devletin sınırlandırılması

entry7 galeri1
    1.
  1. 2.
  2. özellikle sağlık,eğitim,ulaşım gibi alanlarda olması münasip olan sınırlandırmadır.

    yukarida sayilan alanlarda zaten özel sektör yer alıyor. devlet bu alanlardan tamamen çekildiginde vatandaşın üstünde karabasan gibi duran vergi yükü hafifleyecektir. ayrica özel sektör daha kaliteli hizmet veriyor bu gayet açık.fahiş fiyatlar olursa gibi bir soru akliniza gelebilir.

    devlet bu alanlardan cekildiginde piyasaya daha çok özel kurum, şirket girecektir.bu sirketlerin arasindaki rekabet fiyatlari kiracak.

    bir örnek ; yılı tam hatirlamiyorum ama sanirim 2006 olmasi lazim.turkcell tekel operator konumundaydi.devlet yabanci operator girisine izin vermiyordu.daha sonra vodafone gibi uluslararasi bir operator ulkemizde faaliyet gosterince fiyatlar esnedi.cesitli kampanyalarla rekabet ortami daha da kizisti.ama insanlar daha uygun fiyatli tarifelere kavustu.devlet engel olmasa insanlar daha erken ulasacakti bu fiyat esnekligine.

    serbest piyasa ve rekabetten korkmamak ve kapitalizm öcü abii edebiyatını hemen terk etmek gerekir.ayni sekilde devletin çesitli alanlarda sınırlandirilmasi fikri de korkutmamalı.bu vatandasın lehine bir durum.
    3 ...
  3. 3.
  4. iyi bir şeydir, devlet ne kadar alçalırsa insan o kadar yücelir.
    insan putlaştırdığı ve ne varsa hep altında ezilmiştir çünkü.
    devlet insana hizmet etmek zorunda insan devlete değil ve insan devletin üstünde olmalı.
    ayrıca devlet insan yapımı yapay bir kurumken insan başlı başına bir canlıdır. devleti insan kurmuşken insan kurduğu şeye hizmet etmesi aptallık olur.
    yani bir makine yapıp gidip ona tapınman, onu kutsaman, ona hizmet etmen kadar saçmadır.
    düşüncelerim bu yönde.
    4 ...
  5. 4.
  6. " devlet bu alanlardan çekilirse devletin gerekliligi sorgulanır"

    e zaten sorgulandigi için minarşizm, sınırlı devlet gibi kavramlar tartisiliyor.bunda bir sorun yok.

    Rekabet ile fiyatlarin düşecegi varsayim degil vakıadır.gsm operatorü örneğini bu yüzden verdim.

    òzel sektör kar amaciyla hareket eder ee ? Bunda ne gibi bir problem var. Şu an devletin yap-işlet-devret modeli daha mî iyi ? Devlet köprü yapinca ve devrettigi sirkete yilda bilmem kaç bin müsteri sözü verip bu taahhüt yerine gelmeyince zarari vatandastan alinan vergilerle karsiliyor. bu daha mı iyi ? Sizden alinan vergilerle özel bir isletmenin zarari karsilanmali mi yani ?

    Egitim ucretli oldugunda fakirin çocugu burslarla okuyacak. Tabii zeki ve maddi durumu yetersiz kisilerden bahsediyorum. Maddi durumu yetersiz olup kafasi calismayan ogrenciler mesleki egitim kurslarina gidecek.

    Tabii bunlar damdan düser gibi olmaz.alt yapilari hazirlanmali.4-5 yil icerisinde hayata gecirilmeli.ozellikle egitim ve saglik.

    Edit : ins beni trollemissindir.yoksa o entrynin ciddi olduguna inanmak istemem.
    2 ...
  7. 5.
  8. seni gidi pis liboş, diyen mahallelinin tepki göstereceği gereklilik.
    3 ...
  9. 6.
  10. o yüzden abd de sağlık hizmetleri çok ucuz çünkü rekağbet var.

    cidden liberaller kadar hayal dünyasında yaşayanı yok.
    1 ...
  11. 7.
  12. Oncelikle savundugum görüs " devlet hic olmasin" degildir.bu anarkokapitalizme girer.savundugum sey devletin ekonomide sınırlandirilmasi.

    ilk olarak " iktisat maliye dersleri goren herkes bilir ki liberaller basarisiz olmustur.1929 buhrani bunu ispatlamistir " bilgisi dogru degil.

    1929 buyuk buhraninin nedeni hala tartismalidir.bu krizin tek nedeni şudur gibi bir tespit yoktur.birden fazla görüs vardır. Hatta bazi iktisatcilar bizzat abd nin o dönem çikardigi gumruk vergisi sebebiyle krizin tüm dünyayi sardigini iddia eder.yani bazi gorusler devletin piyasaya mudahalesi sonucu bu krizin patlak verdigini söyler. Yazinin sonunda video linkini atacagim.

    yani ortada liberal maglubiyeti yoktur. Oldugunu varsaysak bile liberal ekonomi modeli kendini ispatlamistir bir cok gelismis devlette.ki o devletler piyasada etkin olmasina ragmen kendini ispatlamistir bu model. yoksulluk düşmüs, kisi basi gelir artmistir.

    ikinci olarak liberaller dahi bazi hizmetleri devletten bekler denilmis.bu da hatali.modern liberalizmde bu iddiayi temellendirirsiniz ama klasik liberalizmde bu söz konusu olamaz.

    Tam rekabet şu an için hayal.bunun nedeni bizzat devletin piyasadaki etkinliği. Rekabet için devletin gerekli olup olmadigiyla ilgili bir link var onu da yazinin sonuna ekleyecegim.

    Büyük buhranla ilgili video

    http://www.liberalizm.tv/...in-sebepleri-ve-etkileri/

    Rekabet ve devletle ilgili link :

    Edit : son linkte hata oldu.
    4 ...
© 2025 uludağ sözlük