bugün

ülkede uzun süredir var olan kötülük enerjisi her şeyi alet edip büyük bir riya ortamı yarattı. bardak doldu doldu artık kimse nefes alamaz oldu yaşam enerjisi bitti. bu kadar kötülük berbatlık hırsızlık yalan riya artık bu toplum bunu kaldıramıyor. din diye gördüğün din değil kötülüğe alet paçavra adilmiş aleni sistemli kötülük.
(bkz: örtmenim)
Tabi ki olabilir insanlar dinli ya da dinsiz olsun önemli değildir asıl önemli olan ahlak sahibi olmalıdır. Ne hacı hocalar görüyoruz en kafirden bile daha kötü.
Olur tabi ki. inançsız çok iyi bir sürü insan var. Ama bir de inançla süsleseler kendilerini. Harika olurlar
Dinler varolmasaydı sonsuzluğu araştırmak temel sebep olacaktı. Dinler varolduğu için, sonsuzluğu araştırmak dediğimiz en önemli gerek yok oldu. sonsuz yokoluşu kabullenmiş olduk ve adına da kader dedik. Yani insanoğlu yokoluşuna ne diyeceğini aradı taradı ve; "buldum kader" diyelim dedi, kendince tanımladı ve böylece yok olmasını garanti etti.

iyi yada kötü olmak ancak sonsuz bir hayat varolduğunda değerlendirilebilecek bir sorudur.

Yok olmak varsa değerlendirmenin de sonuçsal anlamda gereksiz olduğu bir sorudur.
insanların iyi olmak için insan olmak dışında bir şeye ihtiyacı yoktur.
iyilik ya da kötülük kavramları, dinlerin varlığına göre değil insanların bilinç ve toplumsal etik düzeylerine göre değerlendirilmelidir.
--spoiler--
ne ahlak ne de sevgi gökten dünyaya indi
insanlık istedi keşfetti hepsini
--spoiler--
öyle buyurdu şebnemciğimiz.okuyalım dinleyelim anlayalım...
felsefe okuyarak tabiki olabilir. levinas tavsiyedir...
olamaz. kendini yaradanı tanımayan yeri gelirse kimseyi takmaz. her türlü pislik de beklenir. dini olmayan insan bile değildir. hayvanlar bile daha karakterlidir yaradanı reddeden insan görüntülü canlıdan.
dinlerin toplum üzerindeki en önemli katkısının belli ahlak kurallarını getirerek toplumun daha düzenli, suçtan uzak, birbirine saygılı insanlardan oluşan bir yapıyı getirdiğini savunabiliriz ilk başta. ayrıca insan psikolojisi gereği bir dine inanmakla beyninin en önemli ihtiyaçlarından birini de karşılıyor. ancak şunu da unutmayalım ki tarih boyunca en büyük felaketler, savaşlar, katliamlar din olgusu nedeniyle ortaya çıkmıştır. gerçekten iyi eğitimli, bilimsel düşünceyi kendine rehber edinmiş bireylerin ise nadiren çevrelerine zarar verdikleri görülür. dinler olmasaydı dünya bugünkünden daha yaşanılır bir yer olur muydu bilinmez ama dünyaya ve insanlara en çok zararı verenlerin dini inancı olmayanlar veya inancını sadece kendisine saklayanlardan çok aşırı dinciler, dini inançları savunarak yaptıklarını haklı çıkarmaya çalışanlar olduğu görülüyor nedense...
iyi insan olmanın kriterleri nelerdir? dinen, namaz kılmak, oruç tutmak veya başka ibadetler yapmak mıdır? yoksa, dinlerin de söylediği ve her insanın zaten yapması gereken, temizlik,dürüstlük,ahlak gibi kavramlar mıdır?
aslında sorunun cevabı kendinde saklı. iyi insan olmak için neden dinlere ihtiyaç duyulsun ki. insan'ı insan yapan beynidir. zaten din adına, veya ahiret inancına uygun zorunluluğu adına eylemler içerisinde bulunan insan'da gerçek bir iyilikten söz edilemez. o insan pragmatist, şekilci bir insandır. önemli olan insanın kendisidir, içidir.

