"tütengil suikastine adı karışan iki eski ülkücü, celal adan ve ali doğan bugün politika sahnesinde. adan, dyp istanbul il başkanı, doğan, anap kahramanmaraş milletvekili.
'doğu'nun başbuğu" yılma durak da cinayetle ilgili takibata uğradı. durak, 'ügd ocak başkanı recep öztürk'e tütengil'i öldürmesi için izin verdiğini" söyledi.
susurluk kazası olduğunda tütengil ailesi umutla umutsuzluğu aynı anda yaşamışlar. cinayetlerin aydınlanacağını düşünürlerken, kirli ilişkilerin aktörlerinin 'meclis kürsüsünden şerefli ilan edilmesi', 'türkiye sizinle gurur duyuyor' sloganlarıyla karşılanması yeni bir düşkırıklığı olmuş.
prof. cavit orhan tütengil cinayeti hakkında istanbul siyasi şube müdürlüğü'nde açılan soruşturma dosyası önce diğer dosyalarla karıştı, ardından esrarengiz bir şekilde kayboldu.
tütengil cinayetiyle ilgili olarak gözaltına alınıp mahkemeye çıkartılan recep öztürk delil yetersizliğinden serbest bırakıldı. tekrar ifadesine başvurulması gerektiğinde ise çoktan yurtdışına kaçtığı anlaşıldı.
dönemin istanbul siyasi şube müdürü tayyar sever imzasıyla sıkıyönetim askeri Savcılığına yazılan "çok gizli" kayıtlı şu bilgi notu, yanıtlanması gereken soruları da ortaya koyuyor:
'yılma durak'ın ifadesinde, ügd ocak başkanı recep öztürk'ün olaydan önce kendisine üniversiteden bir hocanın öldürülmesinin planlandığını söylediğini, kendisinin muvafakat ettiğini, ertesi gün tütengil'in öldürülmesi üzerine recep öztürk ile yaptığı konuşmada onlar tarafından öldürüldüğünü recep öztürk'ten öğrendiğini beyan etmiştir. bu beyandan sonradır ki tütengil'in faili olduğu anlaşılan recep öztürk daha önce birçok öldürme ve yaralama suçlarından ötürü sıkıyönetim komutanlığı'na sevkedilmiş ancak her nedense tahliye edilmiştir. tahliyesini müteakip yurt dışına kaçtığı için gerek tütengil gerekse yeni belirlenmiş olaylardan ötürü sorgulu yapılamamıştır."
istanbul Üniversitesi iktisat Fakültesi öğretim üyelerin Prof. Cavit Orhan Tütengil 7 Aralık 1979 sabahı görevine gitmek üzere Leventteki evinden çıktıktan kısa bir süre sonra uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi. Dört kişi oldukları belirlenen saldırganlar Tütengili çapraz ateşe tuttuktan sonra olay yerine, altında;Anti Terör Birliği imzası bulunan, Ne Amerika, Ne Rusya, Bağımsız Türkiye yazılı bir bildiri bırakarak kendilerini bekleyen otomobille olay yerinden uzaklaştılar. Tütengil için istanbul Üniversitesinde yapılan törende konuşan Rektör Haluk Alp, Niçin Türkiyeyi yer altından işgal etmiş olan bu cinayet yuvalarını kurutmuyorlar? Bilmiyorlarsa bilmek zorundadırlar. Biliyorlarsa görevlerini yapmak zorundadırlar dedi. Tütengilin cenazesi 9 Aralıkta Şişli Camiinden çok geniş güvenlik önlemleri altında kaldırıldı. Törene katılmak isteyen büyük bir kalabalık, güvenlik güçleri tarafından dipçikle ve havaya ateş edilerek dağıtılmak istenirken çıkan çatışmalarda kurşunla yaralanan bir işçi kaldırıldığı hastanede öldü. 1921de Tarsusun Sebil köyünde doğan Cavit Orhan Tütengil bir süre Yüksek Öğretmen Okulunda okuduktan sonra 1944te istanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünü bitirerek çeşitli lise ve köy enstitülerinde öğretmenlik yaptı. 1953te toplumbilim asistanı olarak girdiği istanbul Üniversitesi iktisat Fakültesinde 1960ta doçent, 1970de profesör oldu. Köyden Şehire Göç Meselesi (1963), Türkiyede Köy Sorunu (1969) gibi toplumsal değişme ve köy toplumbilimine ilişkin çalışmalarıyla tanınan Tütengil, ayrıca Ziya Gökalp (Ziya Gökalp Bibliyografyası, 1945; Ziya Gökalp Üzerine Notlar, 1956) ve Türk Basın Tarihi (Türkiyede Bölge Basını ve Diyarbakır Gazeteciliği, 1962) üzerine araştırma ve incelemelerde bulundu. 1957de Montesquieunun Siyasi ve iktisadi Fikirleri (1956) adlı yapıtıyla Türk Dil Kurumu Bilim Ödülünü kazandı. Ölümünden sonra anısına Tütengile Saygı (1981) adlı bir kitap yayımlandı.
