platon un ideal devlet yapısını, her türlü ayrıntıyı inceleyerek kurgulayan, bir çok konu başlığında, yazdığı tarihten çok daha ilerisi için bile uygun olabilecek çözümler bulan , okunduğu zaman devlet yapısındaki eksiklikleri daha net farkedebilme imkanı sağlayan eseridir.
thomas more un ütopia eserinden farklı olarak özel mülkiyete, alt-üst sınıflara ve emeğe bağlı kazanca yer vererek daha kapitalist bir yaklaşımı vardır.
platon'un düşlediği en iyi devleti anlattığı kitabıdır. yapıtta iki düşünce çatışır:
1-insanlar doğuştan iyi ve eşittirler, toplumun kötü düzeni onları bozuyor, güçlüler güçsüzleri eziyor.
kanunlar güçsüzlere karşı silah oluyor.
2-insanlar doğuştan ne iyi ne de eşittirler, yalnızca güçlü ve güçsüzler vardır. güçlünün güçsüzü yönetmesi, doğa gereğidir ve doğrudur. insan haklı olmaya değil, güçlü olmaya bakmalıdır.
platon devlet'i insanı değerler, kötülük, iyilik gibi kavramlarla devletin aslında nasıl olması gerektiğini anlatır.
bütün devlet kuramlarında platon'un izi kaçınılmaz bi şekilde görülür.
antik yunan ın ünlü düşünürü, socrates in öğrencisi platon un günümüze kadar ulaşan ölümsüz eseri. devlet te platon bir diyalog silsilesi ile adaletin, doğruluğun, erdemin, ahlaksızlığın ve doğru yönetimin doğasını inceler. ideal devlet in kuruluşunu platon un dilinden okumak heyecan verici aynı zamanda düşündürücüdür. çünkü sadece cdeğerler kuramını değil bunun yanında varlık ve bilgi kuramına ilişkin görüşlerini de sunar.
üretim fazlasının ortaya çıkması ile ilkel komünal toplum içinde oluşan iki unsur; aile ve özel mülkiyet in doğurduğu sosyal organizasyon. çıkışı tamamı ile hükmetmeye karar vermiş güçlülerin diğerlerini ezerken bu tahakkümü meşrulaştırma güdüsü ile olmuştur..
insanların toplumlaşma süreci ile birlikte ilişkilerin düzenlenmesi amacıyla oluşturulan yapıdır. söz konusu yapının meşruluğunu yetki unsuru sağlamaktadır, yetkinin kaynağı da insandır. ancak günümüzde varoluş amacıyla ters bir şekilde kutsallaştırılan devlet olgusu, herşeyin kaynağı olarak görülmektedir.