mümkün olduğunca her ikisinden birden uzak durulması elzemdir. allahıma şükürler olsun kendim için 2-3 senede 1 defa ya yolum ya düşer ya düşmez.
devlet hastanesi sgk ve bağkurlulara ( ve onların primlerinden yararlanan diğer aile üyelerine ) sözde bedavadır ama her seferinde özel hastane kadar olmasa bile cebinden bir şeyler çıkar. mutlaka ki ilaç yazılacak sana ve eczaneye gittiğinde minik sürprizler ile karşılaşacaksın kaçışın yok. devlet hastanesinde ak mücahit kardeşler ne kadar inkar ederse etsin acayip bir sıra vardır. muayene tarihi bulmak çok ama çok zordur. bölüm fark etmiyor kbb, ortopedi, kalp, cildiye.. hele bir de ameliyat gerekiyorsa ve özele gidecek paranda yoksa allah şifa versin diye bekler durursun. 6 ay 1 sene 1.5 sene sonrasına randevu verirler. bunda en büyük etken "savaştan kaçan din kardeşlerimiz" tabi. dişleri sızlasa randevusuz hastanelere akın edip barkoddan bir numara alarak senin 60-70 yaşındaki anandan babandan önce içeri girer, operasyon vs gerekiyorsa senden çok daha önceki bir tarihe randevularını alırlar. sen de öyle tezgahta yatan palamut gibi bakarsın "lan biz prim ödüyoruz biz emekliyiz bunlar bizden önce hallediyor işlerini" diyerek ancak..
özel hastanelerin çoğunda daha çok ilgi alaka görürsün. bir değil birkaç doktor seninle ilgilenir devlet hastanesindeki gibi o kadar sıra bekleyip üstüne " neden hastalandın lan" şeklinde fırça yemezsin. ama işte burada da paranın o muazzam gücü vardır. paran yoksa sgk üzerinden halledeyim falan dersen o mülayim hoşgörülü doktorlar yerini devlet hastanesi doktorlarına bırakırlar. paran varsa kusursuza yakın tedavi olursun. biz en son annemizi götürdük özele, devlet hastanesinde 1 senedir uğraşıp çözemediğimiz sorunu tek muayenede çözdüler. tabi araya sıkışan 15 bin adet yeşillik varmış sıkıntı oradaymış meğerse * ulan devletteki de doktor özeldeki de doktor. devlette de aynı tahliller röntgenler çekiliyor özelde de. ama ne hikmetse devlette o teşhis bir türlü konulamıyor 2 defa 3 defa aynı tahlilleri isteyip duruyorlar..
Her ikisine de güven olmaz. Biri ilgisizlikten, diğeri gerekli gereksiz istediği, tahlillerle şişirilmiş astronomik faturalarla öldürür. Velhasil sağlık ve eğitim sektörü, çok kirli ve pislik bir sektör.
paranız olmayıp ameliyat olmanız gerektiğinde özel hastaneler hayrına ameliyat yapmaz.
böbrek nakilli biri abiniz, kardeşiniz olarak kısa süre sonra idrar yolları tıkanması * nedeniyle 8 yıl sürecek sonda ile yaşadım (2013-2021).
böbrek naklini yapan özel bir hastane. o hastane ameliyat riskli dedi ve 30.000 liraya varan ameliyat ücreti istemekte idi.
ameliyat riskli ve zor olduğundan her hastane ve her doktor yapamıyordu.
o hastanede nefroloji doktoru Ankara şehir hastanesini tavsiye etti. riske rağmen Ankara şehir hastanesinde üroloji hekimi doktor bey ameliyatı başarılı şekilde yaptı. ameliyatı SGK kapsamında oldum. 2 yıldır sorun yaşamıyorum.
Özel hastane ne yaa ıyyyyğğ acıbadem ve memorial dışındakilere adımımı atmam yinede devlet hastanelerinin verdiği güveni vermiyorlar benim gözümde ticarethaneden başka bir şey değillerdir. Bir hekim ne kadar çok hasta görürse o kadar profesyonelleşir, sizlere tavsiye devlet hastanelerinde yakalayabiliyorsanız 50 55 yaş arası hekimleri yakalayın.
