Dedelerimizin mezar taşlarını okuyabilen yazarlardır.
Konuyla ilgili çok fazla ses gelmediğine göre bir elin parmaklarını geçmeyecektir ama tek bir tanesi dahi çok işimize yarayacak, dedelerimizle aramızdaki okunmazı okunur ve anlaşılır kılacaktır.
Edit : Meselâ bu taşlarda ne yazdığını çok merak ettim. Orada açıklayıcı bir tabela yoktu, bekçi de yoktu.
dedelerimizin birçoğunun 1928 harf inkılabı öncesinde zaten mezar taşı yok. anadolu'da bir kabristana gidin bir şöyle gezin görürsünüz zaten. bu motto neden bu kadar gündem oldu anlamak güç! ölmüşlerinizin sizin onun mezar taşını okumanıza ihtiyacı yok. dua edin yeter!
edit; harf inkılabının müsbet veya menfi sonuçlarından bahsetmiyorum. eleştirim şekilciliğin vücud bulmasıdır. varsa bir eleştiri bu x eserini okumadan mahrum kaldım. olarak da yapılabilirken bu kadar sığ bir mottoyu tekrar dillendirmenin boş olduğunu düşünüyorum.
başlığın ihtivası gereği yapılmış bir eleştiridir. başlığı açan yazarın amacını takdir ediyor ve destekliyorum.
Başlık altında öğrenip saygı duyacağımız yazarlar, adamların vasfı var di mi?
Olm gökyüzü tepişkeni sana lâflar hazırladım : Burada dedelerimizin mezarlarından kasıt, etrafta gördüğümüz, sahip çıkılmamış, tabela ve açıklamasız tarihi eserler, mezarlar, camlar, çerçevelerdir.
Sen dededen ne anladın, kendi dedeni mi hatırladın?
Dede demek ille senin benim dedemiz demek değil yavrum. Dede yaşayan geçmiş er kişi profilleri demektir.
Ve yavrum o taşlarda : Meslek, ölüm sebebi, yaşam mottosu, vedalaşması, dediğin gibi yaşamı, vs. yazar.
Burada amaç bu kültürden biraz bahsetmekti, küfürleşmek değil.
Küfür istiyorsan çokça başlığımız var zaten zehtir git orada küfürleş. Bu arada üzerime alınmadım, alınsaydım eğer seni hemen şuracıkta o mendebur beyninle satın alırdım.
Çoğunda ahmet oğlu mehmet yada mehmet oğlu ahmet, mesleği hamal şurada doğdu şurada öldü veya ölümle ilgili laf çakmalı vecize yazmaktadır o yüzden beklentiniz yüksek olmasın evrenin sırrını yazmışlar gibi beklentiniz hiç olmasın.
dedesinin mezar taşını okuyamayan cahil var mı hala Türkiye'de benim mensubu olduğum sülalenin ilk yazılı mezar taşı dedemin babasına ait cebeci asri mezarlığında yatmaktadır kendisi latin alfabesi ile adı soyadı ve ruhuna fatiha yazıyor onun babasının ve dedesinin mezarında ise sadece orada bir mezar olduğunu belirten şekilsiz taş var üzerinde bişey yazmıyor sadece bir simge var çünkü o zamanlar bizim memlekette 1 (yazı ile bir) okuma yazma bilen varmış.
ha süslü sarıklı mezar taşına sahip deden var ise osmanlıca öğrenmek serbest siktir git öğren amık banane.