bursa

entry3761 galeri596 video7 ses3
    186.
  1. BURSA
    Yesil Turbe, Ulu Cami, Kozahan, Iznik Cinileri,
    Cumalikizik Koyu ve Evleri, Uludag Milli Parki,
    Kestane Sekeri, Seftali, Bicak, Havlu, Gemlik ve
    Mudanya nin Zeytini, Inegol Koftesi, Cekirge-Oylat
    Kaplicalari, Iskender Kebabi, Inkaya Cinari, Mihalic
    Peyniri, Iznik Golu, Emsali zor bulunan IRGANDI kopru,
    Osman Gazi ve Orhan Gazi Turbesi, Emirsultan
    turbesi, Molla Gurani Turbesi, Molla Fenari Turbesi,
    Karagoz ve Hacivat, Uftade Turbesi, Hisar ve Orta
    Pazar mahallelerindeki surlar ve Osmanlinin Bursa ya
    ilk girdigi Kapi (Saltanat Kapi Yeni Yapilan
    Degil),Emsali zor bulunan IRGANDI koprusu ile meşhurdur.
    2 ...
  2. 185.
  3. manevi yönü ile insanın ruhunu, iskender kebabı ile midesini, kızları ile de gözünü doyuran şehir.
    2 ...
  4. 184.
  5. 22 temmuz 2007 genel seçimleri sonrası yeni dönemde 10 akp, 3 chp, 3 mhp'li milletvekili tarafından temsil edilecek olan kent.
    1 ...
  6. 183.
  7. iki stratejik noktası vardır: Zafer Plaza ve Carrefour. Şimdi bir de kipa açıldı bakalım onlara rakip olabilecek mi. Ama sanmam biraz sapada kalıyor.. Denize kıyısı olduğu söylenmektedir. Ama gitmek için 3 vesait değiştirmek zorundasınız. Gidene kadar deniz mevsimi geçer. Ulaşım olayı insanı deli eder. En başta metronun niye okula gitmediğini kimse anlayamamıştır. Yaz okulu sırasında otobüsler yarım saatte birdir. Yeşil bursa deseler de artık pek yeşil değil galiba..Daha başka şeyler de sayılabilir. Ama neticede Türkiye'nin 4. büyük şehri. Fazla olay olmaz o açıdan güvenilir bir şehirdir. Dışarıya rahatlıkla çıkabilirsiniz istediğniz saatte.
    2 ...
  8. 182.
  9. memleketim,trafiği berbat bir şekilde düzenlenmesi gerekiyor.yeşilliği ve kestane şekeriyle ünlü ilimiz.
    1 ...
  10. 181.
  11. kaçılası yer. bursalıların, bursa türkiyenin 4 büyük şehri olmasına rağmen bazı hava durumlarında diyarbakır var bursa yok diyebildiği muhtemeldir. ayrıca adamakıllı konser de olmaz.**
    1 ...
  12. 180.
  13. Bursa'lı erkeklere yapılan yakıştırmanın sebebine gelince, bilinir ki osmanlı haremleri ve bu haremlere ağa olarak atanacak karakterlerin saray eşrafına yakışacak kalitede insanlar olması şarttır. öyle ki bu sarayın, bu haremine, erkekliğini verebilecek kadar bağlı ve kaliteli eğitim almış erkekler yalnızca bursa'dan çıkmaktaydı.

    (bkz: memleket işte duygulanıyor insan)
    2 ...
  14. 179.
  15. 2007 seçimi için çeşitli partilerden mv adaylarının toplu bir şekilde konuşmaları, http://www.yayinonline.co...5424038875226364735063743 adresinden ve sky turk televizyonundan an itibariyle takip edilebilecek güzide bir şehir.
    2 ...
  16. 178.
  17. Arapşükrü adında meyhane sokağıyla ünlüdür.
    Kestane Şekeri, Cantık, Heykel, Demirtaş ve Beyazsaray Hamamı ve Uludağ adında sözlüğü meşhurdur.
    1 ...
  18. 177.
  19. ergenlik yıllarımın geçtiği, aslında önü açılsa kimsenin tutamayacağı belli bir taklit potansiyeline sahip, sıkıcı olması yanında kesinlikle yeşil olmayan şehir.
    1 ...
  20. 176.
  21. Araştırmalar sonucunda Bursa ve civarında M.Ö. 4000'li yıllardan itibaren çeşitli yerleşimlerin olduğu saptanmıştır. Fakat yöreye ait kesin bilgiler M.Ö. 700'lere dayanmaktadır. Homeros bölgeden Mysia olarak söz etmektedir. Günümüzde Bursa yöresinde Mysia yerleşmelerini anımsatan iki köy bulunmaktadır: Misi(Gümüştepe) ve Misebolu.

