din ve bilim bir arada olur mu

entry12 galeri5
    1.
  1. biri için ciddi çalışmaya ve zekaya gerek varken, diğeri için böyle bir ihtiyaç söz konusu değildir.
    yıllarca bu iki olgu arasında yaşanan gidip gelmelerde, zeki olduğunu zanneden bilimcilerin ürettiği her şeyi, fütursuzca tüketen dinciler, hem tüketip hem de bilimi reddeder.
    asıl sorun, bu hümanist bilimcinin, hastaneye gelen o ibneyi tedavi edeceğim diye götünü yırtmasıdır. bırak amk gitsin üstüne deve boku sürsün! niye hastaneye geliyor?
    2 ...
  2. 2.
  3. diğerine inanması daha kolay olduğu için ve genelde de insanlara başka fırsat sunulmadığı için geniş kitleler onun peşinden gidiyor.
    0 ...
  4. 1.
  5. bilim deney ve gözlem ile yapılır fakat dini terimler gözlemlenemez, sadece inanırsın.
    0 ...
  6. 2.
  7. Ben gerçekliğin akılcı doğasını ve onun insan aklına uygunluğunu "dinsel"den daha iyi bir ifade bulamadım.Ne zaman ki bu duygu olmaz,bilim yavan bir deneycilik haline gelerek yozlaşır.

    Maurice solavine'e mektup,1 ocak 1951

    Albert Einsten
    1 ...
  8. 3.
  9. Hayır. Çok net hayır. Üzgünüm. Hoşçakalın..
    2 ...
  10. 4.
  11. başlığı açan yazarın söylemek istediği şey kendisine dini referans alan dindar bir insan bilimle uğraşabilir mi sorusu ise evet, uğraşabilir. bir arada olup olmamasını kimse dayatamaz. isteyen din çerçevesinden bilime bakar, istemeyen de pozitivist yaklaşır. siz altını doldurmadan ikisi bir arada olmaz dediğiniz zaman bir kesimi direk karşınıza almış oluyorsunuz. oysa ortak payda bilimle uğraşmak olmalıdır. bugün evrim teorisini destekleyen bir çok bilim adamının içinde inançlı insanların da olduğunu biliyoruz. önemli olan keşfetmektir, bilgi üretmektir. tartışma ikisi bir arada olur mu olmaz mı dan ziyade hangi yöntemin daha başarılı olduğu şeklinde yapılabilir. eğer din ile bilimi bir arada kullananlar diğer gruba göre başarısızlığa uğruyorlarsa istemeseler de yenilgiyi zaten kabullenmek zorunda kalacaklardır. herhangi bir grubun tek bir bilgi dahi üretememe veya mutlak başarısızlığı söz konusu olmadığı sürece de o yöntemin geçersiz olduğu iddia edilemez.
    1 ...
  12. 5.
  13. Kesinlikle olmaz. Materyalizmde dinin yeri yoktur.
    0 ...
  14. 6.
  15. olmaz tabi. bilimde gelisen ulkelere bak; ya siyasi kurumlarindan dini dislamislar ya da dini tamamiyla dislamislar.

    soyle dusun. allah diyo ki "faiz haramdir". sen bi musluman olarak faizi ekonomik bir arac olarak goremezsin, faize bagli olan diger unsurlari gelistiremezsin. once ekonomi teorileri tikanir sonra da ekonomin tikanir.
    1 ...
  16. 7.
  17. din ve bilim aynı kulvarlarda değildir öncelikle bunun bilinmesi gerekir. din ve bilim rekabet halinde değildir. dinin ve bilimin evren tasavvurları farklıdır.

    kastedilen şey dindar bir kişi bilimle ilgilenebilir mi ? sorusu ise evet olabilir. bilim tarihinde, özellikle avrupanın aydınlanma çağında bir çok dindar bilim insanı olmuştur.
    1 ...
  18. 8.
  19. Tabi lan manyak mısın.
    Artık müslüman ülkemde Papaz eriği yemek istemiyorum bro!
    Not: bizim ülkede olmaz.
    0 ...
  20. 9.
  21. ikisi neden birlikte olsun ki. Yani niye bu zorlama. Dine inanırsın bilimi öģrenirsin. ikisinin bi alakası yok.
    4 ...
  22. 10.
  23. bir soru. tabi ki olur. geçmişte olmuş, günümüzde de oluyor, olmaya da devam edecek.

    (bkz: harezmi)
    (bkz: ömer hayyam)
    (bkz: fergani)
    (bkz: battani)
    (bkz: el birüni)
    (bkz: ibn i sina)
    (bkz: ali kuşçu)
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük