Onlarca yıldır namaz surelerinin ezberletilmesi ve peygamberin hayatının anlatılmasının dışında ahlak bilgisi de verilmiş olsaydı çok daha faydasının dokunacağı su götürmez gerçek olan ders.
Hem dersin adı din kültürü, sadece islam'dan bahsedilmesini geçelim, Alevilikle, malikilikle alakalı hiçbir şey yoktu,
Sınıftaki Alevi arkadaşlar dersten muaftı ama sınıfta olmak zorundalardı,
Çok saçma.
islamla ilgili bir ders değildir. Adı üstünde din kültürü. Dinler hakkında bilgi verir, diğer dinleri de islam gibi bir din olarak sunar bilgiler verir.
Eğer amaç dinler hakkında bilgi almak ise işlevi vardır.
Fakat amaç hak din islam temelli bir ders vermek ise hatalıdır. Diğer dinleri de islam gibi seçenek dinler aransındaymış gibi göstermek islami olmadığı gibi müslümanlar açısından da hatalıdır.
Özetle gayri müslimlerin muaf tutulması mantıksızdır. Bu ders bir din dersi değil bir genel kültür dersidir.
Not: lise hayatımız din hocamıza sorduğumuz zıpır ve bel altı sorularla geçti.
başkasının vereceği din dersine de ahlak dersine de kimsenin ihtiyacı yoktur. kaldı ki din kültürü denilmesine rağmen eski mısır inanışları, sümer inanışları, doğu inanışları anlatılmaz. çok tanrılı dinlerden tek tanrılı dinlere nasıl evrim geçirdiğini objektif bir şekilde anlatmaz. bütün bu dinlerin aslında mısır ve sümer efsanelerine dayandığı gerçeğini değil de gökten indiği sanılan kitapların dogmalarını anlatır.
hele ahlak dersi diye adlandırılması beni benden alır. toplumsal ahlak diye bir şey yoktur. ahlak bir inanç tarafından dayatılırsa gerçek bir ahlak olmaz. nitekim en büyük ahlaksızlar dincilerden çıkar. çünkü zorlama dışardan monte edilmiş ahlakları, üzerlerinde eğreti durmuş ve içselleşmemiştir. kimin ahlakını öğretiyorsun sen? kalpleriyle düşünenler beyinleri ile düşünenlere hiçbir konuda ders veremez.
Ders teoloji veya dinler tarihi değil aq! Adı üstünde, "din kültürü" dersi. Ülkede hangi dini kültür yaygınsa o anlatılır tabii ki! Mısır tanrılarının bu derste ne işi var?
Bir ülkede yaşayan bir çocuk o ülkedeki hakim kültürün ne olduğunu bilmeden büyürse hayata atıldığında yabancılık çeker. Bu yüzden gerekli ve zorunlu bir ders.
Ancak dersin içeriği tartışılabilir. Dinin kültürümüze etkisi, dine dayalı gelenek görenekler, bayramlar gibi konular anlatılmalı. ibadetler, ilmihal bilgileri gibi şer'i ögeler sadece talep edenlere öğretilmeli.
ilkokul 4'ten lise 4'e(12. Sınıf) kadar okutulan gereksiz ve boş bir ders. Türkiye'de Din Kültürü ve Ahlak bilgisi dersi aslında ''Sünni islam Pıropogandası''dır ve son derece taraflıdır. 12 Eylül 1980 Darbesi'nden sonra din dersleri, zorunlu hale getirildi ve yavaş yavaş bu karanlık günlere gelindi. Din kültürü yerine ''Dinler Tarihi ve Mitoloji'' dersi olsa çok daha iyi olurdu ama bu durum olmaz çünkü dindoş yöneticilere din ile aptallaşmış cahil bir halk lazım... Önce ahlak gelir; din, olmasa da olur.