cennet için yaşayan, cennete girebilmek için yaşayan insanlar için hiçbişey ifade etmeyen söz. yaratıcın sana akıl vermiş eğriyle doğruyu ayırt et diye, vicdan vermiş merhamet et diye. duyguların var aşık ol sevebil diye, etten ve kemiktensin dokunhisset diye. kötülüklerden kaçınacaksın evet. nedir kötülük? bir canlının canını nefsin için almak, hırsızlık, yalan, arkadan konuşmak yani gıybet, insanları aldatmak yani dolandırıcılık, insanların inançlarını sömürmek kullanmak. bütün insanlar bunların olmaması için hemfikirdir eminim. ayrıca din denilen olgu da bunları öğütlüyor, ama çoğu hem ben öyle inanıyorum böyle inanıyorum diyip bunların hepsini yapıyor. hırsları rotaları olmuş durumda, bastırılmış duyguların esirleri inançlarının arkasına saklanıp kendilerini kandırıyor. çok kan kaybetti insanlık, yine inançları kullananlar diğerlerine hayatı zindan ediyor.hepsi yine korku yüzünden, öyle bi korkutmuşlar ki insanları allah tan, insanlar insan vücudundan korkar, allah la konuşmaktan bile düşünmekten bile korkar hale gelmiş. ama gariptir bu korku insanlara bi şekilde güven duygusu da veriyor, "korkuyoruz, kendimize herşeyi yasakladık oley cennete gidicez". sen yaratılanı sevememişsin ki, yaratan seni sevsin.. köşkler de huriler de gemicikler de sizin olsun, az da olsak bize insan olmak yetiyor. çoğunuza 1400 yıl önce yazılan bi kitabın vaadettiklerinden daha çekici gelmese de, uyanacak birgün insanlar, yeniden düşünmeyi öğrenecek, haksızlıklara karşı durmayı asilik değil de erdem olarak kabul edecek.
cennet cennet dedikleri
birkaç köşkle birkaç huri
başkasına ver onu
bana seni gerek seni diye bambaşka amaçlar uğruna söylenilen bir yunus emre dörtlüğüdür. zamanında bu mısralarıyla kafirlikle bile suçlanan üstad yunus, tahmin edildiği gibi uzun yıllar sonrasında kastettiği manasını anlatabilir olmuştur. cehennemde yanma korkusuyla ve cennete girmek için kolpa müslüman olmak yerine, gerçek aşkı ilahi aşkı isteyenleri ve onun peşinde koşanları anlatmaktadır. bunun gerisinin yorumu da tasavvuf ehlinindir.
şair yunus un belki de acı bir itirafı. kim bilir belki de altından ırmak akan cennetler, tubiş ağaçları elmalar aymutlar ayvalar meyveler onu tatmin etmemiştir. huri huri dediğin de sonuçta dünyada ne huriler var. gidiyorsun kevserden su içiyorsun bir daha susamıyorsun. oysa tekrar tekrar susayıp şarabın dibini bulmak gibisi mi var? futbol yok, internet yok, kumar yok. e hadi diyelim bunlar var. o zaman yunus neden bu sözü söyledi? elcevap: bana seni gerek seni.
yorum: bunlar felsefik cümleler. hiç gerek yok.