    Tarihi coğrafyada bölgeye Phrygia da denilmektedir. M.Ö. 700'lerde Skyth'lerden kaçan Kimmer'lerin Phrygia devletini yıktıkları bilinmektedir. Bursa adı, bu şehri kuran Bithynia Kralı Prusias'dan gelmektedir. M.Ö. 7.yy'da bu bölgeye göç eden Bityn'ler buraya Bithynia adını verirler. M.Ö. 185'te Kartaca'nın yetiştirdiği büyük generallerden Hannibal'in Kral I. Prusias'a Prusias ve Olympus kentinin kurulmasını örgütlediği bilinmektedir. Prusias adı zamanla Prusa, sonra da Bursa'ya dönüşmüştür. M.Ö. 74'te Roma imparatorluğunun egemenliğine geçen Bithynia Roma'dan gönderilen Proconsul(Eyalet Valisi)'lerce yönetilen bir Asya Eyaleti haline gelmiştir. V Bursa M.S. 385-1326 yılları arasında ise Bizans dönemini yaşamıştır. M.S. 555'lerde bölgede ipek üretimine başlanmış ve doğal sıcak sulu kaplıcaların üretilmesi ile küçük bir kaplıca kenti kurulmuştur.



    Prusa (Bursa) 1204-1261 yılları arasında Nikaia(iznik)'a bağlı, genelde kale içinde kalmış, fazla büyüyememiştir. Selçuk imparatorluğu'nun zayıflayıp dağılmaya başlamasıyla kurulan Anadolu Beylikleri içinde zamanla gelişen Osmanlı Beyliği çevredeki Tekfur'ların arazilerini de alarak güçlenmiştir. Bursa 1307 yılında Osman Bey tarafından kuşatılmış, uzun süren kuşatmadan sonra 6 Nisan 1326'da Osman Bey'in oğlu Orhan Bey kenti zaptetmiştir. 1335 yılında başkent Bursa'ya taşınmış ve kentte büyük imar hareketleri yaşanmıştır.



    Osmanlılar Bursa'yı aldıklarında kent sadece hisar içinden ibaretken Orhan Gazi şehri hisarın dışına çıkararak Orhan Gazi Külliyesini kurdurtmuştur. Surlar dışında mevcut yerleşmeye yakın, hakim noktalarda cami ,hamam, imarethane, darüşşifa, medrese gibi kamu yapıları inşa edilerek bu külliyelerin çevrelerinde konut alanları yaratılmış ve böylece bir yerleşme geleneği başlamıştır. I. Murad Hüdavendigar zamanında (1363) başkent Edirne'ye taşınmıştır. II.Fatih Mehmed'in istanbul'u fethetmesinden sonra ise Bursa'nın faal rolü son bulmuş ve yönetim merkezi niteliğini kaybetmiştir.



    Tanzimat sonrası dönemde Hüdavendigar Vilayeti merkezliği yapan Bursa'ya 1900'lü yılların başında Bilecik, Kütahya, Karesi (Balıkesir), Karahisar (Afyon) sancakları bağlı bulunmaktaydı. Milli mücadele dönemlerinde çeşitli ayaklanmaların yaşandığı Bursa, 8 Temmuz 1920'de Yunalılarca işgal edilmiş; 30 Ağustos savaşından sonra Türk birliklerince geri alınmıştır.



    Bursa'da Roma ve Bizans Dönemlerinden günümüze ulaşabilmiş yapı yoktur. Eski kenti çevreleyen surların ilk olarak Bithynialılarca yapıldığı, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde ise onarılarak kullanıldığı düşünülmektedir. Bursa, Osmanlı imparatorluğunun ilk 200 yıllık döneminde diğer kentlere göre büyük gelişmeler göstermiş, bir çok mimari yapı ile süslenmiş, devrinin tanınmış medreseleri ile bilim aleminin merkezi olmuş, canlı bir ticaret şehridir. I.Murad zamanından başlayan Hüdavendigar Külliyesi, I. Beyazıd'ın yaptırdığı Yıldırım Külliyesi, I.Mehmed (Çelebi) döneminde başlayıp II. Murad zamanında tamamlanan Yeşil Külliyesi Bursa'nın mekansal gelişimini etkileyen ve bugünde ayakta duran büyük komplekslerdir. Cumhuriyet dönemiyle birlikte planlama çalışmalarına başlanan şehirde, 1960'lı yıllardan itibaren sanayinin önemi artmış, kentin nüfus ve kentsel gelişimi hızlı bir değişime uğramıştır. Coğrafi konumu, tarımsal, ticari ve sanayi potansiyelinin yüksek oluşu kentin çekiciliğini her dönem korumasını sağlamaktadır

