budizm

entry97 galeri6 video1
    22.
  1. Budizm Sanskritçe ve Pali dillerinindeki eski Budist metinlerinde 'uyanmış kişi - farkında olan' anlamına gelen Buddha kelimesinden gelir. Çağımızın Budası da denilen Siddhartha Gautama Budizm'in kurucusu olarak kabul edilir.
    0 ...
  2. 21.
  3. insanın bir şeye inanması lazım buda * inancın bir çeşidi işte birde kendine inanmak vardır ki en faydalısı odur.
    3 ...
  4. 20.
  5. Budizmde tanrı kavramı yoktur.
    1 ...
  6. 19.
  7. son aldığım bir habere göre, budizm ve hinduizm mensupları artık tek tanrılı dine geçmeye karar vermişlerdir. bütün inekleri kesip, sadece bir tane bırakacaklarmış.
    3 ...
  8. 18.
  9. Buddha'nın doktrinine verilen ad. Buddha'yı bir tanrı gibi görenlere göre bir din, bazılarına göre de bir felsefî sistemdir. Buddha, doktrinin dikte etmemiş, vaiz vermekle yetinmiştir. Doktrini ve açıklamaları, ölümünden sonra kaleme alınmıştır. Buddhizm, az zamanda bütün Hindistan yarımadasına yayılarak Seylân'a, Siyam'a, Orta Asya, Çin Japonya'ya ulaşmış ve Asya'nın en yayılmış dini olmuştur. Bugün Buddhizm, beşyüz milyon kadar insan arasında yaygın bulunmaktadır.

    Buddhizm'e göre, hayat ıstırapla doludur. Zevk ve safa bir hayal; doğum ihtiyarlık, hastalık ve ölüm korkunç birer gerçektir. Bu ıstırabın asıl sebebi, yaşama arzusudur. Istırabı yenmek için, bütün heveslerle beraber, yaşama hevesini de söndürmek gerektir. Yaşama hevesini söndürmekle insan Nirvana denilen devamlı barış ve saadete kavuşur ve ölünce de bu halde kalır. Tekrar dünyaya geldiğinde, bu ıstıraplarla karşı karşıya kalmaktan kurtulmuş olur.
    0 ...
  10. 17.
  11. 16.
  12. buyuk gokturk hukumdari bilge kagan bu dini devletin resmi dini yapmaya niyetlenmisti. hatta bu din adina bir de tapinak yaptirmayi dusunuyordu ki bilge tonyukuk araya girdi ve belkide turk irki'nin sonunu hazirlayacak olan bir felaketten kurtardi. zira bu din insanlara asagilanmayi ve yumusak basli olmayi telkin ediyordu. oysa bu turk irki'nin savasci ozellikleriyle taban tabana celisiyordu. sayet bilge hakan yanilip da bu dine girse idi yerlesik hayata gecip sari suratli cinliler gibi bortu bocekle istigal olacak, onlarla karisacak ve genlerimizde var olan savaskan ozelliklerimizi kaybedecektik. boylece savasmayacak, yeni ulkeler ele geciremeyecek ve yok olup gidecektik.
    3 ...
  13. 15.
  14. m.ö. vı. yüzyılda hindistan da ortaya çıkmış bir dindir. bu dinin hindistan dışına çıkması m.ö. ııı. yüzyılda gerçekleşmiştir. türklerin islam dinini kabul etmeden önce inandıkları dinler arasında yer alır. türkler budizmin mahayana ve lamanizm kolundan etkilenmişlerdir daha çok ancak hinayana mezhebinin etkileri de türkler arasında kendini göstermiştir. karluklar, hunlar, göktürkler, uygurlar, tabgaçlar, moğollar arasında budizm kabul edilmiştir.
    1 ...
  15. 14.
  16. yasadıgı donemin öğretisi, -bazı kesimler tarafından da- şimdinin dini (bkz: budizm) olarak kabul görür.
    Öğretide ki 4 temel gerçek; Istırap*, Karma ve Gene doğum, Nirvana, Sekiz basamaklı yüce yol'dur.

    Şimdiye dek her geliş gidişimde,
    içinde hapis olduğum,
    Duyularla duvaklanmış bu evin,
    Yapıcısını aradım durdum.
    Ey yapıcı! Şimdi seni buldum.
    Bir daha bana ev yapmayacaksın,
    Bütün kirişlerin kırıldı, payandaların çöktü.
    içimde nirvana'nın suskunluğundan başka bir şey kalmadı
    Tutkuların, isteklerin biçimlediği yanılgıdan kurtardım kendimi. *
    1 ...
  17. 13.
  18. 12.
  19. sembolü; lotus çiçeği veya 'adalet çemberi' anlamına gelen dharmachakra olan din.
    2 ...
  20. 11.
  21. Buda nın getirdiği felsefeye budizm denir. Buda nın asıl ismi Sidarta Gotama dır. MÖ 563-483 arasında yaşamıştır.
    Bahailik dininde peygamber olarak kabul edilmiştir.
    0 ...
  22. 10.
  23. 1.455 milyar inananıyla asya nüfusunun %37.3'ünün,
    9.9 milyon inananıyla kuzey ve güney amerika nüfusunun %1.12'sinin,
    2.8 milyon inananıyla avrupa nüfusunun %0.4'nün,
    0.44 milyon inananıyla okyanusya nüfusunun %1.4'ünün,
    0.09 milyon inananıyla afrika nüfusunun %0.01'inin dini tercihi olan din.
    0 ...
  24. 9.
  25. 8.
  26. dünyayı yöneten güç kaynaklarının dünya halklarını tek bir devlet, tek bir toplum olarak toplamayı amaçladıklarında düşündükleri dindir.
    0 ...
  27. 7.
  28. çin ve tayvan da tanrılarının herbirinin başka bir güce sahip olduğu * ve isimleri yazılı yüzükleri takınca koruduğuna inanılan * *felsefi din.
    0 ...
  29. 6.
  30. aydınlanmanın; "gerçeğe uyanma hali" olarak algılandığı olgu.

