Bir nevi gayriresmi arkeoloji işi.
ilgililerin pek çoğu çomar olsa da, tamamının böyle olduğunu düşünmüyorum.
Hangi sembol hangi uygarlığa ait,
Hangi uygarlık mezarlıkları kıymetli,
Hangi mezar tipi kral/komutan hangisi sıradan halk için eğer alana ilgili iseniz öğrenilebilir.
Ki araba parasına sanırım bazı dedektörler.
Google abi öyle diyor en azından.
Zevk ve işsizlik meselesi.
Ama tasvip etmiyorum; çünkü tarihi zenginliklere zarar verilebiliyor yahut bu zenginlikler ülkemiz dışına çıkarılabiliyor ki bunun hoş görülecek bir yanı yok.
Yani anlatamayacağım bir tiksinti duyuyorum buna merak salanlara. Kuş kadar beyin, cücük kadar bilgi ve inanılmaz derin bir hayal güçleriyle bu karakaçanlar; zekanıza saygısızca davranarak kendilerinin kesin bilgi ve şahitliklerle tanık olduğunu bildirdiği hadiselere sizin körü körüne inanmanızı bekleyip para/emeğinizi sömürmeye çalışırlar.
Aslen yaptıkları değil, zekama hakaret etmeleri gerçekten bu çomarları diri diri gömmeme ramak kalacak noktaya kadar taşımıyor değil beni.
memleketin karış karış topraklarını eşelemek suretiyle define arama eylemine denir. hobiden yana kimileri iş olarak yapmaktadır. bu işi yapanların hayali zengin olmak, rahat bir hayat sürdürmektir.
Türkiye cumhuriyeti sınırları içerisinde özel ve tüzel kişilere ait olmayan herşey devlet malı olduğundan aranması, bulunması ve sahiplenmesi belli mevzuat dahilinde olan şey.
Öncelikle valilikten define arama ruhsatı alıyorsunuz. Tabi valilik bunu herkese vermiyor ve ancak belli bir harç karşılığı veriyor. Bu izinden sonra kazı yapabilirsiniz. Tabi bulduğunuz eşyayı devletle paylaşacaksınız. O da kültür ve tabiat varlığı olmaması koşuluyla.
Bitti mi? Yine hayır! Neredeyse bir arkeolog kadar tarih, antropoloji filan bilmeniz lazım. Kabaca özetlersek definecilik üçte ayrılıyor.
1-eşkıya işi:
Özellikle Osmanlı’nın son zamanlarında devlet otoritesinin zayıflamasından dolayı Balkanlar’da, doğuda ve toroslarda azınlık, aşiret ve gayrimüslim tebaadan kimseler halkın malvarlığını yağmalamaya başladılar. Gittikçe büyüyen servetlerini toprağın altına gömerek sakladılar. Doğuda yado, Balkanlar’da volçan bu eşkıyalardan en bilinenleri. Aradan geçen bir asırdan fazla süreye rağmen pek çok kimse kulaktan kulağa efsaneleşen hikayelerle bu eşkiyaların Gömülerini bulmaya çalışıyor.
2-Kilise işi:
Eski bir Roma geleneği olarak olası doğal afetlerden sonra hasar gören ibadethaneyi tamir için yapıların belli başlı yerlerine bir hazine saklanıyor. Bu hazine kripto bir metnin çözülmesiyle bulunuyor. Genelde o cemaatin dini açıdan en üstün kimsesi filan yerini biliyor. Bu gelenek Osmanlı’da da var. Neredeyse tüm camilerin içinde bir Karagün akçesi saklı.
3-medeniyet işi:
Semavi dinlerden önceki inanışlarda insanlar kullandıkları eşyalarla gömülüyordu. Doğu Batı farketmeksizin tüm uygarlıklarda var bu. Asya’daki kurganlardan Avrupadaki lahit mezarlara kadar hepsinde olan birşey.
şu hayatımı bir düzene oturtayım da sonra yapmayı düşündüğüm hobi diyebilirim. hafta sonu alırım çapamı, küreğimi, dedektörümü, çubuklarımı dağda bayırda define ararım.
kimileri için boş bir uğraş, kimileri için rahat bir yaşamın yoludur. her ikisini de gördüm. insan ara sıra niyetleniyor ben bu işi başarırım diye. sonra birsürü işin arasında kim uğraşacak deyip girişmiyorsun.
Tarihin en eski dördüncü mesleğidir.ingilizler buna MEDLORK Türklerde "DEFiNECi"yani gömü arayan demektedirler.ingilterede bu işkolu daha çok derekenarlarında bizde ise dağların tepelerinde icra edilmektedir.Sebeplerine gelince yaşadığımız coğrafyada köklü göçler,savaşlar,doğal felaketler hiç eksik olmamıştır hiç birşey olmasa elli senede bir savaş çıkarak insanları göçe zorlamıştır.*
defineciler tarafından anadolu yapılan hatalı ve bilinçsiz kazılar bir çok höyüğe zarar vermiştir, vermektedir, verecektir.