sevindiren bir olay. bu tiyatro denen sinema çakması soytarılığın sonu gelmesi gerekiyordu. sinema varken insanlar niye bu saçmalığı izlesin yapmacık oyunculuk var hep bunda. devletin parasıda boşa gitmemiş olur ne güzel bu zırva için.
iyi olmuştur. hangi çağdayız. devletin sanatçısı mı olur ?
sanat, özgür bir ortamda yapılmalı. devletin bürokratik, hiyararşik yapısı ile sanat mı yapılır. bir sürü özel tiyatro var. asıl sanatçı o tiyatro salonlarında ,devlete kapağı atmadan sanatını yapanlardır.
yıllar önce besim başkan ın trt sanatçılarıyla ilgili şu videoyu da bırakalım
edit : ekşide ve burada öyle bir tablo çizilmiş ki ; vay efendim sanatsız kaldık, mahvolduk vs. tek tiyatro salonu devlete mi ait ? bir sürü sahne var. oralarda tiyatro yapan insanlar marslı mı ? bu ülkenin vatandaşı. sanatsız falan kalmadık. umarım diğer sanat dallarıyla ilişkisi de kesilir devletin.
ulusl yas günü ilan edilesi gelişmedir
ucuza kaçıp sürümden kazanmanın erdem olduğu bir ülkede devlet tiyatrosu elzemdir.
bu ülkede hiçbir özel tiyatro gidip de klasikleri sahneye koymaz.
bu da zaten cahil olan toplumun daha da cahilleşeceği anlamına geliyor.
dizilerden pay biçin. yaprak dökümü, çalıkuşu, aşkı-memnu. hangisi romanın orjinaline bağlı kaldı? hangisi tiksinti verici ticari rezaletlerden öte bir duygu uyandırıyordu?
devlet tiyatroları aksaklıkları olsa da sanat eserlerinin korunması ve gelecek nesillere aktarılması açısından bir güvenceydi.
şimdi ondan bile mahrum kaldık.
Devletin kasası boşsa malum şahıs malezya'daki, katar'daki hesaplarını türkiye'ye getirsin. ensar vakfının mal varlığına el konsun. Cengiz inşaat'ın hesapları incelensin. Verilen ihaleler gözden geçirilsin.
Üçüncü köprünün zararını cebinden ödeyen, Türk Telekom'u peşkeş çektiği lübnanlılar'a parayı kaptıran bir hükümetin zararı tiyatroları kapatarak giderme girişimi...
Yemezler. Gerçek niyet insanların sanat aracılığıyla sorgulamayı, düşünmeyi öğrenmemesi. Amaç, ekonomik değil sosyolojik.
“Aman birliğimiz bütünlüğümüz bozulmasın, hoşgörü, tolerans...” gibi absürt bir anlayışla, seni yok edecek, parçalayacak kişileri içinde barındırmaya devam ettiğin için bugünlere geldin. Uyanacaksın biliyorum ama geç olmadan uyan Türkiye.
Bende amatör olarakta olsa tiyatroda oynuyorum.tutumunuz ve yaklaşımınız çok yanlış.tabi olumsuz eleştirenlere diyorum.sadece gülüyorum.tabi sizde haklısınız bir yönden topluma sanatın önemini tam manasıyla kavratmassan gün gelir toplum bu sekil eleştiri yapar.gayet normal.
Anlam verilemeyen olaydır. Atatürk düşmanlarının yapacağı bir olaydır.
Zira, Atatürk sanata ayrı bir öncelik ve incelik tanımıştır.
Atatürk'ün bıraktığı bu ülkeyi, çomarlar zirvesi yapmak için çabalanmakta ve Türkiye'nin tüm özü değiştilip, Arap kültürünü benimsetilmeye ve bunu zorla alıştırılmaya çalışıyoruz.
Bizim savaşlarımız da bile sanat varken, içerisinde bulunduğumuz yüzyılın, bu karar yüz karasıdır.
Türkiye emin ellerde değil..
devlet tiyatroları kapatılmıyor. repertuar oluşturma görevini sanat yönetmenlerinden alıp, kendi atadığı bürokratlara vererek 'milli-manevi duyguları pekiştirmek için' sadece yerli oyunları proğramına alarak devam edecek.
ancak, bu durum tiyatroyu bir sanat dalı olmaktan çıkarmakla kalmayıp rejimin propaganda aracı haline getirecektir. geçmiş tarihlerdeki dikta rejimlerde sık görülen bir yöntemdir.
yeni türkiye ileri demokrasi! adımları atılmaya 'dünya klasikleri' olan sanat-tan başlanmıştır. hayırlı olsun..