deliliğe övgü

entry66 galeri5
    66.
  1. herhangi bir insanın her hangi bir anda sorduğu soruyla ya da yaptığı yorumla karşılaşacağını düşünüğüm kitaptır.

    asıl adının ahmaklığa övgü olarak çevrilmesi daha doğru olur diyenler de var.

    "her şey olup bittikten sonra budalanın da aklı başına gelir"

    insan sadece günümüzde değil, her zaman kendinden başkasını çok sert ve detay eleştirebiliyormuş demek ki ddiye düşündüren bir kitap oldu.

    Okunması güzel tavsiye ederim.
    0 ...
  2. 65.
  3. (bkz: desiderius erasmus)'un 500 sene önce yazmış olduğu, bugün cahillik mutluluktur diye özetlediğimiz konular ve davranışlar üzerine yazdığı kitaptır. Kitapta erasmus delilik'in ağzından konuşmaktadır ve kendini savunmaktadır.

    Pek çoğumuzun süleyman demirel'in lafı olarak bildiğimiz meseleleri mesele etmezseniz ortada mesele kalmazlafının orjinali bu kitapta geçmektedir. Aşağıda ilgili cümlenin geçtiği pasajı yazıyorum.

    ...
    Dert diye başınıza düşene denir! ama ayıpmış, rezaletmiş, namussuzlukmuş, hakaretmiş bunlar ancak onları umursayanlara zarar verir. Eğer duymuyorsanız, bir dert, dert değildir. Varsın seni ıslıklasınlar, sen kendini alkışlıyorsan ne önemi var?
    ...
    0 ...
  4. 64.
  5. ilişki turnusolu (bkz: kalt) videosu.

    hoşlandığınız insana bu videoyu izletin ve tepkilerine bakın. size müstakbel sevgiliniz hakkında bilmeniz gereken her şeyi söyleyecektir. ileri derece bilgi için nerelere güldüğüne bakarak detaylara girebilirsiniz.

    https://www.youtube.com/watch?v=aU37-BGwWpg

    iyi seyirler.
    0 ...
  6. 63.
  7. sürekli itilip, hor görülen insanların da okuması gereken bir kitap diyebiliriz.

    zira hor görenlere karşı daha sağlam tepki olabilir.
    1 ...
  8. 62.
  9. “Hümanistlerin Prensi” olarak da tanınan Erasmus’un (1466 - 1536) günümüzde bile hâlâ okunan eseridir.
    Adamın hayatı papalığın kibrine ve dogmatik tutumuna laf atmakla geçti.

    Biraz da özel hayatına girersek eğer, Bence, diyojen’le tanışmayı, onunla meyhanede bir şeyler içip sohbet edebilmeyi çok istemiştir.

    Şöyle cümleleri vardır;

    “Kendinden nefret eden biri başka birini sevebilir mi? Kendi kendisinden canı sıkılan, kendinden yorulmuş biri, içinde yaşadığı topluma mutluluk verebilir mi?”

    “Mutluluklar paylaşılmadıkça hiçbir anlam ifade etmez.”

    "Gelip geçici olan gençlik çağını uzatmanın ve yaşlılığın acımasız etkilerinden uzaklaşmanın tek yolu delilikten geçer."

    - gerektiğinde deli olabilmek en büyük bilgeliktir.
    3 ...
  10. 61.
  11. ciddiye alıp okuduğunuzda o kadar çok tabu yıkıyor ki bu kitap. bitirdikten sonra bitirdikten önceki kişi olmuyorsunuz. muazzam bir kitap.

    erasmus biraz olanları anlatıyor birazda en yakın arkadaşını asan krala olan hırsını çıkartıyor.
    2 ...
  12. 60.
  13. --spoiler--
    delilik adamdır. delilik bir tanedir ya. tanısan kesin seversin.
    --spoiler--
    3 ...
  14. 59.
  15. https://galeri.uludagsozluk.com/r/1686116/+