    http://www.bursa-bld.gov.tr/bursa
    2 ...
  22. 175.
  23. insanın kafasında asla 'Türkiye'nin 4. büyük ili'ni canlandıramayan büyükçene şehir.
    *
    1 ...
  24. 174.
  25. Evet bir yandan bursa herkesin yasayip anlatabilecegi bir yerdir mesela; Bursa uludag yolunda ulu cinar´a cikip mangal yapmaktir. bundan 10 yil önceki derme catma mahfel´de laflamaktir. yesil´de nargiledir. kültürparkta havuzbasinda cig börek ve semaverdir. Tophane´de ya da kozahan´da simit cay´dir. mudanya´da sahil boyudur. Kumla´da gece gece denize karsi yenen kokorectir. Inegöl´de zeynel´dir. uludag´in zirvesinde sucuk ekmektir.

    Ama daha cok, tarih kokan sokaklarin, yüzlerce yillik camiilerin, efsanelerin icinde otururken o anin ve bilmem kac yüzyil önceki bir baska zamanin birbirine karismasi, yogunlasmasi, demlenmesi ve sizin cikip gelen dostlar, yasanmisliklar ve hatiralar icinde kendinizi en dogru yerde hissetmenizdir Bursa. Bu sehirden Alacaginiz vereceginiz hepsi iste bu kadardir.

    onsuz da yaparim sanmistim bir dönem ama özlüyorum, hem de nasil...
    2 ...
  26. 173.
  27. latince kese anlamına gelir. içinde sıvı biriktirir ve harektleri kolaylaştırır bazıları.
    1 ...
  28. 172.
  29. Bursa'nın, Bizans döneminde bile ünlü olan doğal ayrıcalıklarından birisi de şifalı kaynak suları ve bu sulardan rahatça yararlanabilmek için inşa edilmiş kaplıcalarıdır. Bizans zamanında yapılan kaplıcalar daha sonradan harap olmuşsa da, ardından inşa edilen Türk hamamları Roma plan tipinden oldukça etkilenmiştir. Bursa'nın kaplıca suları, Bademli Bahçe ve Çekirge bölgelerinden çıkmaktadır. Her iki bölgeden çıkan suların kimyasal analizleri farklı olup, Çekirge sularına çelikli, Bademli Bahçe sularına ise kükürtlü sular denilmektedir. Bu sulardan şifa bulmak amacıyla her yıl düzenli olarak gelen birçok turist vardır.
    Bursa'da yeşil kuşak kapsamında, kente bol oksijen sağlamak, yeni bir dinlenme ve sağlıklı spor alanları kazandırmak amacıyla 1998 yılında "Soğanlı Botanik Parkı" hizmete açılmıştır. Soğanlı Botanik Parkı; 400.000 m2'lik alanında, 150 türden 8000 ağaç, 76 türden 100.000 çalı, 20 türden 50.000 yer örtücü ve 27 türden 6000 gül ile Bursa Ovası'nı korumakla birlikte, bitkisel araştırma ve bilimsel çalışmalara açık bir parktır.
    2 ...
  30. 171.
  31. yeşil deseler de, gidilip görülünce yeşil değil, basbayağı ankara gibi bir şehir olduğu anlaşılmış yer. uludağ'ı var gerçi, daha ne olsun!
    2 ...
  32. 170.
  33. büyükşehir belediye başkanı hikmet şahin'in akıl almaz icraatlarına maruz kalan benim güzel şehrim. yazık..
    2 ...
  34. 169.
  35. son ziyaretimde altıparmak arkasındaki "punkçı"larının her zamankinden daha da coşmuş olduklarını tiksintiyle gözlemlediğim şehir. benden para isteyen 15 16 yaşındaki punk bozması veletle sonuna kadar t.şşak geçip geri yolladıktan sonra bu hepsi bir kalıptan çıkma olan veletlere öylesine bir tiksintiyle baktım ki hepsini bağlayıp yorulana kadar hortumla dövmek, barda tadı yakalamak için önlenemez bir arzuya kapıldım. böyle de içindeki gerzek punk bozması veletleriyle insanı sinir eden bir yerdir işte bursa.
    4 ...
  36. 168.
  37. özellikle balkan göçmenlerinin çoğunlukta olmasından ve metrosundan bilet sistemine kadar bir çok alanda istanbul gibi büyük bir metropolü geride bırakmasından dolayı son gittiğim dönemde kendimi avrupanın ortasında hissettiren, doğduğum, çocukluğumun bir bölümünü geçirdiğim, kurşunlu ve kumla gibi sahil köyleriyle beni benden alan türkiyenin en güzel şehirlerinden biri.ayrıca türkiye nin en güzel kızlarının bulunduğu şehirlerden biri.
    3 ...
  38. 167.
  39. ne kadar kurtulmak uzaklasmak istesende sonunda ozledıgın yerdır.minicik sokakları bayırlari gittikçe artan trafigi yozlasan insanları da dahil herseyi guzeldir.memleketim ait oldugum kopamadıgım kentimdir.
    2 ...
  40. 166.
  41. ilber ortaylı'nın sevdiği şehirlerden bir diğeridir.
    2 ...
  42. 165.
  43. 2,5 milyonu aşan nüfusunun, yaklaşık 5'te 1'ini yerlilerin oluşturduğu il..
    1 ...
  44. 164.
  45. 163.
  46. tanım:plakası 16 olan türkiye'nin 4. büyük şehri.
    4büyüdüğüm, yaşadığım , sevdiğim şehrim.
    4 ...
  47. 162.
  48. Bursa 40 derece boylam ve 28 - 30 derece enlem daireleri arasında Marmara Denizinin güneydoğusunda yer alan, toplam il nüfusu 2000 Yılı Genel Nüfus Tespit sonuçlarına göre 2.125.140 ile Türkiye'nin 4. büyük kentidir.
    Bursa ili doğuda Bilecik, Adapazarı, kuzeyde izmit, Yalova, istanbul ve Marmara Denizi, güneyde Eskişehir, Kütahya, batıda Balıkesir illeriyle çevrilidir.

