varlığı ya da yokluğundan önce iki noktanın bir dilbilgisi kuralı değil , noktalama işareti olduğunu belirtmekte fayda var.noktalama işaretleri tek başlarına dilbilgisi kuralı değildir,kullanımları dilbilgisinin alanına girer.
dilbisi kurallarında iki nokta yoktur, ne yan yana ne de üst üste... ama üst üste olanı değil de yan yana olanının noktalama işaretlerinde olmadığı aşikardır.
yan yana olanların da üst üste olanlardan üstekinin, altakinin yuvarlak zemini üzerinde duramayıp yanına devrilmesinden kaynaklı da değildir.
ama kanımca bu gibi durumların (yani iki noktayı yan yan kullanma aksaklığı, fazlalığı, eksikliği...) genellikle cümlenin sonunda nokta mı yoksa üç nokta mı kullanacağını bilmeyen yazarın iki nokta ile arayı bulup, durumun içinden sıyrılmasıdır; "buraya nokta konulması gerekir" önerisi karşısında "aa bir tanesini fazla yazmışım" ya da üç nokta olması gereken yerde ise "birini eksik yazmışım" diyerekten içinden kolaylıkla sıyrılabilinen bir zemin hazırlamaktadır.
iki nokta dilbilgisi kurallarında yoktur çünkü,
kadının biri roman yazıyomuş hamile kalmış neden?
çünkü iki nokta üstüste koymuş.
bu olaydan sonra iki nokta dilbilgisi kurallarında yer alamamıştır
bazı yazarların sürekli olarak kullandığı işaret olarak evet iki nokta yoktur. iki noktaya gerek de yoktur. daha ayrı veya bitişik yazılan de/da'yı öğrenemeden yeni işaretler icat etmenini alemi de yoktur. üç nokta ile anlatabilecekken derdimizi, iki noktaya hiç mi hiç gerek yoktur.
Not: bu girdi gammazlanmış. Sebep; iki nokta yan yananın kullanıması. Ben de girdide bunu eleştirmiştim zaten a dostlar. Kaldı ki ben yazdıklarımda öyle bir noktalam da koymamışım.
(bkz: dinime tüküren müslüman olsa)
dilbilgisinde iki nokta vardır!
cümle içinde açıklama yapılacaksa örnek verilecekse veya alıntı bir cümle kullanılacaksa mutlaka iki nokta kullanılmalıdır. *