bugün

kultur bakanligi na bagli tiyatro kurumu.
bu hafta itibariyle sezonu kapatacak kurum
1949 yılında,"devlet tiyatro ve operası" adıyla kurulmuştur. konservatuvarın kurulduğu 1936 yılından 1947 yılına kadar, tiyatro bölümünü alman tiyatro sanatçı ve yöneticisi carl ebert yönetmişti.

1947 mart'ında türkiye'den ayrılan carl ebert'in yerine, tatbikat sahnesi'nin yöneticiliğine muhsin ertuğrul getirildi.

10 haziran 1949 günü çıkarılan "devlet tiyatro ve operası'nın kuruluş yasası", 16 haziran'da yürürlüğe girdi. muhsin ertuğrul, devlet tiyatro ve opera genel müdürlüğü'ne getirildi.

devlet tiyatrosu, 1 ekim 1949 akşamı küçük tiyatro'da cevat fehmi başkut'un küçük şehir, büyük tiyatro'da johann wolfgang von goethe'nin faust adlı oyunlarıyla açıldı.

(bkz: ankara devlet tiyatrosu)
(bkz: istanbul devlet tiyatrosu)
(bkz: izmir devlet tiyatrosu)
(bkz: bursa devlet tiyatrosu)
(bkz: diyarbakır devlet tiyatrosu)
(bkz: erzurum devlet tiyatrosu)
(bkz: sivas devlet tiyatrosu)
(bkz: van devlet tiyatrosu)
(bkz: konya devlet tiyatrosu)
(bkz: adana devlet tiyatrosu)
(bkz: trabzon devlet tiyatrosu)
(bkz: antalya devlet tiyatrosu)
(bkz: gaziantep devlet tiyatrosu)
Kadrosunda pek çok önemli sanatçıyı ve yönetmeni barındıran kurum.
gunumuz hukumetının kadrolasma cabaları içinde yozlaştırmaya calıştığı kültür ve sanat kurumlarıdır.
merkezi; çirmen sokak, küçük tiyatro ulus/ankara' da olan devlet kurumu.

13 bölge tiyatrosu olur, bunlardan gaziantep dt' nin yerleşik kadrosu mevcut değildir.

gaziantep dt, diğer dt' lerin turne oyunlarıyla canlı tutulur.
dön dolas ayni metinleri sahneleyen ve ciddi anlamda revizyona gitmesi gereken 'hem kafaca hemde idari olarak' kurum.
ankara devlet tiyatrosu'nun ardından 1956-57 sezonunda bölge tiyatroları kurulması, devlet tiyatrosu'nun bütün yurda yayılması istenmiş, ilk adımlar atılmıştır. adana ile izmir belediye tiyatrolarının devlet tiyatrosu genel müdürlüğü'ne bağlanmasından sonra bursa'da ahmet vefik paşa tiyatrosu açıldı. böylece devlet tiyatrosu'nun çalışmaları yedi sahneye yayılmış oldu. ayrıca, zaman zaman istanbul'da da tiyatro ile opera temsilleri veriliyordu. 1960-61 sezonunda ankara'daki dört tiyatroya yeni sahne adı altında beşinci bir tiyatro daha katıldı. devlet tiyatrosu'nu 1958'den sonra kendi içinden yetişmiş bir sanatçı, cüneyt gökçer yönetmeye başladı. siyasal çalkantılar içinde, bu tiyatronun yönetiminde de zaman zaman değişiklikler görülmeye başlandı. istanbul şehir tiyatroları'nda muhsin ertuğrul'un gidip gelmelerine olduğu gibi, devlet tiyatrosu'nda da cüneyt gökçer'in gidip gelmelerine alışıldı.

bir ara istanbul'daki venüs sineması'nı kiralayarak, daha sonra da kültür bakanlığı'na bağlı olan atatürk kültür merkezi'ne yerleşerek, devlet tiyatrosu, sanat etkinlikleri açısından en canlı olan, en büyük kentimizde de sürekli oynama olanağına kavuştu.

(bkz: istanbul devlet tiyatrosu)
online satılan biletlerin genellikle tiyatro girişinde "sistemlerimizde arıza var" mazeretiyle verilemeyip, elinde bilet olan insanlar oturtulduktan sonra boş kalan yerlere oturtulmamızla sonuçlandıran tiyatro örgütlenmesi. bu söylediğim aziz nesin sahnesinde bir hafta arayla iki kere başıma geldi. zaten başka oyunda izlemedim. tiyatro seyircisini yıllardır tiyatrolara çağırıp tam başarmışken bu tip aksaklıklarla bezdirebilme olasılıkları da çok yüksek.
Çok güzel oyunculuklar ve çok güzel dekorlarıyla bir oyun kötü olsa bile seyrettirmeyi başardığından takdir edilesi kurum. eski ve mesaj kaygılı oyunlarını, mesajı bulmayı izleyiciye bırakan daha modern oyunlarla değiştirmeleri kurumun başarılarını pekiştirecektir.
yeni yıla son sürat girmeye hazırlanan kurum.

