1 dolarlik ayakkabinin hic bi sekilde reklama ihtiyac duymadan satis yapmasi asil sorundur. adidas, nike vs markalarin reklamlari ekranlara gelir ama converse reklami yoktur.
zannedildiği gibi amerika'da en babası 20 dolara satılan bir marka değil converse. orada da en ucuzu 40-50 dolardan başlıyor ki türk lirasına vurursan hemen hemen aynı kapıya çıkıyor. lakin dandik, kolayca parçalanabilen bu ayakkabılara biçilen fiyatlarla düdüklendiğimiz gerçeği değişmiyor malesef.
maalesef maliyet nedir, kapasite kullanımı nedir ne değildir bilmeyen gençleri kapıştıran mantıksız önerme. Yapmayın, yarın fabrikalarda işe gireceksiniz bunları doğru öğrenin. Bir malın maliyeti şudur demeden önce üretim maliyeti unsurları olan hammadde, işçilik, amortisman ve genel üretim giderleri bir araya geliyor ki üretim yapabilelim. Sonra bu unsurlarla üretim kapasitemizi buluyoruz. Şimdi hem bu unsurların toplam tutarı hem de kapasiteyi ne kadar kullandığın maliyeti belirleyecek. Yani 15 milyon dolara fabrika yapıp, 50 işçi alıp ayda sadece beş çift ayakkabı üretirsek maliyet boku yer. Ama beş yüz bin çift üretirsek başka. Kısaca yeğenler birim maliyet aydan aya yıldan yıla değişir. Toplam üretim maliyet tutarı ve kapasite kullanımına bağlı olarak.
bir iphone 4s vakasıdır. abd iphone ilk çıktığında 649 dolar yani yaklaşık 1.150 tl civarındaydı. bizim ülkemizde de giriş yapmasının belirli bir zaman geçmesine rağmen hala fiyatı 2000 tl civarındadır. ama converse örneği çok uçuk ve inanılması güç bir örnektir.
sadece hammadde maliyetinin baz alındığının göstergesidir. sabit sermayeden, emek maliyetinden bahseden yok. ceo nun maaşıdır efendime söyleyeyim, reklam parasıdır bunlar ne olacak. klasik yurdum ergen tespiti işte, hocu converse 1 dolarmış, alah 100 tane 5 dolardan satsak köşeyi döndüh demektir.