hangi devrim, hangi şehit sorularını akla getiren cümledir. bu listeye girenler aynı zamanda memleket kanunlarını çiğneyip suçlu listesinede girmiştir. kara hilal e saygılar sunarak ;
(#632372)
gaza gelen insan evladı sözü..
bildiğiniz gibi şehitlik mertebesine yükselebilmek için hakkın rahmenite kavuşmak gerekir, bu durumda ölü olduğun için aldığın bir nişanı ne diye ölümsüzlüğe götürürsün, anlamam mümkün değil.. anlam da veremem nedir bu ölümsüzlük sevdası, yaşayın, ölün.. herkes gibi, herkesle iç içe.. fikirlerni öldürme, onu görevin belle, "deniz burada yüzüyordu, kıyısızdı" de, hayatını ona göre düzenle, karışmam.. ama bırak da insanlar huzur içinde yatsın, ölümsüz olup da senin siktiğin nice çınarı göreceğine bırak da ölü kalıp eskiden o çınarlar başbakanlık konutuna çıkmazdı desin..
yürüyün bir taksim beşiktaş arası, sonra da bir çay kadıköy iskelesi altı.. anlayacaksınız polis anonslarından demek istediğimi, biraz hava alın, iyi gelir..
halkin destegi olmadan kafasina gore duzeni ve duzuleni degistirmek amaci ile ulkeyi kan golune cevirenler elbet unutulmayacak.
banka soyarak, bombalar patlatarak masum insanlar arada olunce "yanlislik oldu" diyecek kadar arsiz, banka soymayi kendilerine hak goreck kadar yuzsuz, yesil parkalari ile halki haraca baglayacak kadar kansizlar elbet unutulmayacak,
devrim adi altinda kendi ideolojilerine karsi duranlari kendi kurduklari mahkemelerde savcisi, yargici, infaz memuruda kendileri olarak devletine karsi eskiyaliklar yapanlar elbet unutulmayacak.
turkiye'yi bir ic savasin esigine getirenler,
elbette unutulmayacak, oral celik nasil eli kanli bir fasist katilise,mahir cayan'da fasist bir katil oldugu kisacasi "ayni bokun yesili" olduklari elbet unutulmayacak.
her ne kadar özgürlükçü devrim mücadeleleri desteklense ve bu mücadelelerde kaybedilenler saygıyla anılsa da desteklenmemesi ve acilen değiştirilmesi gereken slogan.
milliyetçi ya da ümmetçi kesim tarafından dünyanın neresinde olursa olsun kullanılmış bir edebiyattır şehit edebiyatı. üzerinde durulması gereken temel konu şehitlik mertebesinin var olup olmamasından ziyade, bunun ne gibi amaçlarla kullanıldığıdır.
iran islam devriminde savaşan çocuklara dandik bir anahtarın verilip; "bu cennetin anahtarıdır bu anahtarla ölürsen şehit olur cennete gidersin" dendiği unutulmamalıdır. kör ve sorgulamayan beyinsiz askerler yaratmak için yeterince uygun zemini hazırlayan bir terimdir şehitlik. bu sayede cennetin talanı haline gelir askerlik.
elbette ki marksist ya da anarşist mücadelede yitirilenlerin cennet ya da tanrı kavramına inanıp inanmadıkları da konu dışıdır. aslolan böyle bir kelimenin devrimci mücadelenin jargonuna girmesindeki çarpıklıktır. özellikle bizim gibi hassas coğrafyadaki bir ülkenin devrimci kültürünü edinenler, kültürlerinin daha fazla çarpıtılıp asimile olmaması için jargonlarına dikkat etmelidir.
bizim memleketimizde odun çok efendi böyle değerlere kimse değer vermez ancak sik kadar beyinleri ile ezberlemişlerdir birşeyler papağan gibi tekrarlarlar. senin o kansız dediklerin bilselerdi ki senin gibi odunlar için verdiler bu mücadelelerini bil ki gözüm * yine ideolojileri ve vatanı ve halkı için birkez daha değil bin kez daha verirlerdi canlarını.
--spoiler--
Şehit, islam dininde Allah yolunda vefat etmiş bir müslümana verilen isim ve makam. Zamanla dini anlamından sıyrılıp vatanı uğrunda ölen kimseleri tanımlamak için de kullanılmaya başlanmıştır.
Günümüzdeki anlamları:
Vatani görevini yapmakta iken herhangi bir şekilde yaşamını yitiren tüm askerler,
Herhangi bir terörist saldırı sonucu yaşamını yitiren eğitim, sağlık, güvenlik vb. görevlileri ile
Görev başında yaşamını yitiren polis, itfaiyeci vb. diğer görevliler.
Hanefi mezhebinde şehitlik:
Hanefi mezhebi alimlerinin görüşlerine göre şehitlik üçe ayrılabilir:
Dünya ve ahiret için şehit olanlar: Bunlar islam dini için savaşlarda veya işkencede ölenler gibi, inançları nedeniyle öldürülen kimselerdir.
Ahiret için şehit olanlar: Bunlar yine islami inançları nedeniyle fiziksel zulüm görmüş ve bunun neticesinde, hemen değil de sonradan vefat etmiş kişilerdir. Bu kimseler sonradan vefat ettikleri için geride kalanlar tarafından şehit olarak kabul edilmeseler bile ahirette şehit muamelesi göreceklerdir.
* Dünya için şehit olanlar: Bunlar dünyada, görünüşte islam dini için ölmüş gibi gözükse de niyetleri farklı olan kişilerdir. Bu kimseler öldükten sonra geride kalanlar tarafından şehit olarak anılsalar bile ahirette şehit muamelesi görmeyeceklerdir.
--spoiler--
şehit kavramı zaten islamî olduğu için tamamen uydurmadır. hem islam'a karşıt olacaksın hem de islamî kavramları kullanacaksın. doğaldır çünkü ahiret inancı olmayınca her şey boş hale geliyor, onun için ordan burdan biraz kavram çarpıyorlar.
devrimcierin çocuklarında ölümsüzleşen isimlerdir.
ulaş, mahir, sinan, deniz, devrim gibi isimleri tercih ederler. anlayan anlar tabi. abilerime mahir ve ulaş isimleri koyan babamı kimsenin anlayamamış olması gibi.
bir dava uğruna canını ortaya koyan insanlar vardır. devrim için, kurulu sömürgeci saltanatları yerle bir etmek için ölenlere de devrimciler devrim şehidi der. devrimciler ölür ama devrimler durmaz sürer derken anlatılan tam da budur aslında. devrim öyle canlı bir şey ki denizler, mahirler, ibolar kim ne yaparsa yapsın ölmezler...
müslüman birisi için şehadet başka bir anlam ifade edebilir. şehitlik yaygın olarak islami bir kavram olabilir. ama nasıl ki şehit kavramına bir anlam yüklüyorlarsa devrimcilerin de böyle bir anlam yüklediğini anlamamalarını gerektirmez diye düşünüyorum.
kimse daha güzel, yaşanılabilir bir dünya için idealleri uğruna canını feda etmiş insanların arkasından biraz vicdan sahibiyse geyik döndürmez diye umuyorum.
Neden şehit diyorlar bunlara? Şehit bir islami kavram. Bu ateistlere niye şehit diyorlar? Müslümanlara daha mı sempatik gelecek böyle diyince? Ölüfürler efenin şehit mehit te değildirler