Esnaf mitolojisi, yorucu iki kelime. Dalyarak, patron zihniyeti ile açıklanabilecek Bir efsanedir. Çırakların yada elemanların hata yaptıklarında ya da boş konuştuklarında patronu tarafından duyabileceği en yüksek mertebede sözdür. Daha üst seviyedeki hatalar için de ne gibi sözler icat olundu onu bilemiyorum. Herhalde bu durum sözde kalmaz.
türk dil kurumu sözlüğüne göre küfür değildir. bu nedenle de bu kelimeyi entrylerinde kullanan yazarlar çaylak yapılmamalıdır. duy sesimi ey moderasyon!
Bahçıvansın biberin yok dalyaraksın haberin yok meşhur deyişindeki ifadede karşımıza çıkan aslında icraatı olmayan ya da icraatı muhatapının altında olan şahsı simgeleyen aynı zamanda fonetik olarak da kulakta derin izler bırakan fenomen kelime.
Bahçıvansın biberin yok dalyaraksın haberin yok meşhur deyişindeki ifadede karşımıza çıkan aslında icraatı olmayan ya da icraatı muhatapının altında olan şahsı simgeleyen aynı zamanda fonetik olarak da kulakta derin izler bırakan fenomen kelime.
her ne kadar ozan güven'den bilsek de bu sözcüğü aslında bir hakaret değildir. dalyarak, "silah taşıyan" anlamına gelir. osmanlıca metinlerde de görmek oldukça olasıdır. hatta dalyarak olmasa bile silah, pusat anlamına gelen yarak sözcüğüne denk gelmeniz kuvvetle muhtemeldir. bu sözcük türkistan coğrafyasında da bu anlamı ile kullanılır,
bilinenin aksine her zaman densizlik yapan insana söylenen sözdür.
yani densiz demek kısaca.
ve bu durumda aslında gönül rahatlığı ile söylenebilecek bir sıfat iken gelde söyle !
7-8 yaşlarımda bütün yaz tatilleri mi dedem ve babaannem ile birlikte yaylada kalırdım. komşu tarlada ise o dönem en yakın arkadaşım olan ahmet, dedesi ve babaannesi olurdu. tabi dedeler yakın yaşlarda hep birlikte takılıyorlar nasıl diyeyim namazlar, çaylar ve kendi elleriyle sardıkları sigaralar falan hep birlikteler. ahmet le bende bebeyiz ya ormanda odunlardan silah yapıp dıkşın dıkşın koşuyoruz. bir sakarlık yaparsak bir yaramazlık yaparsak ahmet'in dedesinden dalyarak sıfatı isimlerimizin önüne yerleşiyordu. şimdi bu kelimeyi her duyduğumda her karşılaştığımda o amcanın yüzünü hatırlarım. tuhaf ismini çıkartamıyorum. mekanı cennet olsun. dedemin de onunda.
Dal genel anlamda ağacın kolları demek
Dalyarak ta dal gibi narin ince kırılabilir yarak anlamında (bkz: bamya)
Bide bunun kuzeni var bizim oralarda
(bkz: gamayarak).
toplumda tamamen ya hakaret olarak ya da
arkadaş çevresinde bir samimiyet göstergesi
olarak kullanılsa da; bu güzide kelimenin bir o kadar da güzide bir
manası vardır. osmanlı zamanında padişah
kapısında bekleyen iri yarı muhafızlara
dalyarak denilirmiş efenim. düşünsenize vezir geliyor padişahın
huzuruna : - padişahım padişahım dalyaraklar isyan
çıkardı.
+ vay dalyaraklar vay