bir zamanlar iyiydi ya şimdi? devrimci romantizmin metaforudur. solcu eskilerinin kız tavlamak ve eski mücadele anılarını anlatmak için muhabbete giriş cümlesi olabilir.
devrimin belirli bir zama önce mümkün olduğu gerçeğinin yinelenmesi durumu.
şu an mümkünsüz görünmesinin nedeni ise devrimde değil "insan"da şekillenmiş bir sonuç.zira devrim fikrini benimseyebilecek, onun sorumluluklarını ve zorunluluklarını taşıyabilecek, özverili birey sayısındaki inanılmaz azalma(neredeyse hiç kalmadı) mümkünsüzlüğün temel taşı!
tabi kapitalizmin hızlı ilerlemesi ve tıkanan içdinamiklerinin ikamesini bir şekilde bulması da insandaki devrim inancını törpülemiştir.inancı törpülenmiş bireyin yaklaşımı da fantastik bir masala olan inançtan farksızlaşır.
son söz olarak kdenilebilir ki, devrimci mücadele, kapitalizm karşısında gerçekten hezimete uğramıştır.kapitalizm fikri koşaradım ilerlerken devrimci duruş ve mücadele mehter marşı eşliğinde hareket edebilmiştir.ve bu, devrimde ya da devrimci fikirlerde değil insanda aranması gereken bir hatadır.
artık öyle bir ihtimalin olmadığını da kabullenmiş alttan alttan.. komünist arkadaşların tüyleri diken diken oluyor. harbiden de sağlam bir laf.
olsaydı cidden güzel olabilirdi. ama insanın doğasına ters..
arkadaşların kaçırdıkları bir şey..
bahsedilen devrim, komünizm. ama gariban arkadaşlar bunu atatürk devrimleri olarak algılıyorlarsa, antenlerde sıkıntı var demektir..
sistemin işleyip işlememesi ilgi dahilinde olmamak ile birlikte, kitapta anlatılmak istenen şeyin komünizm olduğunu, atatürk ilke ve inklapları olmadığını bilmekte fayda vardır. cahil damgası yememek için hani.. ondan şeettim ben.. şey..
başlık, incir reçeli: tadı çok güzeldir.
başlık, incir reçeli: hüzün dolu bir film.
devrim vaktiyle bir ihtimaldi ve çok güzeldi: bir intikam romanıdır.
not: tol kürtçe intikam demektir.
devrim vaktiyle bir ihtimaldi ve çok güzeldi:
--spoiler--
devrim vaktiyle bir ihtimaldi o da yapıldı.
şimdi devrimi korumak ve sisteme göz diken her kem gözü oymak gerek.
--spoiler--
Ayrica solcu yazarin ne kadar iyi bir satis pazarlama hareketi yaptigini gorunce takdir ettim. cogu kisi romani almadan once kapagina bakar sonra onsozun ilk paragrafini okur ardindan kitabin ilk cumlesine bakar. Ilk cumleyle okuyucuyu baglayan bir kitap. Neyse daha once de dedigim gibi salgam suyu bir yasam kaynaigidir.
Dönem dönem hepimizin şu andan çok uzak ütopik bir hayat beklentisi vardı; eşitlik, huzur içinde..
"Böyle olsa ne güzel olur, sahi olamaz mı" dediğimiz...