bugün

zararlı bakterilerin sebep olduğu,deride yaralar bulaşıcı deri hastalığı.bu kişilerin yaşam enerjisi minimum düzeydedir.sosyal hayatta yer edinemezler.özel bakıma ihtiyaçları vardır ve cüzam konusunda çekilmiş 1980 yapımı bir türk filmini izleyen çocuklar*,geçici süreli olarak geceleri kabus görebilirler.
hansen basilinin sebep oldugu* artik yok olmus olan oldurucu bir deri hastaligi. orta cagda pek bir yayginmis. simdi cuzdan hastaligi daha yaygin, millet paranin kulu kolesi olmus.
(bkz: lepra)
eski tarz türk filmlerinde gördüümüz üzere cezalandırmak istedikleri kişileri cüzzamlıların bulundugu yerlere atarlarmış..özellikle güzel bayanlar padişahlarla evlenmeyi reddettiklerinde çok yaygın uygulanırmış..***
ortaçağ'ın en korkulan bulaşıcı hastalıklarından biriydi ve cüzzamlı hastalar çoğunlukla yakılırdı.stephan king'in ''it'' adlı romanını okuyanlar bu hastalıktan çok daha fazla korkacaklardır.
hansen hastalığı olarak da bilinir.*
"Mycobakterium lepra"(aslında kurallara göre italik yazılmalıdır) isimli basilin neden olduğu hastalık.Lepra tarihi filmlerin bir numaralı salgınıdır. günümüzde çok azalmıştır. En çok sinir(duyusuz bölgeler) ve deri tutulumu(çeşitli yerlerde yuvarlak şekilli yaralar) görülür. cüzzamlıların tedavisi bulaşıcı olduğu için izolasyon ve dapsone, rifampicin gibi antibakteriyel ilaçlarla yapılır.
(bkz: cüzdan)
(bkz: lepra)
Cüzzam hastalığının ilk kez ne zaman ortaya çıktığını kesin olarak belirlemek halen mümkün olmasa da hastalığı tanısı ile ilgili ilk yazılı kayıtlar M.Ö. 600'lü yıllara aittir. Hint, Mısır ve Çin uygarlıklarının bu tarihten daha önceleri M.Ö. 16-13. yüzyıllarda hastalığı tanıdıkları var sayılmaktadır. Bu zaman dilimine tarihlenen Mısır'da bulunan bazı kalıntılar varsayımı desteklemektedir. Eski Yunanlılar ve Araplar'ın da hastalığı tanıdıkları düşünülmektedir.

Bazı kaynaklar cüzzam'ın Avrupa'ya Hindistan'dan Büyük iskender'in ordusunun askerleri ile, bazıları da Roma askerleri tarafından taşındığını öne sürerler.

Cüzzam Haçlı seferleri sırasında oldukça yaygın bir hal almıştır. Hastalık yaygınlaşmaya başladıkça cüzzamlılar adeta lanetlenmiş kimseler olarak kabul edilip, toplumdan dışlanmışlardır. Tedavisinin bilinmediği dönemlerde cüzzamlılar yerleşim birimlerinden uzak yerlere hatta özel adalara sürülerek, buralarda kendi hallerine bırakılmaktaydılar.

http://tr.wikipedia.org/wiki/C%C3%BCzzam
(bkz: türkan saylan)
eski çağlarda bu illetin pençesine düşenler yaşadıkları toplumdan dışlanmışlar ve kendi yaşam alanlarını oluşturmuşlardır. ölümle yaşam arasında ki bir arafı anımsatan yaşam yerlerinde günden düne acı içinde erimişlerdir.

