bugün

karaiblerde 133,644 nufuslu bir ada. curaçao aynı zamanda portekizce'de kalp anlamına geliyormuş.*
Portakal ve limondan yapılan bir likör çeşididir. Blue ve orange olmak üzere iki çeşidi vardır. Özellikle mavi olanı en dandik barların bile olmazsa olmazıdır. Portakal ya da limon kabuğunun özel bir şekilde yakılmasıyla elde edilir.
görsel
15. yüzyılın ortalarında ispanyol sömürgesinden kurtulup Hollanda kolonisi olmuş bir Karayip cenneti. Hollandalılar adayı ispanyollar'dan aldıktan sonra burayı bir ticaret merkezi haline getirmişler ve mükemmel limanı ve jeopolitik önemi sayesinde ada kısa süre içinde bir köle ticaret merkezine dönüşmüş. Dutch West india Company Batı Afrika kıyılarından topladığı Afrikalı köleleri ilk önce buraya getirip, satış değerlerini artırmak için ortalama 2 yıllık bir eğitime tabii tutmuş. Sonrasında bu kölelerin birçoğunu kıta Amerika'sına satıp, bir kısmını da Curacao'da ev köleleri olarak tutmuşlar. *
Bu şehir hakkında güzel olan kısım ise bugünkü görünüşünün tarihi kadar kara olmamasıdır. Gemiyle gittiğimden dolayı limandan giriş yaptığım şehir, rengarenk ve mükemmel mimarilere sahip binaları, yol ortasında canlı müzik yapan müzisyenleri, şehri ikiye bölen istanbul Boğazı'na benzettiğim kanalı ve bu kanala kurulmuş, çok ilginç bir şekilde deniz araçlarının geçebilmesi için yana doğru açılan bir köprüsü ile mest etmiştir beni. Köprü denize sıfır inşa edilmiş (ya da yerleştirilmiş diyelim zira hareketlidir) ve duruş anında kanaldan deniz taşıtlarının geçme ihtimali yoktur. Belli aralıklarla bu köprü yukarıya değil, yana doğru açılır, geçecek olan vapur, gemi artık allah ne verdiyse geçer ve sonrasında bir daha kapanır. Böyle bir olayla daha önce karşılaşmamış olanlarsa aval aval bakar.
karayipler de bulunan hollanda'ya bağlı ada. resmi dili flamanca. 17. yy'da avarak kızılderilileri'nin yaşadığı bir ada. şimdi bu avaraklar tümüyle yok edilmiş durumda tabi. sadece onlardan olma melez topluluklar var. nüfusun çoğunluğu roma katolik kilisesine bağlı, protestan ve yahudi azınlıklar da var. geçmiş dönemler de coğrafi konumu açısından tam bir ticaret merkezi imiş. tabi başlıca ticaret insan ticareti, kölelik. nüfus 1930-1960 yılları arasında hızla artış göstermiş. grafikler böyle söylemekte. hem doğum oranının fazlalığı hem de petrol endüstrisinin gelişmiş olması nedeniyle çok göç almış. küçük adalarda ki adli işleri gezici yargıç yürütüyormuş. ne güzel lan, ada ada gezip davalara bakacaksın, burada ki gibi savcı hakim yalakası olmana gerek yok. hatta öyle ki söylenilene göre yargıçlar son derece etkin olduğu için insanların avukat tutmasına gerek kalmıyormuş. eğitim bakımından çok gelişmemiş,insanların çoğu okumak için hollanda yolunu tutuyormuş. nüfusun azlığı nedeniyle teknik ve yüksek okul bulunmamakta. sonuç olarak gidip görülesi şirin bir yer gibi gözükmekte.

edit : http://galeri.uludagsozluk.com/g/curacao/
göçmen nüfusu 36 bin 865 olan ülke.
enflasyon oranının %2.6 olduğu ülke. (2013 verisi)
(bkz: tula the revolt)