bugün

bütün paraları leyla'ya bastıkları için basacak para kalmadığından:

http://www.youtube.com/watch?v=xs8hl0lcFGc
ne kadar safsınız ya da devlet bankasının atmsinden o gıcır paraları hiç çekmediniz.enflasyon neden düşmüyor sanıyorsunuz.darphane harıl harıl.
ekonomideki altın kurallardan biri şudur; bir şeyden ne kadar fazla varsa o kadar değersizdir. herkesde çok para olursa herkes her şeyi alır. paranın değeri düşer miktarı fazlalaşır. ürünlerin değeri artar, miktarı azalır.
Diyelim ki ülkedeki iç piyasada x kadar TL, ve y kadar da dolar var.
Biz bir x kadar daha TL basarak iç piyasadaki dolarları topladığımızda, dolaşımdaki TL miktarı 2 katına çıkacağından, TL'nin değeri 2 kat kadar düşer. Doların değeri ise 2 kat artar.
Ya da 3000 TL maaş aldığımızı farz edelim.
Paranın değeri düştüğünde, çoğunluğunu yurt dışından kullandığımız tüketim ürünlerini daha pahalıya almaya başlarız. Bir anda her şeye zam gelmeye başlar; enflasyon tavan yapar; ve 3000 TL pul olur.
Bu konuda belki de en bilinen örnek, Birinci Dünya Savaşı sonrası Almanya örneğidir.
Savaş giderlerini karşılayabilmek için durmaksızın para basan Almanya, bu dönemde hiperenflasyonla dengesini iyice kaybetmiş, fiyat artışlarına paralel seyretmesi gereken banknotları basamamaya başlamış, ve bir ekmeğin bir kasa para ile alınır hale geldiği bir döneme girmiştir.
1920'lerin Almanya'sında, ısınmak için para yaktıkları bilinir.
Düşünün ki kömür almak için para harcamaktansa para yakmak daha mantıklıdır. Ayrıca gün içinde dükkan ve restoranlarda insanların ellerinde yeni fiyatları gösteren tabelalarla dolaştıkları bir dönemdir bu; para işlevselliğini tamamen kaybetmiştir
Çok basit bir devlet kasasındaki altın oranına göre para basar. Eğer bu oran paranın altını aşması şekline geçerse yani ederinden daha fazla para basılırsa bir nevi kredi kartı harcaması gibi olur. Kısaca elinde olmayan parayı basmış olursun. Ve böylece de ekonomideki önemli kurallardan biri olan nerede bolluk orada bokluk devreye girer ve para değer kaybetmeye mahkumdur. Teşekkürler.

edit:
kardeşim ne güzel açıklamışız işte herhangi bir ekonomik bilgi gerektirmeden anlaşılıyor işte niye eksi oy veriyonuz yav.
Güzel kızların bol olduğu bir ülke düşünelim. Piyasada pardon ülkede güzel kızın bol olması sonucunda kızların değeri düşecektir. Önceden el üstünde tutulan güzellere şimdi değer verilmemektedir. Çünkü nerede bolluk orada .... (bkz: enflasyon nedir)