Hayatımda bir kere küçükken tiyatroya gitmişliğim vardır. Devlet tiyatrosuna. Bugün acaba tiyatroya giden var mıdır? koskoca sözlükte kaç kişi çıkar?
Artık işlevsiz bir kurumdur devlet tiyatroları.
ülkenin en gerekli kurumudur. bu yüzdendir ki gerekli ilgiyi görmez. oyuncuları da oyunları da birer harikadır. içinde olmak istediğim oluşumlardan biridir.
hükümetin kapatmaya çalıştığı bir başka kurumdur. nedeni ise gelirden çok giderin olmasıymış. aynı mantıklı düşünürsek, o zaman diyanet işlerinide kapatalım.
Daha önce DT'de daha çok yabancı oyunlar oynanıyor sanıyordum. Ama öyle değilmiş. Bakınız bu yıl: DT, sezonun ilk yarısında 34ü yerli, 21i çeviri 55 yeni oyunla seyircinin karşısına çıkacak.
başbakanın tehdidi altındaki köklü sanat kurumudur. sahip çıkılmayı hak eder. tiyatroya kar zarar hesabı olarak bakan, sanat düşmanı kafalara göstermeliyiz ki tiyatro her koşulda seyircisiyle birlikte var olacak; sanat asla birilerinin "istediği" bir biçime sokulamayacaktır.
garabettir. bir başka garabet için (bkz: devlet sanatçısı)
oyununu izleyen parasını da kendi ödesin, kimse izlemediği oyunun parasını vergileri ile karşılamaya mecbur değildir.
"muhalif olamıyoruz, hükümet engelliyor" denilen tiyatrolardır. lan adı istinde "devlet" tiyatrosu. memursun lan memur, ne muhalefeti? ben şimdi gib'de çalışıyorum, ne diyecem müdüre? "ne vergisi lan, bu bir sömürü düzenidir, yok vergi toplamak filan" mı?
özelleşsin, istediğin zaman muhalifçilik oyna. muhalefet adı altında kemalist düzenin şakşakçılığını yap, düzene tap. kimin umurunda. ama benim vergimi maaş olarak alıp, dizilerde boy gösterip cebi doldurmak, yaptığı yapımlarla halkı aşağılamak yok. siktirin gidin şimdi.
27 mart dünya tiyatrolar gününe özel; ankara, istanbul, bursa, diyarbakır, erzurum, konya gibi illerde ücretsiz oyun izleme olanağı varmış(bütün oyunlara olmayabilir bakmak lazım). biletler yarın satışa çıkar. haber de şurada:
Modern oyun sergilememekte ısrar eden kurum. Mesaj vereceğiz gelin diye çağırıp 1970 - 80'lerde kalmış yazarların oyunlarını yine kafası aynı dönemde kalmış yönetmenlerle sahneye koyar. Açlık kötüdür, tokluk iyidir, işkence kötüdür, kapitalizm kakadır mesajlarına doymadıysanız herhangi bir DT oyununa gidip bu mesajlardan bolca alabilrisiniz.
Buram buram resmi ideoloji kokan oyunlarında bir türlü net bi mesaj vermeyip alttan alttan göndermeler yapan müzikleriyle eğlendiren ilginç organizasyon..
Çok güzel oyunculuklar ve çok güzel dekorlarıyla bir oyun kötü olsa bile seyrettirmeyi başardığından takdir edilesi kurum. eski ve mesaj kaygılı oyunlarını, mesajı bulmayı izleyiciye bırakan daha modern oyunlarla değiştirmeleri kurumun başarılarını pekiştirecektir.
online satılan biletlerin genellikle tiyatro girişinde "sistemlerimizde arıza var" mazeretiyle verilemeyip, elinde bilet olan insanlar oturtulduktan sonra boş kalan yerlere oturtulmamızla sonuçlandıran tiyatro örgütlenmesi. bu söylediğim aziz nesin sahnesinde bir hafta arayla iki kere başıma geldi. zaten başka oyunda izlemedim. tiyatro seyircisini yıllardır tiyatrolara çağırıp tam başarmışken bu tip aksaklıklarla bezdirebilme olasılıkları da çok yüksek.