tükenip tekrar basılan cogito dergileri ve baskı sayıları:
Aşk 10., Osmanlılar 9., Laiklik 8.,
Şiddet, Bizans, Nietzsche sayıları 6.,
Kirlenen Çağ, Kent ve Kültürü, Yüzyılın Psikanalizi,
Selçuklular, Witgenstein, Adorno sayıları 4.,
Barış ve Savaş, Descartes sayıları 3.,
Dünya Büyük Bir Mağaza, Entelektüeller Gerekli mi,
Yeni istanbul, Ezoterizm, Derrida, Freud ve Kültür sayıları 2.baskılarını yaptı.
dergiden öte kitaptır kendisi. kendinize bir şeyler katmak veya harbiden bir şeylere kafa yormak istiyorsanız işte ilaç bu. satış fiyatı biraz uçuk olsada idefix'te ucuza alınabilir. okurkende bir oturuşta okunmamalı zaten okunabilir mi oda ayrı konu ayrıca gerekli yerlerde notlar alınırsa daha fazla katkı sağlar. diğer bir üzüntü noktam koca üniversitede 5-6 sayısının bulunması. üniversitem adına büyük bir kayıp.
Bizans gibi efsane olmuş sayıları sahaflar tarafından efemera muamelesi gören düşünce dergisi. Apayrı bir okuma hazzı ve zihin egzersizi tadı verir, pop kültür eserlerinden bıkmış bünyelerde ciddi ferahlama yaratacağı şüphe götürmez bir gerçekliktir. Son 7-8 sayısı kitapyurdu ve idefix gibi sitelerde rahatlıkla bulunabilir, diğerleri için sahaflar ve gittigidiyor yeterli olacaktır.
endüstriyel yayınevleri'nden hiç hazzetmem. yky, iş bankası yayınları hep mesafeli durduğum yayıncılar; ama yky bu dergiyi çıkararak ciddi bir hürmeti hak ediyor. ilgi ile takip ediyorum.
amlı, götlü başlıklardan, küfürlerden, kendilerinin adam yerine konulmamasından, başlarında ki bez için devamlı kötü sözler söylenmesinden bıkan muhafazakar gençlerin açtığı yeni sözlük.
yuzyilin psikanalizi, freud ve ask sayilarini okudugum mevsimlik dergi. icinde o konuyla ilgili bir suru makale bulunduruyor. ask sayisina bayilmistim. icinde o kadar guzel hikayeler vardi ki okumaya doyamamistim.
iş yerinde kitap değil fakat dergi okuyabildiğimden ötürü dergi reyonlarına bakınırken gözüme ilişip kısa bir incelemeden sonra kendime en ağır gelecek sayılarından birini alarak okumaya başladığım dergi. bir dergi düşünün ki bir sayısı sekizinci baskıya girmiş olsun.
türkiye'nin en nitelikli süreli felsefe dergisidir. her sayısı spesifik bir tema hakkında olduğu için kütüphane oluşturmak için oldukça uygun bir dergidir.
yapı kredi yayınları tarafından üç ayda bir yayımlanan düşünce dergisidir. her sayıda belirli bir temayı ele alırlar ki okuduklarım arasında "aşk", "yüz yılın psikanalizi", "ölüm" ve "laiklikten sonra" oldukça başarılıdır. yaz 2020 sayısı olan "hasta bir dünyada yaşlanmak" temasından sonra dergiyi pek takip edemedim, bu sayısı koronavirüs salgının patlak verdiği dönemde çıkmıştı. malumunuz, koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında yaşlılara daha sıkı kısıtlamalar getirilmişti ve uzunca bir müddet deyim yerindeyse ev hapsi yaşamışlardı. bu sayıda da yaşlılığın tanımı, koronavirüs salgındaki hak ihlalleri, yaşlıların maruz kaldıkları eşitsizlikler gibi konulara değinilmişti. önemli bir konuydu kuşkusuz ancak pandemi patlak verir vermez düşünce çevrelerinin "toplumsal aciliyet" yerine "popülerlik" kaygısı ile bu temaya yöneldiğini düşünüyorum ister istemez. cogito, türkiye'de düşünsel anlamda önemli bir yer tutuyor, felsefe ve sosyal bilimler ekseninde yayın yapan dergilerin hayatta kalması güç, dileriz daha nice yıllar bizimle olur.