romantik bir yanı var. hakeza dramatik bir yanı da var. zamane işçi zencilerinin türetmiş olduğu bir müzik. neyse ki, şu an için kaygısız bir neşesi var.
caz stillerinin yıllara göre sınıflandırılması:
1. 1890’lar ragtime 1900’ler
2. new orleans 1910’lar
3. dixieland 1920’ler
4. chicago 1930’lar
5. swing 1940’lar
6. bebop 1950’ler cool
7. hard bop 1960’lar serbest caz
8. 1970’ler fusion veya caz rock
9. 1980’ler postmodern caz olarak belirtilir.
Bir zamanlar zenciler dinlediği ve icra ettiği için aşağılanan ve alt sınıf müziği olarak görülen fakat günümüzde elit sınfın müziği olmuş bir tür. Neyse sözsüz yani enstrümental olduğu zaman arada dinlerim ama aksi durumda kafamı şişiriyor. Arada bir dinliyor oluşumun da tek sebebi aslında saksafon. Türkiyede argo anlamı da olduğu için pek dile getirmez kimse ama saksafon kesinlikle en hoş enstrümanlardan biri.
aslına bakılırsa o kadar da az kişinin uğraştığı bir iş değilmiş gibi. en azından hande çayır'ın bugünkü yazısı öyle diyor. aslında bir yandan da demiyor. Müslüman mahallesinde salyangoz satmak falan. yapana iyi geldiği kesin. peki ya dinleyenler? http://t24.com.tr/yazarla...-salyangoz-satanlar,14480
aslına bakılırsa o kadar da az kişinin uğraştığı bir iş değilmiş gibi. en azından hande çayır'ın bugünkü yazısı öyle diyor. aslında bir yandan da demiyor. Müslüman mahallesinde salyangoz satmak falan. yapana iyi geldiği kesin. peki ya dinleyenler? (bkz: http://t24.com.tr/yazarla...-salyangoz-satanlar,14480)
türkiye'nin sonradan görme kroları yüzünden bir türlü ısınamadığım müzik türü. amerika'da falan olsak durum farklı olurdu. burda abartılı bir yaklaşım var caz dinlemeye karşı. yani bir şeyi doğru dürüst sevemiyorlar bile. başka birini ezmeden ya da başka bir türe bok atmadan caz sevilemiyor türkiye'de.