eskiden kayserispor maçlarında yarım ekmeğe sürülmüş vaziyette, trübünde "çaman ekmek!" nidalarıyla satılan yiyecektir. kayseri'de çaman adıyla bilinir. ah o insanın ter bezlerinden, sidik torbasına kadar her yerine işleyen kokusu olmasa her gün yiyeceğiz ama olmuyor.
kokmayan muhammara ile karıştırılmamalıdır. ondan farkı içinde çemen otu olmasıdır. zaten o dünya dışı kokunun kaynağı da çemen otudur.
yiyecek bir sey bulunamayan zamanlarda, kendisi tek basina bir salca, bilemediniz recel ya da marmelat kivaminda da bulunabilen, ekmegin uzerine surup yemesi de baska olan hafif peltek kivamli yiyecek, bilindigi uzere pastirmanin tadini vermesi icin uzerine bulanan ve mikroplardan da koruyan karisimdir. lezizdir.
Çemenotu (buyotu) bitkisinin tohumlarının kurutulmasıyla elde edilir.Acımsı ve yanmış şeker tadındadır.Günümüzde en çok Ortadoğu ve Hint mutfağında kullanılır. Öğütülmüş olarak turşulara,çorbalara,soslara ve diğer et yemeklerine katılır.Ayrıca,sarmısak ve kırmızı biberle karıştırılarak partırmanın üzerine kaplanır. Çemenotu bitkisinin anavatanı,Yakın Doğu,özellikle Lübnan ve Suriye,Güneybatı Avrupa,Hindistan ve Çin'dir.
kimi yörelerde imal kalitesinden yenemeyip yanında yatılması gereken baharatlı gıda maddesidir ki, kendisini yediğiniz *,özellikle sıcak günlerde koltuk altlarınızdan sasıyan kokuyla belli olur.
dolabında hiç bir yiyecek maddesi bulunmayan öğrenci evinde ekmeğe tereyağ misali sürdüğünüzde biftek gibi gelir.
tarifi ; kayseri'li bir ev arkadaşı başka bir tarife gerek yok.*
esit miktarlarda domates salcasi ve biber salcasinin, tuz, karabiber, kimyon, nane, kekik, dovulmus ceviz ve sarimsak ile yagda kavrulmasıyla hazırlanan kahvaltılık. ekmek veya krepin uzerine surulur ve afiyetle yenir.
(bkz: muhammara)