    Ve bir kadın verildi, erkeğin yanına.... Ama bana eksik.
    3 ...
  16. 58.
  17. ''Sağ duyusu fazla olan bir ruhta, memnuniyetsizliklere çok sebep vardır.''
    2 ...
  18. 57.
  19. madem ki insanız, gerçek tedbirlilik, yapımızın kaldırdığından daha fazla bilge olmamaktır. ya kalabalığın deliliklerine tatlılıkla katlanmalı, ya da kalabalıkla birlikte hatalar deryasına kendimizi kaptırmalıyız. fakat, diyeceksiniz, böyle bir hareket deliliktir. bunu kabul ederim ama siz de yaşam komedisini oynamanın gerçekten bu olduğunu kabul ediniz.
    3 ...
  20. 56.
  21. milyarlarca yılın eskitemediği başyapıt, insanı anlatıyor, tüm zamanları tasvir ediyor...
    2 ...
  22. 55.
  23. Erasmus un (bir bölümünde) Hristiyan din adamlarını eleştirirken gülmekten kırıp geçirdiği kitaptır. Sırf o dört beş sayfalık bölüm için bile alınır.
    Kitabın ismiyle anlatılan arasındaki bağlantı muazzamdır.
    0 ...
  24. 54.
  25. amcamın kütüphanesinden araklayıp bir türlü okuyamadığım kitap.
    0 ...
  26. 53.
  27. okuduğum kitaplar içerisinde yeri ayrıdır. mükemmel bir kitap hayata bakış açınızı öyle bir değiştirir ki, ertesi sabah yeni bir dünyaya uyanırsınız.
    1 ...
  28. 52.
  29. rönesans hümanizminin temsilcilerinden olan erasmus'un kitabıdır. dostu thomas more'u eğlendirmek amaçlı yazılmıştır. özgürlüğe ulaşmayı hedefleyen bir kitaptır. kitap içerisinde din alimlerine de eleştiriler mevcuttur. bunun yanında roma ve yunan mitolojisi bilgisi iyi olanlar için daha da keyifli olacaktır okuması.
    0 ...
  30. 51.
  31. Herkesin okuması gereken bir baş yapıt. öyle yargılarda bulunur ki erasmus, her okuduğumda biraz daha değerleniyor kitap gözümde.

    4. kez üstünden geçiyorum şuan

    --spoiler--
    delinin ɾuhundɑ ne vɑɾsɑ yüzünde yɑzılıdıɾ, ɑğzı dɑ bunu gizlemeden söyleɾ; oysɑki bilgenin, yine euɾipides'e göɾe iki dili vɑɾdıɾ: biɾi hɑkikɑti söylemek için, öteki de yeɾi gelince hɑkikɑtin kılığını değiştiɾmek yɑ dɑ onu gizlemek için. bilgede ɑkı kɑɾɑ, kɑɾɑyı dɑ ɑk kılmɑk sɑnɑtı vɑɾdıɾ. ağzındɑn hem soğuk hem sıcɑk soluk çıkɑɾ. sözleɾi de çoğu zɑmɑn düşünceleɾinden epey uzɑktıɾ.
    --spoiler--
    0 ...
  32. 50.
  33. insanlık tarihinin top 100 eserinden biridir. Okumadan ölmeyin. Bulun okuyun. Her sayfada kendinizden bir parça buldukça kendinizle bütnleşme becerisi kazanacaksınız.

    --spoiler--
    söylediklerim önceden tasarlanmadı, yani daha az yalan içeriyorlar.
    --spoiler--
    Sırf bu sözün tam olrak anlaşılması için bile kitap baştan sona okunabilir.
    3 ...
  34. 49.
  35. insana günlük hayatın sığlığından biraz olsun kopma imkanı sunan, felsefi yoğunluklu bir kitap.
    0 ...
  36. 48.
  37. "Ölümlüler arasında kendilerini bilgeliğe kaptırıp mutluluktan gitgide uzaklaşanlar hiç şüphe yok ki iki kat delidir, çünkü insan olarak doğdukları halde gerçek kimliklerini unutup Tanrıların yaşamını sürmeye kalkıyorlar ve devleri örnek alıp bilimin makineleriyle doğaya savaş açıyorlar; öte yandan gitgide vahşi hayvanların içgüdüsüne ve budalalığına yaklaşan insanlarsa mutludur. insanın ötesine geçmek için hiçbir çaba sarfetmezler."
    0 ...
  38. 47.
  39. Bu kitapta din adamları ve din ayinleriyle ilgili öyle güzel bir eleştiri vardır ki günümüzle birebir örtüşür.
    Bir eleştiriye bakarsınız bir de
    kitabın ismine.. Dehşet gerçekten.