Bu kıyastan bağımsız bir konuya değinmek istiyorum ki bu beni fazlasıyla rahatsız ediyor, oldum olası..
Şöyle ki :
Bir ülkede kamu hizmetlerine alternatif olarak özel sektör tasarrufuyla bir ikinci ihtimal oluşmuşsa bu o ilgili devletin ayıbıdır bence.
Özel hastane, özel okul, dershaneler vs vs gibi ekonomik gücü olana yönelik özel hizmet sağlayan oluşumlar bana göre "devletin bahse konu alanlarda yetersizliğinin, niteliksizliğinin bir göstergesidir; 'benim gücüm bu kadar, bizim çapımız bu,parası olan ya da işine gelmeyen üst segmente çıkabilir, yapacak bir şey yok' deme şeklidir".
Kıyas yapılacaksa da parası olan özele gitsin, sabrı ve bekleyecek bolca zamanı olanın da devlet hastanelerinde Allah şifâsını versin.
devlet hastanesi bedavadır ve yeni yapılan devlet hastanelerini ben çok beğeniyorum. bizim tekirdağ'da da devlet hastanesi var hemen sıra alabilmiştik.
Özel hastaneler pahalı değillerdir uzman hekim muayenesi olsun makine/kan testleri olsun gayet ucuzdur son dönemde alım gücünün aşırı düşmesi özel hastaneleri pahalı gibi gösteriyor. Devlet hastaneleri uzman hekimlere hakkı olduğu ücret güncellemesini yapınca özel doktorlar da boş durmadı onlar da hakkını istediler bunun karşılığı fiyatlara yansıdı gayet doğal bir durum. Mesela uzman hekim 100k maaş alsın ama muayene ücreti 10 dolar mı olsun? fakirleştiğimizi kabul edersek her şey daha anlaşılır olacaktır.
çok ciddi meselelerde özele gitmek şart.(doğum,diş gibi) ufak tefek hastalıklarda devletin hasta muayene etmekten bıkmış doktorlarına gidebilirsiniz. yüzünüze bakmadan teşhis kor, hastalık hikayesi almadan reçeteye bişeyler karalayıp önünüze atarlar. genellikle teşhis yanlıştır çünkü işlerini ciddiyetle yapmazlar. klasik memur zihniyeti bu doktorlara sinmiştir.
Türkiye gibi bir coğrafyaya konuşlanmış sağlık hizmet binalarının niteliği maalesef yetersizdir benim kendi şahsi fikrim. Sağlık alanında görev yapmış birisi olarak bunu paylaşabilirim. Öncelikle hem özel hem devlet hastanesinde uygulanan tedavi yolu aynıdır hiçbir farkı yoktur. Sadece hastayla olan diyaloğa dikkat ediliyor. Ki bunu yapan doktorlar ve hemşirelerin sağlık iletişimine yönelik dersler alan bireyler fakat bir işe yaramıyor. Diyalog konusunda yetersiz ve mesleki deneyim açısından modern çağı takip etmeyen bu meslek topluluğu maalesef hizmet konusunda beterler. Hemşireler için böyle en azından hiçbir farkları yok birbirinden. Bence devlet en iyisidir her zaman.
devlet hastaneleri pandemiyi bahane edip 8 yıldır idrar sondasıyla yaşayan ameliyat olması gereken hastayı yatışını yapmaz.
Özel hastane hastanın 28.000 lirası olmadığı için ameliyatını yapmayıp devlet hastanesine tavsiye eder.
3 sene önceye kadar ilçemdeki devlet hastanesinde sonta takan doktor yoktu.
ilçemde bir özel hastanenin vicdanlı güzel doktoru senden para almayacam deyip para tedavi etmişti 1 gün yatmıştım.
o zamanlar aile hekimi çok kızmıştı devlet hastanesine. nasıl yapmazlar dava açarım diye.