Yaprakları ya da tohumlarının kurutulmasıyla genellikle balık ve deniz ürünlerinden yapılan yemeklerde baharat olarak kullanılır. Ayrıca zeytinyağlı yemeklere de hoş bir tat ve koku verir. Dereotunun anavatanı, Avrupa'nın güneyi ve Asya'nın batısıdır. Ülkemizde yabani olarak bulunur. Ayrıca kültür bitkisi olarak bahçelerde de yetişir.
türk halkı olarak çok da benimsemememize rağmen kalsiyum açısından süt ve süt ürünlerine göre çok daha zengin bir ottur. yoğurtla birlikte her yerde kullanılabilir.
yaz günlerinde sarmısağın yerini devrettiği ottur kendisi. böyle naif ve çok sesli gibi çok tatlı. tatlı dediysem baskın yani. bir kuplesi bile tadını almanıza yardımcı olur nitelikte. sarmısak gibi. sevmesi pek kolay değil, emek istiyor. ben emeklerimin karşılığını anca şimdi alabiliyorum.
dere otlu yoğurt mu?
sütten gelme beyazı yeme bahanesi.
dünya kadar kabak ve bakla olsun elinde, bu ot olmazsa ikisinin yemeği de bir hiçtir. bir hiç! anlıyor musun? heyecanlandım kusura bakma. otlara karşı aşırı zaafım hepten ayyuka çıkıyor da bu mevsim, ondan böyleyim.
ayrıca da manyak kokusuyla mest eder. (-tadıyla da kokusuyla da- taze naneyi en tepeye ve apayrı bir yere koymak kaydıyla) allah'ın lütufları arasında ilk üçe girer diyorum.
edit: nokta yerine koyduğum iki nokta yüzünden 14 ay sonra silinen bu entry'imi de gammaz arkadaşıma hediye ediyorum.
güzel bir kokuya sahip ot türüdür. semiz otlu cacığa veya salatalıkla yapılan cacığa bir miktar eklendiğinde hoş bir aroma verir. haydari de nane yerine tek başına kullanılabilir.
dolmanın içinde çok hoş bir aroma bırakır, yaz salatalarının vazgeçilmezi, cacığın olmazsa olmazı, hele reyhanla birlikte salatanın içindeyse yemek ne kadar güzel olursa olsun ikinci planda kalacaktır.