    Her gencin mutlaka okuması gereken kitap.
    0 ...
  40. 46.
  41. deliliğe övgü bir kitap, erasmus'un kitabı, kisa bir bölümü paylaştım kitaptan. okumanı tavsiye ederdim ama okumak ile bir alakan olduğunu sanmıyorum.
    2 ...
  42. 45.
  43. bilgelerin yalanci oldugunu anlatan soz. sozler dusuncelerden uzaksa dupeduz yalan soyluyor demektir.
    2 ...
  44. 44.
  45. erasmus un; kendinden deli diye değil de, delilik diye bahsettiği dikkate alınarak okunduğunda, daha iyi anlaşılacağını düşndüğüm şaheseri.
    0 ...
  46. 43.
  47. Kimi kitaplar hiç bitmediği gibi kafanızda yazılmaya devam ederler. işin kötü tarafı bu kitaplar bazen sevmediğiniz kitaplardandır..
    Güneşin tepemde dikildiği günlerden herhangi birinde stoacıları bana yerecek bir insan bulma ihtimali, güneşin şu kardeşine bir iyilik yapıp, milyarlarca yıldır sıcaklığından mütevellit bünyesinden eksilmesi gereken o kadar kütlenin hala nasıl yerinde kaldığını kulağıma fısıldaması ihtimalinden daha az gelirdi bana. (tamam tamam ikinci ihtimal hiç hesapta yoktu ama şaka bi tarafa güzel olurdu.) yani bir insan stoacıları neden eleştirsin ki? Özellikle de kapitalizmin (neyse bunu kullanmayayım) bencilliğin kat kat etrafımızda yükseldiği bir dönemde ‘’tutkularınız, bedeni istekleriniz sizin olsun biz aklımızla yaşayıp yine onla ölmeyi tercih ediyoruz sonradan kaybetmektense baştan kabul etmemekle afili zararsızlığımızı ilan edip sizleri arzularınız ve onların dünyadaki yansımaları ile başbaşa bırakıyoruz’’ diyen bu tanrının gölgelerine neden kızabilir? ‘’anne pen şundan istiyoyummm’’ diye mağazanın ortasında zırlayan veletlerinden nefret etmedikleri halde bu insanlar nasıl sevilmez? En azından nasıl saygı duyulmaz?
    Bu sorunun cevabını mantıksal dairede aramak isteyenler için söyleyebiliriz ki, bu daire hem hoşunuza gidecek kadar hemde şüphe içinde kalmanıza yetecek ölçüde küçüktür; erasmus, stoacılardan farklı olarak aklı değil tutkuları istiyordu.( Evet o zaten bunu kitabında demişti eveet.) Tutkuları seven ve onları akla tercih eden bu abimis doğal olarak fikrinin tersine giden diğer insanları yerin dibine sokmak isteyecekti. işte bu kitap bunun için yazılmış.
    Peki neden? Stoacıları hepimiz biliriz o halde sanırım bu sorunun cevabı erasmus’un beyninde saklı. şu halde onun beynine girelim ve stoacıların ondaki görüntüsüne bakalım. Buyrun. siz devam edin benim erasmus’un frontal lobuyla işlerim var.

    --erasmus un beyninde stoacılar--
    (Stoacılar için) bu türden bir bilge insan olamaz. Bir çeşit tanrı, ya da daha açık konuşalım, her türlü insani duygudan yoksun, en sert mermerden bile daha duygusuz, ahmak bir put olurdu. Stoacılar kuruntulu bilgelerinden istedikleri kadar memnun kalsınlar, onları diledikleri gibi sevsinler; kendilerine rakip çıkacağından korkmasınlar ama onlarla gidip platon’un devlet’inde idealar dünyasında ya da tantalos’un bahçesinde otursunlar. Bu tür bir insandan –böyle bir insan var olabilirse – berbat bir ucube gibi nefret etmemek nasıl mümkün olabilir?....
    --erasmus un beyninde stoacılar--

