genelde kırsallarda insanlardan uzak yerlerde dağ eteklerinde orman kenarlarında ova bitimlerinde nehir ağızlarının yanlarında gece geç vakitlerde uzaktan görülen düğünlerdir. her türlü gürültülü enstrümanları çok sevdiklerinden cin ahalisinin düğünlerinde davul zurna saatlerce aynı ritimde çalar. uzaklardan rahatsız edici parlaklıkta alevler ve etrafında dans eden küçük figürler görünür. oraya gitmeye kalksanız da zaten gayb perdesine çarpmanız olasıdır. yani düğünün içine zaten giremezsiniz yeterince yaklaştığında onların bariyerine çarparsanız ve orada iki olasılık vardır. ya düğün ehlini rahatsız ettiğiniz için cin eşrafı tarafından cezalandırılırsınız ki bu kabilenin karakteristiğine bağlıdır, ya da düğün anında kesilir ve tüm mahlukat ışık hızıyla oradan uzaklaşır. genelde ikincisi olur ama bazı kinci tehlikeli kabilelere denk gelirseniz birincisiyle karşılaşmanız daha olasıdır ve sizi bir kuyu kenarında sabaha karşı yüz felci geçirmiş şekilde baygın halde bulmaları çok yüksek bir ihtimal olur. her ihtimale karşı uzak durulması gerekir.
Kaçkarların yaylalarında özellikle ıssız dönemlerde ( yaz başı ve güz ) denk geldiğim ( horon ve tulum sesi ) düğünlerdir, inanmayanı bahsi geçen yerlerde misafir edebilirim.
Edit. Aklınca taşak geçenleri ciddi ciddi bekliyorum.
öyle bir şey yok efenim. dinlerden etkilenen bir grup köylü karanlıkta gördükleri koştura domuz veya kurt sürüsünü ruhani varlıkların düğünü şeklinde açıklamışlardır. veya muhtemelen yine aptal dini hikayelerden kaynaklı da ola bilir.
hiç şüphesiz ki düğün kavramı dünyanın her yerinde olmadığı gibi varsa eğer farklı boyutlarda da olmaz. düğün sadece belli bir bölgenin geleneğidir.
genelde köy yerlerinde evlerden uzak alanlarda olur.
ve ikram edilen yiyeceklerden yemeniz önerilmez. cebinize bilmediğiniz bir şey koyarlarsa bir sonraki gün besmele çekerek elinizi atın rivayetlere göre altın çıkabilir.