icadı, hem askeri hem de bilimsel alanda büyük ve tehlike oluşturmuştur. çünkü birçok savaş ve ticaret gemisi denizaltılar ile batırılmıştır. çünkü denizaltının amacı da düşman hedefine gizlice yaklaşıp torpil ya da füzeyle saldırmaktır. birinci dünya savaşı'nda gemilerin hemen hepsini denizaltılar batırmıştır. o zamanlarda da denizaltının yerini tespit edecek herhangi bir elektronik cihaz da olmadığından çok tehlike arz ediyordu.
Osmanlı Devleti zamanında tersane Başmimarı olan ibrahim Efendi’nin 1719 yılında ilk denizaltıyı bulduğu ve timsah şekliyle tasarladığı söylenmektedir. Ancak bu iddia tam olarak doğru değildir.
Aslında ilk denizaltı, ibrahim Efendi’nin 1719 yılında tasarladığından yıllar önce bulunmuştur. Orta Çağda denizaltı için yapılan tasvirler ve yarım kalan çalışmalar olsa da, ilk denizaltı prototipi ingiliz William Bourne tarafından 1578’de tasarlanmıştır.
1578 yılında yayınlanan William Bourne’nın önemli eserlerinden biri olan Inventures or Devises (Buluşlar ve Cihazlar) kitabında denizciler ve gemiler için kılavuz bilgiler vardır. Kitapta bahsi geçen tasarım, sualtı yolculuk için ilk kaydedilen projelerden biriydi ve genel deniz seviyesini azaltarak su altına dalan bir tekne görünümlü ilkel bir denizaltıydı.
4 tanesinin de ismini ataturk vermis, revizyonlar gecirerek hala kullanilmaktadirlar. genel esaslari gizliliktir. nitekim rusya bu yuzden nukleer fuzelerini denizaltilardan firlatiyor.
evet tehlikeliler ama cozumu yok mu, var. (bkz: fırfır) yada (bkz: fırkateyn).
dho'da gonulluluk esasina gore personel secilir ve donanmanin kaymagi dersek bence pek yanilmayiz... arasira goruruz gecerler omurga altindan..
şat bardağını tekila ile doldurup bira bardağının içine tersine duracak şekilde koyarak, bira bardağının kalan kısmını da bira ile doldurularak oluşturulan bir çeşit içkinin adıdır. birayı içtikçe o şat bardağı ters durduğu yerde oynar ve tekila biraya karışır ortaya değişik bir tat çıkar. biranın tadını çok fazla bozmuyor. standart biradan farkı daha çabuk kafayı bulmanızı sağlar ama benim gibi biracıysanız 1-2 içimden sonra canınız istemeyecektir.
tip 214 son teknoloji bir tanesinin 330 milyon usd olduğu oldukça pahalı alet. öyle ki aynı paraya 17,5 f-16 alınabilir. toplamda 10'dan fazla denizaltısı olan ülke sayısı azdır, biz 14 tane ile 9. sıradayız. kısa zaman sonra yükseleceğiz tabi. şu resim çok ülke tarafından kıskanılır açıkçası:
denizaltı ile ilgili birkaç terim; aktif sonar, periskop, esm (elektromanyetik dalgaları tespit cihazı), pasif sonar... sonarları aktif alıcı ve pasif alıcılar olarak ayırabiliriz. v. s. v. s sas ve sat komandolarının eğitimlerinin birer parçası. ayrıca klasik denizaltılarının en büyük özelliği gizliliktir. denizaltının tanımını genel olarak hem su üstünde hem de su altında hareket edebilen savaş gemileri olarak da yapabiliriz.