bende vardir kesin. dikkat eksikligi var. hiperaktifimde.
bence en iyi tedavi konusmak. dostlarin. cunku psikologa gidip para veriyorsun seni dinlesin diye. oysa dostlarin para istemez. yanindadirlar.
kısaltılmışı dehb olarak karşımıza çıkan bir tür rahatsızlık. çoluk çocuğun azgınlığına kuduzluğuna sık sık yapılan teşhistir aynı zamanda. tabi tıbbi merciler tarafından değil etrafı tarafından. hareketli çocuğun zeki olduğu düşüncesiyle aileler sanki övünür gibi "bizim oğlan hiperaktif" , "fazla zekadan oluyo ya" gibi yorumlar yaparlar. beyin aktivitesi yüksek olan kişilerde daha sık görüldüğü doğrudur ama rüzgar ne kadar deli eserse essin dümeniniz yoksa bi yere varamazsınız.
ayrıca sadece çocuklarda görülmüyor bu meret. 27 yaşında da bu teşhisi yiyebiliyorsunuz. ama bu yaşlarda bu rahatsızlığın hayatınızı nasıl etkilediğini gözlerinizle görebiliyorsunuz en azından bu da bana kalırsa tedaviyi kolaylaştırıyor.
belirtileri manik atak belirtilerine çok benzer olduğundan başta benim gibi unipolar depresif teşhisi alabilirsiniz. hafif düzeyde seyreden duygu durum dengesizlikleri ilaçla birlikte kolayca gider. fakat geriye dikkatsizlik ve hiperaktivite kalır. normalde bunların unipolar depresif tedavisi sonucu gitmesi gerekir. gitmiyorsa aynen zeytinyağı ve suyun ayrışması gibi ayrışır dehb'inizle unipolar depresifiniz.
sonra gülersiniz kendi kendinize. bu kadar kolay mıydı anasını satayım. ben yıllardır neden çektim bu kadar boku diye. tedavi olsaydım şu an nerlerde olurdum acaba diye düşünürsünüz. çünkü bu rahatsızlığın öğrenme zorluğu yaratması en tipik özelliklerinden. öğrencilik hayatımız daha iyi olabilirdi belki. şahsen ben en son ne zaman ders çalıştığımı bile hatırlamıyorum.
-Kolaylıkla dikkatin dağılması, detayları gözden kaçırma, unutkanlık, sık sık bir aktiviteden diğerine atlamak
-Bir ana konuda odaklanmakta güçlük çekme
-Zevkli bir konu ile uğraşmadıkça, kolaylıkla bir aktiviteden bir kaç dakika içinde sıkılmaya başlamak
-Organize etmek ve işi tamamlamak veya yeni bir şey öğrenirken konuda odaklanmakta zorlanmak
-Bir aktivitede ya da bir görevi tamamlamak için gerekli olanlar nesnelerde problemlerle karşılaşmak veya ev ödevlerinitamamlayamamak, bazen gerekli eşyaları kaybetmek (ör., kalem, oyuncak veya gerekli evrak)
-Direk kendisine konuşulurken dinlemiyor gibi gözükmek
-Hayallere dalmak, kolayca zihni bulanmak ve yavaş davranmak
-Diğerleri kadar kolay bir şekilde bilgiyi işleyememek
-Talimatları net olarak takip edememek
-Otururken yerine duramamak ve kıpırdanmak
-Durmadan konuşmak
-Gördüğü şeylerle oynamaya çalışmak veya dokunmak
-Yemek yerken, okulda veya ev ödevi yaparken hareketsiz oturamamak
-Sürekli hareket eder halde durmak
-Sessiz iş ve aktiviteleri yapmakta zorluk çekmek
dürtüsellik te bu rahatsızlığın en belirgin özelliklerindendir. dürtüsel davrandığınız zaman şu gibi şeyler olabilir.
-Oldukça sabırsız olmak
-Birden bire uygun olmayan söylemlerde bulunmak, duygu ve hislerini kısıtlama olmaksızın sergilemek, sonuçları göremeden fiili hareketlere geçmek
-istedikleri şeyi beklemekte güçlük yaşamak veya oyunlarda sıralarını beklemek
-Sıklıkla etraflarındakilerin aktivite ya da sözlerini kesmek