---alıntı---

DEVLET Tiyatroları, Ocak 2010' da, 6'sı yeni toplam 96 değişik oyunla 798 temsil verecek. DT' nin yeni yıl programına göre "Bu Dizi Başka Dizi" adlı oyun, 5 Ocak Salı günü Bursa DT AVP Sahnesi' nde prömiyer yapacak. Oyunu ihsan Sanıvar yazdı, Ali Hürol yönetti.
"Yaşlı Palyaço"' ya da Diyarbakır DT Orhan Asena Sahnesi' nde 10 Ocak Pazar günü dünya prömiyeri yapılacak. "Yaşlı Palyaço" adlı çocuk oyununu irfan Gürkan Çelebi yazdı, M. Orkun Gülşen yönetti.
G. Spiro' dan Naci Güngörmüş' ün çevirdiği, Esen Özmanav' ın yönettiği "Dört Köşe Dünya" da 6 Ocak günü Antalya Devlet Tiyatrosu Haşim işcan Kültür Merkezi Sahnesi' nde prömiyer yapacak.
Trabzon Devlet Tiyatrosu, "Anılar"' a 14 Ocak Perşembe günü Atapark Haluk Ongan Sahnesi' nde prömiyer yapıyor. Neil Simon' dan Cemil Büyükutku' nun Türkçeye çevirdiği oyunun yönetmeni Burak Sergen.
Van Devlet Tiyatrosu ise aynı tarihte Kültür Merkezi Sahnesi' nde "Kader Kısmet Oyunu"' na prömiyer yapacak. Umur Bugay' ın yazdığı oyunu, Sedat Şenoğlu yönetiyor.
Duşan Kovaçeviç' in yazdığı, Işıl Kasapoğlu' nun yönettiği "Profesyonel", istanbul Devlet Tiyatrosu Harbiye Kenter Tiyatrosu' nda 20 Ocak Çarşamba günü prömiyer yapacak.

---alıntı---
*
biletlerine yeni yılda okkalı bir zam yapan ve en az 3-4 ay öncesinden yer ayırtılması gereken tiyatro.
aynı aileden en az iki, en çok beş kişinin çalıştığı, personelini sınavla seçen sanat kurumu.
Buram buram resmi ideoloji kokan oyunlarında bir türlü net bi mesaj vermeyip alttan alttan göndermeler yapan müzikleriyle eğlendiren ilginç organizasyon..
açtığı sınavla bünyesine yeni aktör ve aktirisler katacak olan kurum. resmi duyuru için;

http://rega.basbakanlik.gov.tr/main.aspx?home=http%3A%2F%2Frega.basbakanlik.gov.tr%2Filanlar%2Filan.htm&main=http%3A%2F%2Frega.basbakanlik.gov.tr%2Filanlar%2F20101001-4.htm
Modern oyun sergilememekte ısrar eden kurum. Mesaj vereceğiz gelin diye çağırıp 1970 - 80'lerde kalmış yazarların oyunlarını yine kafası aynı dönemde kalmış yönetmenlerle sahneye koyar. Açlık kötüdür, tokluk iyidir, işkence kötüdür, kapitalizm kakadır mesajlarına doymadıysanız herhangi bir DT oyununa gidip bu mesajlardan bolca alabilrisiniz.
istanbul avrupa yakasındaki sahnelerini her yıl azaltan kurum.
ilgi görmeyen bir kurum.
ankara' da pek çok sahnesi vardır, ulaşımı kolaydır. öğrencinin bütçesini sarsmaz, oyuncular ve oyunlar kalitelidir.
devleti zarara uğratan kurumlardan. devlet adıyla yapılan her teşebbüs mü sıçar anlayabilmiş değiliz.
ankara da iki hafta öncesinde fosforlu cevriye isimli oyuna bilet bulamadığım kurum.
http://www.devtiyatro.gov.../repertuar_2011_2012.html

1 ekim de perde diyecek olan, dört gözle beklediğimiz devlet kurumu.
27 mart dünya tiyatrolar gününe özel; ankara, istanbul, bursa, diyarbakır, erzurum, konya gibi illerde ücretsiz oyun izleme olanağı varmış(bütün oyunlara olmayabilir bakmak lazım). biletler yarın satışa çıkar. haber de şurada:

http://www.devtiyatro.gov...una--ucretsiz-temsil.html
"muhalif olamıyoruz, hükümet engelliyor" denilen tiyatrolardır. lan adı istinde "devlet" tiyatrosu. memursun lan memur, ne muhalefeti? ben şimdi gib'de çalışıyorum, ne diyecem müdüre? "ne vergisi lan, bu bir sömürü düzenidir, yok vergi toplamak filan" mı?

özelleşsin, istediğin zaman muhalifçilik oyna. muhalefet adı altında kemalist düzenin şakşakçılığını yap, düzene tap. kimin umurunda. ama benim vergimi maaş olarak alıp, dizilerde boy gösterip cebi doldurmak, yaptığı yapımlarla halkı aşağılamak yok. siktirin gidin şimdi.
garabettir. bir başka garabet için (bkz: devlet sanatçısı)
oyununu izleyen parasını da kendi ödesin, kimse izlemediği oyunun parasını vergileri ile karşılamaya mecbur değildir.