Ana karakter: Yıldırım beyazıt'ın oğlu isa bey'in oğlu Murad'tır. murat deli kurt lakabını almıştır.
diğer karakterler: çakır, çakır'ın süt annesi satı hatun, satı hatunun oğlu enver, piç ilyas, hasan çelebi, bâlâ hatun, deli kurt'un karısı melek çocukları zeynep ve diğer kızları ve dördüncü çocuğu isa, murat han, ve dahi romanı roman yapan "gökçen".
kitap 1402 ankara savaşından sonra yaşanan olayları anlatmaktadır. bir solukta okudum. atsız'ı tanıyan ve türk tarihini iyi bilen biri için tarihi bir olayın romana çizlimesini görmek çok hoş bir his. ayrıntılı bir özetleme yapabilirim şu an fakat romanı okumak isteyen birinin merakını yok etmek istemem. oku ve gör kardeşim.
sadece şunu söylemeden edemeyeceğim atsız'ın yolların sonu şiiri ve özellikle geri dönen mektubu kime yazdığını açık seçik görüyoruz bu romanda. gökçen sen neymiş be dedirtiyor insana.
Rûhun mu ateş, yoksa o gözler mi alevden;
Bilmem, bu yanardağ ne biçim korla tutuştu?
...
Gözler ki, birer parçasıdır senden ilâh'ın,
Gözler ki, senin en katı zulmün ve silâhın,
Vur şanlı silahınla, gönül mülkü düzelsin;
Sen öldürüyorken de, vururken de güzelsin!
...
Her şey silinip kayboluyorken nazarımdan,
Yalnız o yeşil gözlerinin nûru görünse... *
Hüseyin nihal atsızın en sevdiğim romanıdır. diğerleri de en sevdiğimdir tabi deli kurttan sonra ruh adamı öneririm. bozkurtların dirilişi de fevkalededir.
'' Asker olduğu için her şeyi asker kafası ile düşünmeye alışıktı. gökçen'e karşı duyduğu sevgiyi de askerce düşünüyordu: bu sevgi bir savaştı. savaş olduğu için de kıyasıya bir uğraşma, karşı taraf ne kadar kuvvetli olursa olsun sonuna kadar bir didişme gerekti. sevdiğini söylemek teslim olmak demekti. hiç insan son kozlarını oynamadan yenilmeyi kabul eder, teslim olur mu ?''
Kitabı gece geç saatlerde bitirirseniz eğer emin olun gökçen, yassı tepe ve deli kurtun at sürerek gözden kaybolduğu o son anı düşünmekten uyuyamayacaksınız. Okurken deli kurtla beraber aşk sarhoşu olacaksınız. Muhteşem bir atsız klasiği. Bozkurtlar'ı okuduktan sonra okumanızı tavsiye ederim. Benzerlikleri mutlaka görüp gülümseyeceksiniz.
Bir hüseyin nihal atsız klasiğidir. Deli kurt dedikleri murat oğlan, fetret devri sonrası padişah olamayan isa beyin oğludur, ayrıca Kitapta geçen Gökçen kızın da gerçekte muğlanın bir köyünde yaşadığı rivayet edilir.
Birden bire hayaletler kayboldu. O zaman büyük bir teesürle başını öne eğen Çakır,Kuran'ın açılmış olduğunu gördü ve keskin sipahi gözleri ay ışığında Yasin'e değdi. Okumaya başladı.
Çevresinde ruhların dolaştığını seziyordu. içi büyük duygularla doluydu.
Muhteşem bir atsız romanıdır. Tarihi romanların şahsımca en iyisidir.
'' bre piç ilyas neden bizim peygamberimiz için yemin etmezsin'' diye bir bölümü vardır.
aşkın insana ne kadar bela olabileceğinin kanıtıdır bu kitap. neyse spoiler vermeyeyim bildiğiniz gibi hüseyin nihal atsız tarafından yazılan tarihi romandır. atsızın milliyetçiliğini burada da göstermiştir hele o gökçen yok mu o gökçen insanı alıp götürür o romanda.
neyse eğer atsızın kitaplarını seviyorsanız muhtemelen bunu da okumuşsunuzdur okumayanlara da gidip mutlaka okuyun derim.
Kurt vs kurt ya da yıkım/işgal gibi modlarda shift tuşuna basarak alabileceğiniz bir dönüşüm kurdudur. Savunması bir tık düşük olsa da seri şekilde vurması ve düşmanı yanına kadar çekebilmesi bu açığı kapatır.
