bastille hapishanesi baskınının, tezgahlayıcılarındandır. etkili bir hitap kabiliyetine sahip olduğu aktarılır. nihayetinde ise; giyotin ile, bölünmüştür.
"evet, bu uğurlu devrim, bu yeniden canlanma tamamlanacaktır; hiçbir güç ona engel olacak durumda değildir. felsefenin, özgürlüğün ve yurtseverliğin yüce etkisi budur! biz yenilmez olduk."
ancak devrimden sonra her şey iyi gitmeyecektir, 1848'de işçi sınıfına karşı burjuvanın çıkarlarını savunan burjuva devlet adamı m thiers şöyle diyecektir:
"ah! keşke eskiden olduğu gibi olsaydı. okullara rahipler ya da onların yardımcıları baksaydı, şimdi okulların halk çocukları için geliştirilmesine karşı olmayacaktım. aralarından çoğu, insana tiksinti veren şu laik öğretmenler yerine başka bir şey istiyorum; kardeşleri istiyorum, her ne kadar eskiden onlara karşı güvensiz de olsam, din adamlarının etkisinin tekrar hakim olmasını istiyorum; papazın etkisinin daha güçlü olmasını görmek istiyorum; insanın zevkine bak, sen, bu ölümlü dünyada kendi küçük mutluluğunu oluşturmak için bulunuyorsun ve bu mutluluğu, şimdi içinde bulunduğun durumda bulamıyorsun. sana bu mutluluktan pay vermeyi reddeden zengine korkusuzca vur; zenginin fazla servetini elinden alarak, kendi huzurunu ve seninle aynı olanların huzurunu sağlayacaksın, diyen felsefe yararına değil, bunun tam zıttı olana, insana acı çekmek için dünyada bulunduğunu öğreten bu iyi felsefenin yayılması için yalnızca rahipler sınıfına güveniyorum."
insanın dünyada sadece acı çekmek için var olduğunu savunan m. thiers daha sonra komün yandaşlarını kurşuna dizdirecektir.
; Fransız ihtilalinin sembolik başlangıcı sayılan Bastille hapishanesi baskınının müsebbibi kabul edilen gazeteci ve politikacı.
Etkileyici konuşma sanatıyla kitleleri etkileyebilen Desmoulins, 14 Temmuz günü "haydi sarılın silahlara" çağrısıyla binlerce insanı Bastille'ye saldırtmıştır. ihtilalden sonra kurulan mecliste sıkı bir Girondisten karşıtı olarak Sansculotten cephesindeki yerini aldı. Her ne kadar Maximilien de Robespierre ile çocukluk arkadaşı da olsa Paris'teki terör olaylarından sonra Georges Danton ile Club des Cordeliers'in kurulmasına öncülük etti. Ancak bu dönemdeki birçok devrimci gibi o da giyotin ile idam edildi.