    Bir çok yorum yapılabileceği gibi bunlardan herkesin birleşebileceği kadarı şu ki; çok ateşli bir saldırı olmuş. Ama neden? Bir insan, kek yedikten sonraki açlığı çekmemek için keki diğer kardeşine bırakıyorsa, diğer kardeşinin ona bu kadar saldırması gerçekten çok ama çok şaşırtıcıdır. Üstelik hem kekten biraz olsun fazlasına sahip olmak isteyen tutkularını serbest bırakmak isteyip hemde bunu yapması.. durun benim şu frontal loba bi daha gitmem gerek.
    Peki erasmus’a göre ne olmalı? Cevabı basittir gaflet isteyene gaflet, bilinmezlik isteyene bilinmezlik, şehvet isteyene şehvet, görmek istemeyen gözler için envai çeşit yaldızlı perde kısacası insanı gerçekleklerden uzaklaştıracak ne gerekiyorsa onu deliliğe yaklaştıracak ne gerekiyorsa onu vermek gerekir.
    Peki erasmus kardeş de bakalım zaten insanlarda bunlar fazlasıyla yok mu? Envanterlerine tıka basa sığdıracağın bu geçiştirme elemanları zaten insanların tecrübe ettiği bir şey değil mi? Sanki dünyada herkes stoacı takılıyordu da ‘’bir de bunu deneyelim’’ der gibi hortlamaya ne gerek var? Al işte gözünün alabildiğine tutkuları serbest bir dünyanın tam ortasında yaşıyoruz başkasının özgürlüğünü kısıtlamadan yapabileceklerin ciddi manada kesende bulunuyor ama hala herkes mutsuz.. sınırsızca ve fütursuza dağıttığın duygular insanlara yetmiyor. Kusup kusup yeniden yiyen kulların tanrılığının sınırlarını zorluyor. Düstursuz mantaliten ve kaynağı belli olmayan sınırsız cüzdanından insanlara vadettiklerin yine başkalarının hakkı kadar tatlı olmuyor. Pişmanlıklar tutkuları alıp götürürken insanlara bir şey kalmıyor. Stoacılar ise kendilerine fazlaca kızgın olan bu tanrılarını ondan bir şey istemeden ve ona kızmadan gölgesinden bile kaçarak izliyorlar.korkarım ki kulların sana ve nimetlerine doymayacak.

    Söz konusu Kitapta yemeyeceğiniz halde kopardığınız bir elma nevinden garip örnekler vardır başta tatlı görünürler kendilerine has kokusu ile sindirmenizi beklerler fakat onları yemeden geçirdiğiniz her saniye çürümelerine ve baştaki albenilerinin kaybolmasına neden olur. Bu örneklerden bir tanesi aynen şu şekilde:

    --spoiler--
    Bir tiyatroda Aktörler rollerini oynarken biri gelip onların maskelerini söküp atarak seyircilere gerçek yüzlerini gösterirse sahneyi bozmaz mı? Bir çılgın gibi tiyatrodan dışarı atılmayı hak etmezler mi? Fakat bu olunca her şeyin yüzü değişir: kadın erkek olur delikanlı da bir ihtiyar, krallar kahramanlar tanrılar o anda gözden kaybolurlar ve sadece birtakım sefiller maskaralar görülür. Hayallerin kaybıyla piyesin uyandırdığı bütün ilgi mahvolur. işte bu kılık değiştirme, bu gizlenmedir ki seyircinin gözlerini sahneye bağlar. Fakat hayat nedir? böyle şekillere girmiş olan insanlar sahneye çıkarlar rollerini oynarlar ve tiyatro sahibi bazen kıyafetlerini değiştirdikten sonra, onları kah kralların görkemli erguvenı içinde kah kölelik ve yoksulluğun iğrenç paçavralarına bürünmüş olarak gösterdikten sonra nihayet sahneyi terketmeye zorlar.
    --spoiler--