"Benden Hayyam' a selam söyleyin demiş peygamber;
Sözlerimi yanlış anlamışsa çiylik eder:
Ben şarabı herkese haram etmiş değilim ki
Hamlara haramdır, doğru, ama olgunlar içer.

için temiz olmadıktan sonra
Hacı hoca olmuşsun, kaç para!
Hırka, tespih, post, seccade güzel;
Ama Tanrı kanar mı bunlara?"
zaten olması gerekendir. bir insan sadece din için iyiyse asıl o zaman sorgulamak lazım. çünkü bir iyiliği yapıyorsa ya da bir şeyden uzak duruyorsa sebebi günah korkusundandır. asıl insan olan karşılık beklemeden iyilik yapabilendir.
(bkz: din psikolojisi)
(bkz: huri peşinde koşanların ahlaktan bahsetmesi)
(bkz: cariyeliği tasvip edenlerin ahlaktan bahsetmesi)
agnostik bir kimse nasıl iyi insan oluyorsa bu herkeste olabilecek bir şeydir. eğitimle alakalıdır. din ile alakalı bir durum değil. din sadece insanın hiç bir canlı tarafından görülmeyen bir tanrıya hizmet etmeyi sağlar.
bide şu versiyonu var.
(bkz: dinler arası diyalog)
elbette.ama insan yaradılışını bilmek lazım.bunun için din yolunda araştırma yapmak lazım.
inanç ayrı bir mesele zaten.
Tarihten günümüze savaşların , çıkar çatışmalarının , siyasetin ve ölümlerin genelinin ( trafik kazaları, hastalıklar gibi nedenler hariç ) temeline baktığımızda cevabı kolay bir sorudur.
"Sebepsiz değildir Din toplumların afyonudur" lafı...
insan özünde iyi bir varlık değildir ama bu kadar da kötü olacağını sanmam.
olabileceğini sanmıyorum çünkü en azından çevremizde, beş vakit namazında iyi birer müslüman olduklarını iddaa eden fakat yanında çalıştırdıkları elemanların haklarını yiyen insanlar var. bu insanların içlerinde ki allah korkusuna rağmen* bunu yapıyorsa, allah korkusu olmadığında neler yapabileceğini düşünün.
varolabilen insan tipidir. mesela halk arasında şöyle bir söyleyiş de bulunmaktadır;

'müslüman gibi adam'

burada kastedilen, islam dininin öngördüğü birçok kaideye, aslında dini görevleri yerine getirmek amaçlı değil de 'insan gibi' yaşamak için -farkında olmadan- uyum sağlamış kişidir.

ne var ki diğer semavi dinler ve son olarak da islam, gerçek manada huzura kavuşturacak ve sosyal bağlamda da optimum uyum odaklı yaşayış biçimini tanzim eder.

örnek verecek olursak; köy yerlerinde, özellikle tarlalarda su kabı olarak 'su testileri' kullanılır. bu testiler suyu hafif hafif dışına sızdırır. yüzeyden buharlaşan su ise buharlaşma ısısını içeriden çektiği için testi içerisinde kalan su da soğumuş olacağından dolayı uzun yıllardır tercih sebebidir. kimse çıkıp da bu kişilere 'bu yaptığınız, fen bilimlerinde evaporatif soğutmadır' dememiştir. eğer bu teknik bilinmeseydi bir yenilik olarak gelecekti, şimdi yine var.

ne var ki bilim odaklı yaşamla ilerleme sağlanabilir. *
"dinler varken insanlar iyi mi oluyor?" sorusunu sormak lazım bence. ben öyle bir dünyada yaşadığımızı göremiyorum. başka bir boyuttan mıyım yoksa ben?

olay burda dinin olup olmaması değil. insan evladının doğasında olan bazı duygular kötülüğü beraberinde getiriyor. yapabileceğimiz bir şey yok. adam iyi bir insan olmak istese zaten olur. dinde ya da tanrı'da bitmiyor iş. insanın kendinde bitiyor. o yüzden dinler olmadan da insanlar iyi insan olabilir mi sorusuna "hiç bir şey değişmezdi" diye cevap verilebilir.
semavi dinler düzen hükümleri ihtiva ederler yani fren mekanizmasını işletirler toplumdaki ayarsızları ahiret ve de yaratanın gazabıyla korkuturlar. bu baskı altında insanlar dürtülerine sınır çekerler dikkatli olurlar ama sırf bir insan din hükümlerine uyuyor diye ona iyi insan diyemezsin.

iyilik maneviyatla ilgilidir ve soyuttur. kişi kendi içinde kendini yargılayarak herhangi bir yaptırımdan korktuğundan değil de kendisi öyle olsun istediğinden iyi olmayı seçerse o kişi erdemlidir, iyidir.

yoksa bu dünyada hanımlara bakmayıp da ahirette hurilerini bekleyen adam iyi değildir olsa olsa bastırılmış abazadır.
(bkz: hayır)

nedeni ise, dinin kurallarının toplumu bir araya getirmesi, insanların arasındaki kavgalara bir çözüm sunmasıdır.
nietzche'nin de dindar bir insan olduğunu söyleyemeyeceğimizi hepimiz biliyoruz ancak eserlerinde büyük bir erdemlilik kaygısı güttüğü barizdir.
(bkz: böyle buyurdu zerdüşt)