    (bkz: dharma)

    aslında self-therapy* arayışında olan dimağların öyle uzak doğulara kadar gitmelerine de pek lüzum yok gibi;

    (bkz: tasavvuf)
    1 ...
  31. 5.
  32. Orta Yol Budizm, Hinduizmin bir kolu olarak ortaya çıkmış fakat zamanla tüm Asya' da yaygın hale gelmiştir. Bu inancın kurucusu Gautama Buddhanın kişiliği ve öğretileri Japonya, Çin ve Asya' daki milyonlarca insanın hayatını aydınlatmıştır. Budizm ile Hinduizmin temel öğretileri arasında güçlü bir benzerlik vardır. Budizm devamsızlık prensibi veya kanunu üzerine kurulmuştur. Buna göre, bazı şeyler diğerlerinden daha uzun sürse de, her şey değişime tabidir. Budizmin diğer temel prensibi hiçbir şeyin tesadüfen meydana gelmediğini ileri süren sebep kanunudur. Tüm olayların meydan gelişlerindeki etken doğa güçlerinin yanında karmadır. Yok edilemez ruh ve yeniden doğum devr-i daimi kavramları bu iki temel felsefeden kaynaklanmaktadır. Buda, aşırı rahat düşkünlüğü ve her şeyden uzak durma iki uç nokta arasında dengeli ve ahenkli bir hayat tarzı olarak Orta Yolu savunmuştur. Budizm dört Asil Gerçeğe dayanır: 1. Istırap evrenseldir, 2. Istırabın sebebi hırs ve aşırı arzudur, 3. Istırabın üstesinden gelinebilir ve önlenebilir, 4. Arzulardan sıyrılmak ıstırapları yok edebilir. Istırabı önlemek için kişi aşırı arzularına galip gelmedir ki bu nirvanaya ulaşmayı ve aydınlanmanın tamamlanmasını sağlar.
    0 ...
  33. 4.
  34. anlaminin asla ve asla buda'nin yolunu takip etmek sekline indirgenmemesi gereken felsefe. cogu 'ben salagim bir insanin/kitabin ya da tanrinin fikirlerine ve kurallarina uymadan yasayamam, yasayamadigim gibi bu cok onemli felsefeyi de iki cumle icerisinde tanimlar gecerim' diyebilen kisiler tarafindan yanlis anlasilmis ve bu muhim felsefe 'din' denilen kavrama indirgenmistir. hatta isi abartip buda'ya tapanlar falan da vardir. su ana kadar bu felsefeyi hakkini vererek dogru yorumlayanlardan birisi olarak albert einsten budizmin gelecegin dini olacagini ta o zamandan ongormustur. ha bir de bu felsefeyle ilgili olarak herkesin bi bok bilmeden sacmaladigi bir nirvana kavrami vardir ki, burdan kendisine ulasmak isteyen arkadaslara soyluyorum 'simdiden ziplamaya baslayin anca ulasirsiniz.'
    2 ...
  35. 3.
  36. Budizm 'in kutsal ziyaret yerleri ;
    Budanın doğum yeri( Lumbin)
    Aydınlanma yeri (Bodhi Gaya)
    Buda ' nın ilk vaaz verdiği geyik parkı (Sarnarth 'da)
    Buda 'nın öldüğü Uttar_Prades şehri,
    Ganj nehri

    http://www.dunyadinleri.com/buda.html
    3 ...
  37. 2.
  38. Budizm ' başlıca iki büyük mezhebe ayrılır: 1- Hianayana , 2- Mahayana

    1- Hinayana (Küçük Araba) ;Kişinin kendisini kurtarmasını esas aldığı için böyle isimlendirilmiştir. Bu mezhep Seylan ve Güney Asya 'da yayılmıştır. Mensupları saf Budizm 'e yani Budanın asıl telkinlerine kendilerinin muhatap olduklarını iddia ederek Mahayana koluna bağlı olanları sapkınlıkla suçlarlar

    2 - Mahayana ( Büyük Araba) ;Toplumu bir bütün halinde ele alarak herkesin kurtuluşa ermesini amaç edinmişlerdir. Onlara göre Budizm, herkese cevap vermeli, herkesin ihtiyaçlarını gidermeli, doktrinleri basitleştirerek halkın anlayacağı bir seviyeye getirilmelidir. Budizm 'in bu kolu başka din ve doktrinlerden yararlanmakta sakınca görmez. Bu mezhebe göre Nirvanayı gerçekleştiren herkes Buda unvanını alır. Ve ihtiraslarının esiri olarak dünya zevklerinin arkasından koşmaz. Mahayana mensupları,,hata yapabilirim diye faaliyetleri askıya almanın karşısındadır. Bu yüzden pişmanlık duymaya lüzum yoktur, derler Mahayana 'ya bağlı kişi kendini kurtuluşa hazırlayabilmek için şü hususlara dikkat etmek zorundadır:

    Cömertlik
    Olgun manada bilgelik
    Budizm 'in ahlak kurallarına bağlılık
    Meditasyon
    Karşılaştığı olumsuzluklara sabır göstermek
    Hiç usanmadan sürekli bir gayret içinde olmak

    Bu sayılan özellikleriyle Mayayana Budizm 'i dünyanın bir çok bölgesinde yayılma imkanı bulmuş,adeta misyonerli bir hüviyet kazanmıştır

    http://www.dunyadinleri.com/buda.html
    10 ...
  39. 1.
© 2025 uludağ sözlük