    Erasmus, örneğin devamında hayatı ve insanları tıpkı bu tiyatro oyununa, filozofları ise oyuncuların maskelerini düşüren oyunbozanlara benzetir.
    Ben elmaları çok severim fakat bir başkasının ikramı olanları ilaçlı olup karnıma ağrılar girmemesi için mutlaka yıkarım. işte bu elma da daha yoldayken çürüdü onu bir türlü yiyemedim. Çünkü;
    Öncelikle örnek tek taraflıdır. isteğe göre yorumlanmıştır. Şöyle ki; tiyatro oyununda herkes o maskelerin altında başka kişilerin olduğunu ve tiyatroda sergilenen şeylerin basit bir oyun olduğunu zaten bilirler. Gerçek hayatta ise sözgelimi sizi sevdiğini söyleyen fakat aslında sizinle başka bir nedenden dolayı vakit geçiren bir insanın bu gerçeğini size kanıtlı olarak sunan ve maskesini düşüren bir şahıs, gözünüzde oyunbozan değil, derinliği değer yargılarınız kadar büyük olan bir uçurumun kenarından sizi son anda düşmekten kurtaran büyük kurtarıcı sıfatı kazanacaktır.
    Diğer taraftan kendisini bol bol övmeyi seven bu abimiz, kitabın ilk sayfalarında
    --spoiler--
    bende ne cila var ne de riya kalbimde geçmeyenlerin hiç birisi alnımda da görünmez
    --spoiler--

    diyerek maskelerin en büyüklerine daha kitabın başında meydan okumuyor mu? Kitabın ortalarına doğru yazarımızı rengarenk maskelerle süslenmiş bir tiyatro oyununun bürokrasi sınıfına ayrılmış koltuklarında teatral hareketleri överken görmek elmanın çürümesini hızlandıran bir çok nedenden en kahverengisi olmaz mı?
    Eğer burada eleştirilen şey yersiz filozofluksa zaten hiçbir filozof dinlenilmeyeceğini bildiği halde konuşmayacaktır. Şu halde kitapta eleştiri malzemesi olarak kullanılmış olan; diğer insanlar dans ederken kütük gibi oturan, komik bir ortamın içerisinde anlamsız soğuk sorular soran o tipler, erasmus a göre yersiz filozof olabilirler ama bence onlar sadece maskelerini yanlış takmış ya da takmayı becerememiş aktörlerden başkası değildiler.
    Yani şurada kendisine katılırım gerçek tedbirlik yapımızın kaldırdığından fazla bilge olmamaktır. Yalnız şunu farketmeliydi ki insanların bazıları oyun oynamayıp filozofçuluk oynamazlar onlar filozofturlar ve oyundan zevk almazlar. Yalanı ve riyayı sevmeyen erasmus oyunu sevmeyen insanları zorla oyuna katmayı istemezdi herhalde?

    Peki ben erasmus’un frontal lobunda ne yaptım? Oraya çürümüş olan o beynine bir şeyler karalamakla meşguldum her ne kadar beni duyamayacak olsa da;
    ‘’Sen deliliği delilik olduğu için değil sen deliliği kendin deli olduğun için övdün’’

    Son olarak kitaptaki çelişkiler:
    Kendi doğal halinde bulunan hiçbir varlık bahtsız olamaz: bunu diyen erasmus tutkuların serbest kalmasını ve sınır konmamasını istiyordu. Lüks tutkusu ev tutkusu araba tutkusu vs bunlarda bunun içine girer stoacılar ise doğal yaşayarak hayvanlardan tek farklarını doyasıya kullanmak isterler yani düşünme yetekenlerini. Düşünme yeteneğini kullanmak doğalarından ayrılmaları değil bizzat kendi türleri içinde bulunan bir özelliği sonuna kadar kullanmaktır sonuç itibariyle ise bir stoacı bir erasmus tanrısının kulundan daha doğal yaşar ve ölüme de daha hazırdır.

    En delisi daha az deli olana daha çok güler: buradaki deliden kasıtın sınır koymayan insan olduğunu biliyoruz. Şimdi soralım sokak sinoplu diyojen’e mi daha çok gülündü yoksa sinoplu diyojen mi daha çok güldü (ama dudağını kımıldatmadan)

    Bir dert onu duymayana dert değildir: yani adam açıkca boşver fazlasını öğrenip ne yapacaksın hayatını yaşar diyor ulan bu kadarını yazmam bile saçma devam etmeyeceğim erasmus kardeş hem hümanist olup hemde tutkularını serbest bırakan tanrı kişiliğin umarım fazlasına olan ihtiyaç yüzünden kardeşlerini öldüren kulları ile orgazm oluyordur.
    0 ...
  48. 42.
  49. Akıllı geçinen kötülerin dünyasında masum ve güzel olan şey hakiki bir deliliktir kanımca.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük