Devrimci Gençlik Köprüsü, 68 Kuşağı olarak bilinen Deniz Gezmiş, Mahir Çayan gibi Türk devrimcilerin Hakkari'deki azgın Zap Suyu üzerinde kendi imkanlarıyla yaptığı tahtadan bir köprüdür. Devrimci Gençlik Köprüsü'ne Zap Suyu Köprüsü de denilir. Devrimci Gençlik Köprüsü'nün yapılmasının amacı, köyden kente göçü önlemekti. Tahtadan yapılmış Devrimci Gençlik Köprüsü, sonraki yıllarda yıkılsa da ilerleyen yıllarda beton ve çelik ile restore edilmiştir. Devrimci Gençlik Köprüsü, ideolojik ve işlevsel olarak Cumhuriyet'in ilk yıllarında Tunceli'ye yapılmış Singeç Köprüsü'ne oldukça benzer. Devrimci Gençlik Köprüsü, sadece yayaların geçebileceği bir şekilde tasarlandığı için bu köprüden arabalar geçemez.
Aslında Devrimci Gençlik Köprüsü'nü yapanlar, dönemin Adalet Partili başbakanı Süleyman Demirel'in o tarihe kadar köprüsüz istanbul Boğazı'na Boğaziçi Köprüsü'nü yapmasına bir tepkiydi.~~ Bana göre ister Boğaz'a köprü yapılsın ister ırmağın üzerine yapılsın bir yerin köprüye ihtiyacı varsa köprü olayını abartmadan yapmak lazımdır. https://galeri.uludagsozluk.com/r/2406808/+ https://galeri.uludagsozluk.com/r/2406810/+ https://galeri.uludagsozluk.com/r/2406811/+
aferin yeni inşacılara, selam.
aferin size hatırlayanlara
geçmişiyle ve gelecek için.
aferin, uludağ sözlüğün güzel gözlerine,
sizlerin kelimeleri kıvanç, tuğla
geleceğe dair köprülere.
ntvmnsbc'ye göre deniz gezmiş ve arkadaşlarının yaptığı köprü, hapisten kaçıp yaptı sonra geri döndü herhalde. tabelası çalınmış bu köprünün. http://www.ntvmsnbc.com/id/25252635/
olum manyak mısınız tabelası çalındı diye entry'yi neden eksiliyorsunuz. ben mi çaldım? ilahi siz.
adı deniz gezmiş köprüsü olarak değiştirilmiş... aferindir, iyi düşünülmüştür. deniz gezmiş ismi, bu köprüyle daha çooook yoldaşlar geçirecektir karşı tarafa, doğru tarafa... insanca, eşit, hür ve bağımsız bir ülke isteyenlerin tarafına.
daha önce devrimcilerin barışa köprü olması amacıyla yani doğu insanının derdine dermen olmak amacıyla yapmış olduğu köprüydü, doksanlı yılların sonunda bombalanarak yıkıldı. 2008'de devrimci gençlerin tekrar başlattığı proje, geçen yıl barışa köprü ol konseriyle maddi kaynak birikimini sağladı, bu sene de sonunda şekillenmiştir. öğrenci kolektiflerinin önderliğinde başlatılmış bir girişimdir.
41 yıl sonra tekrar yapımına başlanan fakat artık devrimci gençlik köprüsü olarak anılmayacak olan köprüdür.
neden adını değiştirme gereği duydular acaba?
ne batmış ola ki?
edit: ilk dillendirildiğinde adının kardeşlik ve barış köprüsü olarak değiştirileceği söylendi. Bugün deniz gezmiş köprüsü oarak nihai kararın verildiğine ilişkin duyumlar alıyoruz.
saçma sapan insanların adını caddelere, sokaklara verme girişiminden sonra deniz gezmiş ismini duymak bizi sevindirmiştir.
ama...
kişileri putlaştıran, ilahlaştıran bir anlayış ile hareket edilmediğine, bir simge amacı taşıdığına inanmak istiyoruz!
çünkü sosyalizm, kolektif aksiyondur, birliktir de!
68 kuşağı gençlerinin istanbul'dan,ankara'dan hakkari'ye gidip kendi elleriyle zapsuyu üzerinde yaptıkları,1999 yılında dinamitlenerek yıkılmış köprü. aynı zamanda 3.uluslararası işçi filmleri festivali'nde gösterilen,68 kuşağının bu ülke için neler yaptığını,umutlarını,aşklarını,mücadelelerini anlatan belgesel."unutulan doğu" ya gidip "devlet yapmazsa biz yaparız" deyip,çimento taşıyıp,kazma-kürek çalışan,türküler söyleyen,hayal eden ve çoğumuza şu anda gerçekleştirilmesi imkansız geleni gerçeğe dönüştüren bir kuşak,değeri bilinmeyen...
yönetmeni Bahriye Kabadayı'dır. Bu yıl düzenlenen II. Uluslararası Bursa ipek Yolu Film Festivali'nde Jüri Özel Ödülü alan belgesel film. Zap suyu üzerinde devrimciler tarafından yapılan köprünün hikayesini anlatır.aynı zamanda yapılan köprüye konulan addır.
zap suyu üzerinde, 68 kuşağı devrimci üniversiteli gençlerin, milliyet gazetesinin düzenlediği kampanya dahilinde hakkaride kendi iş güçleriyle kurdukları köprüdür. köprü model olarak boğaz köprüsü ile eş idi. yapımı da boğaz ile eş zamanlıydı.
1999 yılında bombalanan köprünün bugün hala bir kısmı durmaktadır ve yöre insanları için güzel anıları canlı tutmaktadır.
köprünün hikayesini anlatan bir de belgesel çekilmiştir. 10. uluslararası 1001 belgesel film festivali kapsamında gösterilen bu belgesel anlatıcısı pek iyi olmasa da içeriği açısından izlenmeye değerdir.
--spoiler--
köprü yapımına katılan gençler bugün türkiyenin ileri gelenlerinden. zap suyunun köprüsüz günlerini bilenler de yaşlanmış ya da ölmüşler çoktan. bu insanların ağzından dinliyoruz hikayesini köprünün. hakkarililer 'koministler geldi, devletin yapmadığını yaptı burda. ' diyorlar. çünkü o zamanlar başbakan olan demirele dönemin hakkari valisi, hakkari için ne gibi bir program izleyelim diyor ve ilginç bir yanıt alıyor: 'hakkariden bir milletvekili çıktı, hiçbir siyasal değeri yok, bir programa da gerek yok. bildiğinizi yapınız. ' hal böyle olunca bir ışık oluyor devrimci gençlik köprüsü hakkariye. hatta dönemin simgesi olan deniz gezmiş ve yusuf aslan köprünün yapım aşamasında hapiste oldukları için hakkariye hiç gitmemiş olmalarına rağmen 'deniz iki kere geldi buraya. yusuf aslan diye de bir genç vardı, saçları beyazladı burda çalışırken. ' diye efsaneleştirmişler köprüyü. bir de işin oraya giden itülü, odtülü, iülü gençlerini etkileyen tarafı var. domates nedir bilmeyen, atatürkten sonraki padişah kim diye soran bir insan topluluğu ile karşılaşıyorlar ve diyorlar ki; 'burası için nere deseler kabul ederiz çünkü hiç bilmediğimiz bir yer burası... '
--spoiler--
devrimci gençlik köprüsü, boğaz köprüsü ile eş zamanlı yapıldı ve bana göre ikisi de doğu ile batı arasında bir köprü niteliğinde * ...