1979 yılında katledilen ve katledildikten sonra üzerine ''ne amerika, ne rusya, tam bağımsız türkiye, anti terör birliği'' notu bırakılan akademisyen.
kimileri ülkücüler yaptı der, kimileri solcuları işaret eder, kimileri derin devlet der.
hakkında yaptığım ufak çaplı bir araştırmada kendisinin emperyalist, komünist, sosyalist, herhangi ayrılıkçı azınlık hareketine desteğini göremedim.
ancak şunu gördüm ki atatürk'ü çok iyi anlamıştır.
gerçek bir atatürkçüdür.
''şunu unutmamalıyız ki, türk milletinin yaşamına atatürk bir fasıl (ara) değil, yeni bir başlangıçtır. o'nun öncülük ettiği eser eksiksiz olmadığı gibi tamamlanmış da değildir. genç kuşakları bekleyen en önemli görev bu "başlangıç" ı sürdürmektir"
atatürk'ü aşılmaz bir zirve, doruk noktası olarak gören, at üstünde çıkagelip yeniden ülkeyi kurtaracağını düşünenlerin aksine atatürk'ü ''aşılması gereken'' bir lider olarak görmüştür.
bir nevi ''sen ölmedin'' edebiyatı ile atatürkçü olunmayacağını dile getirmiştir.
'' "sen ölmedin" edebiyatı ile atatürkçülüğe ve türk milletine yararlı olunamaz. atatürk'e yapıla-cak kötülüklerin en büyüğü onu bir evliya haline getirmektir. basmakalıp, şekilci ve çıkarcı atatürk sevgisi artık yerini gerçekçi, tenkidçi ve tamamla-yıcı çalışmalara bırakmalıdır. atatürk sömürücülü-ğüne bir son verilmelidir."
Büyük hocalardan biriydi, cumhuriyet döneminin yetiştirdiği önemli iktisatçılardandı. Bu adamın öğrencisi olma şerefine nail olmuş oldukça zeki insanlarla tanışma imkanı bulmuştum. "Hepimiz bir anda kendimizi öksüz hissettik " demişlerdi.
Şimdi allah 'tan 7 yıl havada kalabilen uçaklar yapıyoruz da hocanın kanı yerde kalmamış oldu.
Bu büyük hocayı da bugün 9 yaşında kız çocuklarına yeltenenlere yalakalık yapan, kendini milli sanan zavallılar öldürmüştü.
Adama 12 kurşun sıkmışlardı, okula makam aracıyla diil otobüsle gider gelirdi, zaten otobüs durağına çok yakın bir yerde öldürdüler onu. Nedense hocamız aklıma geldi, bir entry 'le anayım istedim.
Türkiye Tütengil hocadan aleyna tilki 'ye uzanan inanılmaz gelişiminden ne kadar gurur duysa yeridir....
12 Eylül darbesi öncesinde 7 Aralık 1979'de evinden çıkıp otobüs beklediği durakta 12 kurşunla katledilen istanbul Üniversitesi Sosyoloji Kürsüsü Başkanı Prof. Cavit Orhan Tütengil'in oğlu Kaya Tütengil, babasının ölümünün 41'inci yıldönümünde "12 Eylül olsun diye babamı öldürdüler, soruşturma dosyasını bile 'kaybettiler'" dedi.
RS FM'de Atilla Güner'le Akşam Postası yayınına konuk olan Tütengil, cinayetten 41 yıl sonra soruşturma sürecini ve babasını anlattı. Tütengil, şu ifadeleri kullandı:
"Harçlığımızı anayasa maddeleriyle alırdık"
"Benim o zamanlardan kalma çocuk olarak unutamadığım iki büyük anım var. Babamın yazdığı kitaplarda tashih okuması yapardık ve bulduğumuz her yanlış için harçlık alırdık. O yüzden bu konularda hala çok dikkatliyimdir. Bir başka unutamadığım anım da bayram öncesi harçlık diye tuttururduk. Bir keresinde babam, Anayasa kitapçığını verdi ve "buradaki maddelerden size soracağım, bildiğiniz kadarıyla size harçlık vereceğim" dedi. Biz kardeşimle mümkün olduğunca Anayasa kitapçığından maddeler öğrenmeye çalıştık. Orada bile bize bir şeyler öğretmek çabasındaydı.
7 aralık 1979 tarihinde failleri tespit edilemeyen bir suikast ile hayattan koparılan gerçek atatürkçü akademisyen, iktisatçı ve sosyolog.
Malesef ki Kış ayları bu topraklar için hep böyle kahpeliklerle anılıyor. ülkesine ve milletine yararlı olabilmek için çalışan, yaşayan vatanseverler hep soğuk günlerde böyle alçakça saldırılarla hayattan koparılmışlar.
araştırma yaptığı için halk tv bağımlısı kadıköy atatürkçülerinin umrunda olmamıştır. banka soysaydı, kız kaçırsaydı, halklar deseydi, devleti karşısına alsaydı ve kendisini savunmak için ''atatürk devrimciliği'' kavramına sığınsaydı bugün el üstündeydi.