    Denizden yüksekliği 100 metre olan Bursa, genelde ılıman bir iklime sahiptir. Ancak, iklim bölgelere göre de değişiklik göstermektedir. Kuzeyde Marmara Denizinin yumuşak ve ılık iklimine karşılık güneyde Uludağ'ın sert iklimi ile karşılaşılmaktadır.

    ilin en sıcak ayları Temmuz - Eylül, en soğuk ayları ise Şubat - Mart'tır. 52 yıllık gözlem süresi itibarı ile yıllık ortalama yağış miktarı 706 mm.dir. ilde ortalama nispi nem % 69 civarındadır.

    ilin yüzey şekilleri, birbirlerinden eşiklerle ayrılmış çöküntü alanlarıyla, dağlar halindedir. Çöküntü alanlarının başlıcalarını iznik ve Uluabat gölleriyle Yenişehir, Bursa ve inegöl ovaları oluşturmaktadır.

    Toplam yüzölçümü 10.891 km2 olan Bursa ili topraklarının % 17'sini ovalar oluşturmaktadır.

    il sınırları dahilinde Uluabat (1.134 km2) ve iznik (298 km2) gölleri bulunmaktadır.
    ilin önemli akarsuları; Mustafakemalpaşa Çayı, Uludağ'ın güney yamaçlarından doğan ve gene Uludağ'dan kaynaklanan birçok küçük dere ile beslenen Nilüfer Çayı, Göksu Çayı, Koca Dere, Kara Dere, Aksu Deresidir.

    il'in sahip olduğu 135 km. kıyı bandının 22 km.lik kısmı kullanıma uygun olup, diğer kısmı değerlendirilememektedir.

    Bursa ili topraklarının yaklaşık % 35 ini dağlar kaplamaktadır. Dağlar genellikle doğu-batı yönünde uzanan sıradağlar şeklindedir. Bunlar; Orhangazi'nin batısından Gemlik körfezinin batı ucunda bulunan Bozburun'a doğru uzanan Samanlı Dağları, Gemlik Körfezinin güney yüzünü kaplayan ve Bursa ovasını denizden ayıran Mudanya Dağları, iznik gölünün güneyi, ile Bursa ovasının kuzey kesimleri arasında yer alan Katırlı Dağları, Mudanya Dağlarının uzantısı olan Karadağ ve Marmara Bölgesinin en yüksek dağı olan Uludağ'dır (2.543 m).kaynak:bursa valiliği resmi internet sitesi
    3 ...
© 2025 uludağ sözlük