(bkz: ben hur - cüzzamlılar vadisi)

(bkz: kelebek - cüzzamlılar adası)
sizin ayak; el ve gözlerinizi alabiliyor. ama verdiği zarar sadece fiziksel değil, sizin toplumdan dışlanmanıza da neden olabiliyor. örneğin; sıradan gibi gözükse de, nepal'de cüzzam kolonileri var. batıda az rastlandığından çoğu kişi cüzzamın eskide kaldığına inanıyor, ama yanılıyorlar. modern tıp; cüzzamın bulaşıcı olsa da, kapılması çok zor bir hastalık oldugunu kanıtladı. yüzyıllar boyu cüzzamlıların toplumdan boşa dışlandıgı ortada. bu da, cüzzamın tabulaştırılıp, oluşturdugu çirkin görüntüden kaçınma amaçlıdır. cüzzam hastaları; budist ve hint literatüründe önceki yaşantısında çok günah işleyenlerdir.
aids hastalığı ilk olarak 80lerde ortaya çıktıgında toplumlar eşcinsellerin bu yolla cezalandırıldıgını düşünüyorlardır. ve aidsliler dışlanıyoarldı.
(bkz: mycobacterium leprae)
zamanında isa mesih'in elleriyle iyileştirdiği hastalık.
(bkz: yersen)
hep merak ettiğim ama nedense araştırmadığım hastalıktır. (bkz: kahraman tazeoğlu) - (bkz: araz) şiirinde geçer bir dizede. nasıl bi' hastalık olduğunu daha da merak ettirir.

--spoiler--
artık her şey kımıltısız bir geceye dönüşüyor
güz artığı saçlarımda oynaşan sensizlik
göz karana yenik düşüyor en korkak yanlarımdan
kendimi yitirdikçe sana gidiyorum
göbek çukurumda sobelere karanlık uyutuyorum
düş satıcısı ispiyoncu bir ihtiyarın insafına kalıyorum
uysal yalnızlıklar satın alıyorum
gülüşümle ödeyerek
ve içimde yalancı bir katil taşıyorum
yeni utançlar biriktiriyorum eski günahlarıma
cüzamlı ruhlar cehennemine gidiyorum ben
kirli sözlerimi temize çekme
oysa "gel" desen gelecektim
--spoiler--

http://www.youtube.com/watch?v=iI7CibFnT3c
papillion kitabında hapishaneden kaçan kişi başka bir adaya ulaşmıştır. ve ulaştığı yer cüzzamlıların adasıdır.
daha kötüsü için;

(bkz: porfiriya)
özellikle orta çağı etkisi altına almış olan korkunç hastalık. insanı görüntü bakımından yaratığa çevirir, ve vücudun pütür pütür dökülmesine sebep olur.

günümüzde ise tedavisi rahatça yapılabildiği için insanlığı çokta tehdit etmemektedir cüzzam. tabi bunda cüzzamın bakteri kaynaklı bir hastalık olmasının etkisi büyük. eğer cüzzam virüs kaynaklı bir hastalık olsaydı, tedavisi çok daha zor ve sonuçları çok daha korkunç olabilirdi.
zamanında biyolojik silah olarak dahi kullanılan hastalık. öyle ki devletler, düşman devletlerin ordularına cüzzamlıları sızdırarak hastalık kaparak dağılmalarını istemişlerdir.
bakteriyle bulaşır. ve pek çok kişi cüzzamlı olmaktansa intihar etmeyi tercih eder diye düşünüyorum. olanlara da acil şifalar dilemekten başka elden bir şey gelmez.
(bkz: The House is black)
Cüzzamı bulan alim ibni Cessar dır.
Adını anmak bile hoş karșılanmayan hastalık.
--spoiler--
Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de kayıtlı cüzzamlı hasta sayısının 570 olduğunu ve geçen yıl sadece iki yeni vaka tespit edildiğini açıkladı. Türkiye'de cüzzam tanısı konan hastaların tedavisinde kullanılan ilaçlar, Sağlık Bakanlığınca ücretsiz sağlanıyor, hastalarının tedavi ve takipleri deri ve zührevi hastalıklar kliniklerinde yapılıyor.
--spoiler--
görsel

türkan saylan sayesinde ülkeden silinmiş ama tekrar hortlamış korkunç hastalık.
Tarihimizde bizim karşımızda savaşmış belki de en onurlu, en mert düşman olan Kral 4. Baldwin’in de küçük yaşta tutulduğu ve maske takmak zorunda kaldığı ölümcül hastalıktır.

Selahaddin eyyübi ile aralarında gerçekte şöyle bir diyalog geçmiştir. Cennetin krallığı filminde de gösterilmiştir.