Hocanın anlam veremediğim bir inatla 3. dönem sonunda da beni bıraktığı roma dersinde bütlerin kalkıp sözlünün gelmesiyle birlikte 4.dönem sözlüye kalmam ve aynı seyleri göre göre miğdemin bulanmasına rağmen oturup 1 hafta daha deliler gibi hazırlandığım benden önce sözlüye girenleri geçirmek için tekrar tekrar soru soran ve bana 3 soru sorup biz sizi ararız tarzı bir yanıtla teşekkür ederim deyip beni postalayan hocamın sorduğu sorulardan biri.
Angelofdeath:hocam kaç donemdir kalıyorum bu donem geçicem inşallah
Hoca:hımm der ve gülümser(bok geçersin tarzı bi gülümseme)
Hoca:peki sen bana corpus iuris civilis
Angelofdeath:(soru bitmeden atlayarak) hocam roma imparatoru justinainus tarafından bir araya getirilmiştir 4 bölümden oluşur.(takır takır sayıyorum)
Hoca:ben onları sormuyorum nerede yazılmıştır?
Angelofdeath:?? Yok artık le bron
Benden sonraki elemanın Beyrut diye şansını denediği fakat sözlü bittikten sonra cevabın istanbul olduğunu öğrendiğim ve tekrar kaldığım ders olan roma hukukunun artık nefret ettiğim konusu ..
corpus iuris civilis ismi iustiniaus tarafından verilmemiştir; orta çağdan beri kullanılmaktadır. bu tabiri bütün hukukun bir araya toplanması-bir araya getirilmesi şeklinde düşünebiliriz. çünkü bu eser ius civile kelimesinin ifade ettiği mülkiyet, satış, kira, ariyet, miras hukuku, yani hukuk nizamının kişiler arasında, bunların bencil çıkarlarını düzenleyen kısımdan ibaret olmayıp, anayasa hukukunu, idare hukukunu, ceza hukukunu, kilise hukukunu yani kamu hukukunu da kapsamaktadır. ancak en büyük kısmını hususi hukuk teşkil eder. corpus iuris civilis in özel olaylarla ilgisi olmayan genel denilebilecek kuralları ve hukuki hükümleri formülleştiren, sistematik ve maddelere ayrılmış modern hukukla kıyaslanması doğru değildir. iustiniaus un eserine compilatio denmektedir. bu con-pilare sözünden gelmekte ve yığmak anlamını taşımaktadır. 533 senesinde neşredilmiş olup önemli kısmını teşkil eden digesta klasik devir dediğimiz ve milattan önce 100 ile milattan sonra 250 yılları arasındaki devrin roma hukukçularının yazılarının özetlerini kapsar. digesta kelimesi compilere gibi (bir araya getirmek, düzenlemek) demek olan digerere den gelmektedir. digesta daki özetlerde teorik hukuka ait açıklamalar çok azdır. digesta da belki görüşlerini açıklamaları içim hukukçulara sunulan, münferit, şahsi hukuk olayları hakkında hükümlere rastlanır. corpus iuris civilis in diğer kısmında -534 yılında neşredilen- codex de durum buna benzer. codex, imparator hadrianus dan yani aşağı yukarı milattan sonra 130 yılından iustiniaus a kadar çıkarılmış olan imparator kararlarını sistemetik bir biçimde toplamıştır. bu kararlara constitutiones denmektedir. genel ve herkesi kapsamına alan hükümlere ancak mutlakiyet devri imparatorlarının (büyük constantinus milattan sonra 320 den beri) yayımlanan genelgelerde rastlanmaktadır.
M. S. 527-565 yılları arasında hüküm sürmüş olan Doğu Roma imparatoru iustinianus'un girişimiyle yüzyıllar boyu Roma imparatorluğu'nda geçerli olmuş hukuku saptayan temel kaynaklar, yani Roma hukukçularının eserleri ve Roma imparatorlarının emirnameleri elden geçirilerek ayıklandı, değerlendirildi ve belli bir düzen içinde birkaç külliyat (kitap dizisi) halinde bir araya toplandı. iustinianus'un bu büyük külliyatının tümü, Orta Çağ'dan bu yana, "Corpus iuris Civilis" adıyla anılmaktadır. Bu adı Türkçeye "ius Civile Külliyatı" yani "Yurttaşlar Hukuku Derlemesi" olarak çevirebiliriz.
roma hukuku'nun modern caga ulasmasini saglayan eserdir. bu eser bir donem almanya'sinda birebir uygulanmis ve bugunku kita avrupasi ozel hukuku'na temel teskil etmistir.
Roma hukuku sınavında beni yakan eser. iuris civilis kısmı tamam da corpus akla gelmeyince kötü oluyor cidden ve hunharca sallıyorsunuz. Evet, codus iuris civilis gibi.