vakti zamanında erzincan'a kültürlesme amacı ile gidip konser veren devlet orkestrası.
konser sırasında valisinden,kaymakamına,belediye baskanına,emeklisine-duluna,ögretmen-öğrencisine kadar herkes uyumustur.konser çıkısında belediye baskanına yerel basından bir muhabirin sordugu "konser nasıldı efendim" sorusuna
"erzincan erzincan olalı böyle bir zulum görmedi." diye cevap vermistir.
sanatın erekselliği bu olsa gerek.
CSO olarak da bilinir; Ankara Ulus' taki salonunda her perşembe ve cuma saat 20:00 de program vardır; orkestra üyeleri hep oradadır, önemli gün ve haftalarda Türkiye' den ve dünyadan saygın müzisyenler orkestraya eşlik eder..
Koltuk aralıkları bacakların ve bedenin girebileceği pozisyonların sınırlarını zorlayacak şekilde dardır; protokol sırasına yaklaştıkça azcık genişler..
herşeyi denemek gerek gibi aptalca bir düşünce gereği haftasonu itibariyle ilk kez gittiğim ve klasik müziğin hiç de radyoda dinlendiği gibi olmadığını,süresi uzadığında ve üstüne canlı olarak dinlendiğinde insanı hakkın rahmetine kavuşma noktasına getirebileceğini tecrübe ettiğim mekan.
12 ayda 18 maas alan sanat uygulayicilarindan olusan grup. kanunda sanatçi geçerler ama degillerdir. çunku sanatçi bir eser var edendir. bu garibim yoksullar sadece hazir eser icra ederler. bir de 20 sene çalisip 25 sene uzerinden emekli olurlar. yipranmalari vardir. yipraniyo garibimler ayda 3-5 gece çalisinca.
önceleri önyargıyla herkesin yaklaştığı fakat gittikten sonra kalitesine hak verilen ve fiyatına göre bedava olan ankara' nın gençlik parkı arkasında bulunan sahnede çıkan ortkestradır. kulakların pasını silen bir orkestradır.
Ankarada sıhhiye-opera arası bir noktada yenilenen salonuyla ankarıların katılabileceği bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar az sayıdaki kültürel faaliyetlerden birini icra eden muhteşem topluluk.
türkiye'de en iyi sanat kurumlarının en ucuz fiyata hizmet vermesine şaşırıyorum ama bir yandan da bunu bize sağlayan ve bu kurumların temelini atan mustafa kemal atatürk'ü hürmetle anmadan geçmiyorum.
cso'da öğrenci biletleri 5 ytl, tam ise 15 ytl.
böyle bi dünya yok diyeyim kısaca.
zira o virtüözleri ve virtüöziteleri dinlemenin fiyatı asla bu olamaz.
Ankara Opera'daki sahnesinde düzenli aralıklarla verdiği ücretsiz eğitim konserleri ile çocukların klasik müziğe ilgilerini arttırmaya çalışan,konserlerinde diğer orkestralar gibi yaş sınırlaması getirmediği için yine her yaşta çocuğunuzu alıp birlikte izleyebileceğiniz ve sadece bu iki detay ile bile çok önemli hizmet veren orkestradır.
indirimli bilet fiyatı 5tl'dir ve zannımca bu da çocukların klasik müziğe çağırılması için yapılmış bir fiyatlandırmadır.
Tebrikler!!!
her perşembe ve cuma günü dinletisi olan orkestradır. internet sitesi bilgi verme açısından çok eksik o yüzden bilgi almak isteyenler telefonda görüşerek alabilirler. bilet fiyatı 17 tl civarındadır. kızılay dost kitapevi nden biletinizi temin edebilirsiniz.
geçenlerde yeni yapılan modern konser binasına geçmiş. (bkz: akp döneminde olmuştur)
mimari açıdan enfes duruyor. sırf binayı görmek içim klasik müzik çilesi çekilir.
(bkz: CSO binası)
cso 1826'da "MUZiKÂ-i HÜMÂYÛN" adı ile II. mahmut tarafından kurulmuş.
kurucusuda italyan müzisyen Giuseppe Donizetti
adama "paşa" ünvanı vermişler. zaten osmanlının son döneminde önüne gelen paşa ünvanı veriyorlardı.
"MUZiKÂ-i HÜMÂYÛN" 1924 de ankaraya çağrılmış ve "Riyaset-i Cumhur Musiki Heyeti" adını almış.
1932 de sivilleşip "RiYASET-i CUMHUR FiLARMONi ORKESTRASI" adını almış.
sonra bir aralarda şimdiki ismini almış işte.