çok değişik ve fantastik bir kitap. diğer kitapları mükemmel amma ve lakin bu kitabı çok farklı bir içerik ve üslupta yazılmış. ilk okuduğumda beni çarpmıştı.
bini aşkın kitap okudum, felsefi-psikoloji-bilimsel-tarihi-sosyoloji-teoloji kitaplarını bir yana koyuyorum, türk edebiyatındaki yazarların okumadığım bir romanı yok. keza çoğu halk edebiyatı ürününü ve destanları okudum. folklor kitaplarına dek.
dünya edebiyatındaki eski ve yeni yazarların çoğu eserini de okudum ama beni bu denli etkileyen bir roman daha -yaşar kemal'in romanları haricinde- okumadım.
yaşar kemal'i zaten bu kıyastan muaf tutuyorum.
evet, şu bir gerçek ki bizim cumhuriyet edebiyatçıları çok nitelikli eserler vermiş, hepsi ortalama üstü yazarlar. su götürmez bir gerçek dünya çapında kalemler. keza, toplumcu gerçekçiler romanın zirvesi ama gel gelelim hiçbiri ne atsız ne yaşar kemal ile üslup ve içerik bakımından boy ölçüşebilecek düzeyde.
yaşar kemal de toplumcu bir yazar ama onun kaynağı halk edebiyatı, folklor. her romanında halk hikayelerinin büyülü dünyasını bulmak mümkün. diğer toplumcu gerçekçilerden bu noktada tamamiyle ayrılıyor. salt toprak ağası, köylü çatışması yok. romanlarının konusu diğerleri gibi tekdüze ve sıkıcı değil. romanları efsaneler, destanlar, farklı ırkların öyküleri ve halk edebiyatı kültürü ile süslü. birçok sayfada halk edebiyatına atıf, sayfalarda izler bulmak mümkün -bu konuda 2-3 senedir bir yazı yazmayı düşünüyorum ama vakit bulduğumda yaşar kemal ve romanları hakkında uzun bir tahlil yazısı yazacağım-
atsız ve yaşar kemal'in ortak özellikleri folklorik ögelerden beslenmeleri, romanlarına fantastik içerik katmaları. atsız daha ziyade bunu eski türk efsane ve destanlarından etkilenerek yapmış. daha çok halk edebiyatının ilk zamanlarından, yani islam öncesi halk edebiyatından, mitolojik unsurlardan yararlanmış.
yaşar kemal ise halk kültüründe ve halk edebiyatında atsız'dan daha bilgili ve yetkin bir isim. folklor kökenli biri olduğu ve aşıklık geleneği, halk hikayeciliği kültürü içerisinde yetiştiği için tüm halk edebiyatı ürünlerini kullanarak yapmış. yaşar kemal'in romanlarında halk hekimliğini, masalları, halk hikayelerini, ilyas'ı, hızır'ı, maral'ı, 3'ler-7'ler-40'ları, birçok toplumun efsanesini, hikayesini, aşıkları, yırcıları görmemek mümkün değil.
yaşar kemal, bu yüzyılın hatta gelmiş geçmiş, insanlığın en iyi hikayecisi ve romancısıydı. 40'tan fazla romanını okudum, okuyamadığım birkaç romanı kaldı. bir süre sonra romanlarını tekrar okumaya koyulacağım.
hangi romanı olduğunu unuttuğum bir kitabında 2 sayfalık, mağarada geçen cin hikayesini anlatışı var, anlatış tarzı fevkalade ve işlediği konunun fantastikliği muazzam düzeyde. alelade bir cin hikayesini bile çok farklı bir boyutta anlatabilme yeteneğine sahip.
bence atsız'dan üslup olarak daha nitelikli ve daha kabiliyetli bir yazar ama atsız'ın sade üslubu altında mükemmel, noksansız ve kusursuz bir dil var, yazdıklarının içeriği yaşar kemal kadar büyülü olmasa da yaşar kemal'in içeriği ile aynı kalitede. atsız tüm romanlarının içeriğini tarih ve efsaneler ile harmanlamış. içerik ve de konuyu sunmadaki etkileyicilik bakımından eşit oldukları kanısındayım.
fakat şiirde tartışmasız atsız çok daha iyi. yaşar kemal'in şiir yeteneği o denli düzeyde değil. yaşar kemal bir nesir üstadı. düz yazıda şiir yazıp masal anlatan bir adam. ikisini birbirinden ayırmam mümkün değil.
yaşar kemal'in annesi, zamanında onun iyi ki aşık olmasına müsade etmemiş. müsade etmiş olsaydı hiçbirimiz böyle bir ismi hiçbir zaman okuyamayacaktık.
atsız, şüphesiz yaşar kemal ile birlikte türk edebiyatının en iyi romancısı.
geriye kalanlar ancak atsız ve yaşar kemal'in gölgesi olabilirler.
cemil meriç; türk edebiyatı romanın, şiirin yani nazmın zirvesi derken, avrupalıların yazdığı en kaliteli şiirler, baki'nin hatta bizim sıradan bir şairin tek bir mısrasından bile aşağı düzeydedir derken doğru söylüyordu.