içinde marmara ve karadeniz adında iki havuz bulunur. eski ankaralıların bu havuzlara yüzmeye gittiklerini söylerler. ziyarete açıktır. huzurlu, sakin, bol ağaçlıklı, sessiz ve serin bir yerdir. efendi gibi davranıp, nöbetçileri çağırmazsanız, yanınızda götürdüğünüz bir iki kadeh bir şeyi bile içebilirsiniz.
devlet memurlarının yattığı mezarlıktır. sırf bu yuzden devlet memuru olan birini görmediğimden pek de rahat olmadığını düşündüğüm mezarlıktır. manzarası iyiymiş diye duymuştum bir ruh çağırma seansında.
bugünlerde ecevitin gömülmesi yönünde hükümetin yasa tasarısı düzenlediği mekan. fakat bir 12 eylül kurbanı olan ecevitin 12 eylülün ürünü olan bir yere gömülmesinin yanlış olduğu iddia ediliyor...
yaşamlarında halk ile bir arada olamayana devlet büyüklerinin öldükten sonra bile halktan uzak olmalarının sonucu inşa edilen mezarlıktır. halk ile devlet arasındaki mesafenin göstergesidir.
(kazım karabekir paşa'mıza rahmet dileriz, sözümüz ona değildir.)
fahri korutürk, cevdet sunay, cemal gürsel, kazım karabekir,reşat çiğiltepe, fevzi çakmak ve refet bele gibi isimlerin sembolik mezarları vardır. mezar naklinde reşat çiğiltepe'yi sandıklı halkı ankara'ya göndermek istememiş. bir nevi zorla ankara'ya nakledilip 2. kere gömülmüştür. cevdet sunay kazım karabekir Cebeci Askeri Şehitliği'nden taşınmıştır. Cemal Gürsel anıtkabir'den nakledilmiştir.
bu mezarlığı ilk ve esas kapısıalparslan türkeş caddesi tarafındaydı. hazrte, ak saray'ı yaptırınca kapı karşı karşı olmasın o yol tamamen boşalsın diye o kapı iptal oldu. yol bozulup ağaç dikildi. ve tam ters bir yerden kapı açıldı. yanındaki beştepe koşu yolu da bu durumdan nasibini alacaktı.