ilk Hollywood yönetmenidir. Şövendir kendisi, fakat sinemaya kattığı şeyler saymakla bitmez.Misal, filmik zaman ve filmik mekan kullanan ilk yönetmendir, ayrıca filmleri kurguya dayalıdır, belli başlı bir hikayesi vardır ve bu, Onu dönem belgeselcilerinden ayırır, çekim ölçeklerini ve kamera hareketlerini başarıyla kullanmıştır. *
sinema filmleri hakkında en ufak bir fikre sahip değilken birdenbire 5 yıl içinde 456 kısa film yaptı; ardından 1910' da california' ya geçerek hollywood' un temellerini attı.
Sessiz Sinema (1910-1927) döneminde başlayan rekabet ile kitlelerin ilgisini çekmek için yeni filmler yapılmaya başlandı. 10 dakikalık tek makaralar haricinde uzun filmlerde çekilmeye başlandı. Bu donemde unlu yıldızlar ilk kez ortaya çıkmaya başlamıştır. 1. dünya savası öncesi Avrupa'da Fransız ve italyan sinemaları bası çekmekteydi Amerika'da ise sessiz komedyenler in yaptığı filmler gelişti. Bu donemde Louis faudialle korku ve cinayet sinemasını geliştirmiştir. Les vampires1915 fantomas 1913. Bu dönemde italyan sineması cok figüranlı büyük dekorlu ve 6 7 makaralık destansı filmleriyle dikkat çekti. 1908 ve 1913 te iki kez çekilen "pompeinin so günleri" quo vadis? 1912 , cabaria 1914- gibi yapımlar Amerikalı D. W. Griffith i derinden etkilemiştir. Griffith sinemayı ilginç bir eğlence düzeyine ulaştıran en önemli sinemacıdır. Sinema da söze ve yazıya gerek duymadan izleyiciyi etkilemeyi başarmıştır.
I. Dünya savaşından önceki dönemde Avrupa ülkeleri sinema alanında oldukça ileri idiler. Savaşla birlikte çöküntüye uğradı. Oysa aynı dönemde Amerika sineması gelişmekte idi. David Griffith sinemada klasik anlatım üslubunun öncüsü oldu. Mary Pickford1928'de imzaladığı anlaşmayla starlık dönemini başlattı. Charlie Chaplin gibi unutulmaz sanatçılar doğdu. Fakat en önemli yenilik ise savaştan yenik çıkmış Almanya'dan geldi. Savaştan sonra özel bir denetime verilen UFA adlı bir şirket ilk yapımları gerçekleştirdi. ilk yapımlar Weinmann Lubitsch madamme du barry , Anna Boleyn 1919- 1920 gibi gösterişli kostümlü tarihsel filmlerdi.
Ama Almanya dünya sinemasına en büyük katkıyı Robert Waine'nin Das Kabbinet des Dr. Caligari(doktor caligari'nin muayenehanesi) dışa vurumcu sinemayı başlatmış oldu. Daha ileride ise alman sineması dışa vuruculuğu ilerletmiş fakat UFA bir süre sonra çöküşe geçmiş son anda Amerikan sinema şirketleri tarafından kurtarılmış karşılığında ise Alman sinemacılar Amerika'ya giderek orda çalışmışlardır bu olayın ardından patlak veren 2. dünya savaşı ve Hitler in başa gelmesi sebebi ile sinemacılar Amerika ya yerleşmiş ve Hollywood un temellerinin atılmasında rol oynamışlardır. 1920'lerin sonlarında Alman sineması toplumsal çöküntünün etkisi ile dışavurumcu psikolojik temalardan yaşamı yasamı olduğu gibi anlatan gerçekçilik akımına yöneldi. Savaş yılları sırasında gösterilen çok sayıda Amerikan ve Mısır melodramları serüven filmleri de gelişme için esin kaynağı olmuştur.
modern anlamda ilk yönetmendir. yaptığı işler ve kurgularla insanları oldukça şaşırtmıştır. ilk renkli filmin sahibidir. bütün kareleri elleriyle boyayarak bunu sağlamıştır. uzunca bir süre amerikan istihbarat teşkilatı tarafından takip edilmiştir.