama vesile oldu. Konuya ilgim çoktu, alan içinde mutlaka bu dersi almak istemiştim ve aldım. Özellikle din fenomenolijisine bayıldım. Muazzam bir karşılaştırmalı bilim dersi.
Bu ders sayesinde tevrat (tonah), incil, zebur ve kur'an-ı kerimi okuyup; bu kutsal dört kitabı daha iyi anladım ve içeriğini sorgulamaya başladım hep ...
hemen hemen tüm dinlerin kurucularının peygamber olma ihtimalleri var. sonradan insanlar çıkar amaçlı ilaveler yaparak yozlaştırmışlar ve amacından saptırmışlardır.. hinduizm de kast sistemi mesela. yazılı metinlerin yaygın kullanımda olduğu çağda gelen islamiyet son dindir ve muhafaza altındadır.
ama nasıl olsa hepimiz kabir kapısına doğru kosuyoruz. değil mi?
bütün bu sistemleri akilsiz şuursuz atomlar yarattı diyen biriyseniz artik okumayın.
elbette bu kainati insana hizmetkar eden zat, yarattığı en şerefli varlik olan insanla iletişim kuracaktır. aksi abes olur ve o abes iş yapmaz. kainati incelediğimizde herşeyin bir amacı olduğunu görürüz.
dinler tarihine gelecek olursak;
hak dinler tek bir kaynaktan geldigi icin elbette birbirine benzer ama bu benzerliği gunumuz sartlarinda yakalamak pek de mümkün değildir. çünkü kuran dışında kalan bütün hak dinlerin kitaplari orjinalinden farklidir.
ben hinduizm dahil bir çok putperest dinin geçmişte gonderilen hak dinlerden biri olduğunu düşünüyorum. yozlasmislardir ve günümüzdeki hallerini almışlardır.
islam öğretisinde kitap kavrami canlılığını koruduğu için merkezden uzaklaşmak cok mumkun değildir.
buna rağmen cahil halk kitleleri (en büyük cahillik dinini bilmemektir.)
arkadaşlarında dediği gibi bazi kötü odaklar tarafindan kullanilmaktadir.
hatta bu konu putperestliğe benzer özellikler taşıyacak hale gelmiştir.
edit; zahmet edip okusaydın.
ama paranız yoktu okuyamadin!