eğer tek derdiniz bu ise çözümü son derece basit. bir osmanlıca kursuna sadece bir hafta giderek dedenizin mezar taşını okuyabilirsiniz. ne kadar kolay değil mi? ama bu bundan prim yapmaktan daha zahmetli olduğu için burun kıvırır ve daha önemli işlerinize dönersiniz. osmanlıca kursuna da gerek yok aslında. bunu söyleyen bir kimse büyük bir ihtimalle kuran okuyabildiğini iddia ediyordur. harfler aynı buyrun okuyun. saçma gelmiş olabilir ama denedim oldu!
eski yazıları eğer günümüz türkçesinde değilse zaten okuyamazsın o yazılar için iyi bir farsça ve arapçça lazımdır.
arapça ve farsça aynı zamanda da yazı dili olan osmanlıca öğrenmesi hatta yazım şekilleri olan sülüsi rika matbu yazım şekillerini öğrenmesi gereklidir.
dedem neyse de dedemin babasının mezar taşını bir türlü okuyamıyoruz.
çünkü köylü imiş bu insanlar, öyle yazılı dualı mezar taşı ne arar. yeri belli olsun diye işaret niyetine öylesine bir taş koymuşlar o kadar. anadolu'da pek çok eski mezarlıkta da durum bu şekildedir.
geleceği mezar taşında arayan ultra gerizekalı beyanatı. ders kitabı okusan zaten sorun kalmayacak. biraz beynin gelişecek ama yook o beyin illa 3 hücre kalsın. durmak yok yola devam.
Dedelerinizin mezarı nerede biliyor musunuz ki yazısını okuyabilesiniz? bir dedeniz bile değil, dedeleriniz hep aynı yerde mi gömülü? yerlerini biliyorsanız, adlarını biliyorsanız "fatiha" okumak için yeterlidir. başka ne için lazım olur ki bir mezar? çoktan toprak olmuşlar.
yukarıda gördüğünüz mezar taşı izmir'in konak ilçesindeki bir mezarlığa ait.
150 yıllık mezar taşında, o dönemin domates ve et fiyatlarının yanında, pahalılık nedeniyle mezar sahibinin sürekli bamya yediği yazıyor.
yani çok da şeyapmamak lazım.
dedelerimiz safi goygoycuymuş.
ulan mezar taşına bunlar yazılır mı?
sonra minik yobazlar bunları dua falan sanıp kutsala bağlıyorlar.
demek ki dedelerimizin mezar taşını okuyabilme arzumuz varsa bunun icin çaba sarfetmeliyiz, öyle armut piş ağzıma düş yok. meraklısı varsa Osmanlıca öğrensin, şahsen ben öğrenmeyi arzuluyorum lakin mezar dedemin mezar taşını okumak icin degil.
mezar taşını okumayı düşünene kadar bir fatiha okuyun yerine gider zaten yada o kadar çok istiyorsanız diğer dilleri öğrenmeye azmettiğiniz gibi gayret edin öğrenin onuda. isteyince değil dedeniz mezarının taşını okumayı kainatı çözersiniz.
Mezar taşı yazıları ile ilgili 10 larca kitap ve bu taşların birbirinden ilginç yüzlerce öyküleri vardır.tabi senin dikinde olmadığı için bu genel anlamda önemsiz,gereksiz yanlızca anlamsız detaylardan ibaret değilmi.
Yeni jenerasyonun bir türlü çözümleyemediği sorunsal. Lan oğlum; mesele mezar taşı değil. Bu bir ironi. Mesele; 1000 yıllık tecrübenin; ilmi mirasıdan bihaber olmak. Mezar taşında bilgi olmadığını herkes biliyor. Süleymaniye kütüphanesine gidip; yazılı tarihi okuyamayan, Tarih profesörlerinden tarih dersi alıyorsunuz. Akıl ne güzel nimet.